ČAJEVAC

CEDAR
January 3, 2016
TAMJAN
February 5, 2016

Čajevac je eterično ulje vrlo snažnog i trpkog mirisa. Izvanredan je za sve upalne probleme kože nastale uslijed opekotina, porezotina, uboda insekata, raznih infekcija kože od bakterijskih do virusnih uzročnika. Jednako snažno i učinkovito djeluje na upale i infekcije dišnih putova sprječavajući daljnje širenje i oslobađajući pluća nakupljenog sekreta. Članak je objavljen u časopisu “Zdrave vijesti” – veljača 2016.

(Melaleuca alternifolia)

 

Snagu ulja čajevca možda najbolje potvrđuje činjenica da je postalo neizostavno u izboru komplementarnih i konvencionalnih metoda liječenja, gotovo neizostavna pomoć u liječenju.

Čajevac je eterično ulje vrlo snažnog i trpkog mirisa. Biljka iz koje se ulje destilira raste u Australiji, gdje predstavlja njihovo prirodno blago. S razlogom, jer samo iz biljke/stabla koje raste u Australiji moguće je dobiti eterično ulje vrhunskih terapeutskih svojstava. Njegova snaga očituje se u antiseptičkom i ekspektoransnom djelovanju do te mjere da je postalo neizostavno u izboru komplementarnih i konvencionalnih metoda liječenja, odnosno pomoći u liječenju. Dominantno područje djelovanja ulja čajevca jesu koža i dišni sustav. Izvanredan je za sve upalne probleme kože nastale uslijed opekotina, porezotina, uboda insekata, raznih infekcija kože od bakterijskih do virusnih uzročnika. Jednako snažno i učinkovito djeluje na upale i infekcije dišnih putova sprječavajući daljnje širenje i oslobađajući pluća nakupljenog sekreta.

 

Djelotvoran i protiv MRSA-e

Jaku učinkovitost čajevac je pokazao u inhibiciji sljedećih bakterija: Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermis i  Propionibacterium acnes. Znanstvena studija iz 2003., učinjena na odjelu mikrobiologije Opće bolnice u Hampshireu (Velika Britanija), pokazala je da se pripravci na bazi čajevca sa sigurnošću mogu koristiti u tretmanima za umanjenje infekcije MRSA-om (MRSA – meticilin rezistentni Staphylococcus aureus) kod kroničnih pacijenata.

Od kemijskih komponenti čajevac sadrži: monoterpene (25-40%), seskviterpene (do 7,5%), alkohole (28-58%), okside (do 17,7%).

Oprez je potreban! Eterično ulje čajevca smije se nerazrijeđeno nanijeti na manje dijelove kože ako osoba nema osjetljivu kožu ili sklonost alergijskim reakcijama. Nakon svake takve upotrebe čajevca potrebno je kožu namazati nekim hranjivim uljem ili hidratantnom kremom.

 

IZ PRAKSE

 

D.J., studentica, 25 godina, živi s roditeljima. Od svoje petnaeste godine ima kronične probleme s frontalnim sinusima, čestim upalama grla i glavoboljama. Liječila se konvencionalno, raznim antibioticima, ponekad kortikosteroidnim sprejevima i analgeticima. U zimskim mjesecima stanje se bitno pogoršava. Liječnik predlaže operaciju sinusa. Dolazi s lagano povišenom tjelesnom temperatorom, jakom sekrecijom iz nosa/sinusa te glavoboljom. Prema uzetoj anamnezi i pregledu sljedeća ulja imala su najveću zastupljenost u obradi simptoma: čajevac (Melaleuca alternifolia), ravensara (Cinnamomum caphora ct. cineol), i eukaliptus (Eucalyptus globulus). Omjeri u preparatima su: čajevac 40%, ravensara 30% i eukaliptus 30%. Tehnike primjene: parcijalna masaža glave, prsa i leđa dva puta tjedno, a za kućnu primjenu aromaterapije preporučene su: inhalacije dva-tri puta dnevno, kupke jednom – dvaput tjedno, upotreba stika svakodnevno prema potrebi.

Nakon tjedan dana aromaterapije osoba izjavljuje da joj je disanje bitno olakšano, da lakše ispuhuje sekret koji je i dalje žute boje ali je rjeđi. Temperature nema, a glavobolja više nije probadajuća, nego se očituje u pritisku poput stezanja.

Nakon dva tjedna aromaterapije disanje je lakše, sekret je rjeđi i povremeno žut. Glavobolje nema, osim ako se jače pritisne u području sinusa. Opće stanje osobe se popravilo, ima više snage, apetita i pozitivne energije.

Nakon tri tjedna osoba izjavljuje da je sekret vodenast i „bjelkast“, nema glavobolju, osjeća se odlično u odnosu na ranije stanje. Za daljnju aromaterapiju preporučena su joj sljedeća eterična ulja: eukaliptus (Eucalyptus radiata), limun (Citrus limon), i čempres (Cupressus sempervirens) za regeneraciju, njegu i zaštitu sluznice sinusa i dišnih putova.

 

Zaključak aromaterapeuta

Osoba je izvrsno reagirala na aromaterapiju, akutni simptomi nestali su već nakon prvog tjedna. Opće fizičko, psihičko i energetsko stanje osobe je odlično.

 

Zrinka Jezdić, Dipl. klin. aromaterapeut

 

Članak je objavljen u časopisu “Zdrave vijesti” – veljača 2016.

error: Content is protected !!