TAMJAN

ČAJEVAC
February 4, 2016
AROMATERAPIJA I HPV
March 2, 2016

Eterično ulje tamjana koristi se za meditaciju, kontemplaciju i postizanje unutarnjeg mira. Vrlo je cijenjeno u aromaterapiji, posebno zbog blagotvornog djelovanja na kožu i dišne puteve, te snažno umanjuje bol. Na kožu djeluje tako što regenerira tkivo, smanjuje ožiljke, smanjuje upalne procese te u kozmetičke svrhe za suhu ili umornu kožu. Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – veljača 2016.

(Boswellia carterii)

 

Eterično ulje tamjana koristi se za meditaciju, kontemplaciju i postizanje unutarnjeg mira

Tamjan je jedan od najstarijih mirisa, “ulje svih ulja”, ima najdulju povijest, najviše priča vezano je uz njega i nosi najdublju duhovnost. Tamjan se spominje u najstarijem medicinskom dokumentu, Ebers papirusu, koji potječe iz 1600. g. prije Krista, kao i njegova ljekovita svojstva te primjena u liječenju kože, dišnih puteva, živaca i tjeranju zloduha. U južnoomanskom području Dhofar tamjan se već 3500 godina koristi kao sredstvo razmjene za ostala dobra. Još jedna nova godina, s novom nadom u srcu i mislima o boljoj i ljepšoj budućnosti. Da bismo je mogli doseći, potrebno je duboko sagledati u sebe, pročistiti svoje misli i osjećaje te iz stanja praznine kreirati svoje ciljeve, tj. budućnost. Praznina nije negativna, ona je samo prijelaz iz nižeg stanja svijesti u više. Nužna je za osobni rast i razvoj. Mogućnost da krenemo korak dalje. Eterično ulje tamjana koristi se za meditaciju, kontemplaciju i postizanje unutarnjeg mira. Vrlo je cijenjeno u aromaterapiji, posebno zbog blagotvornog djelovanja na kožu i dišne puteve, te snažno umanjuje bol. Na kožu djeluje tako što regenerira tkivo, smanjuje ožiljke, smanjuje upalne procese te u kozmetičke svrhe za suhu ili umornu kožu. Djelovanje na dišne putove očituje se u olakšavanju i produbljivanju disanja, tako da je velika pomoć kod astme, KOPB-a, srčanih bolesti i drugih stanja koje prati otežano disanje. Tamjan umanjuje mišićni umor i reumatske bolove.

Fizička razina –  Eterično ulje tamjana ima sljedeći kemijski sastav: monoterpeni (40%), alkoholi (12%), ketoni (nešto), esteri (60%), oksidi (3%). Na temelju  njegova sastava dobivamo sljedeća terapeutska svojstva: antiseptičko, antiinflamatorno, antikataralno, antidepresivno, cikatrizantno, ekspektoransno, imunostimulativno. Koristi se putem masaže, kompresa, inhalacija, kupki i mirisnih lampica / raspršivača.

Emotivna razinaNjegov miris ima jako anksiolitičko djelovanje, stoga umiruje emocije straha, zabrinutosti, nesigurnosti, bezvoljnosti te ljutnje i bijesa. Pobuđuje stanje “ljubavnosti” što znači emanaciju osjećaja mira, usklađenosti, zadovoljstva, sreće. Također se uspješno koristi za stanja emocionalne nedostupnosti, hladnoće i rezigniranosti.

Mentalna razina – Djelovanje na mentalnu razinu očituje se u smirivanju misli, pogotovo opsesivnih, stanja konfuzije i raspršenosti uma. Zbog toga je izuzetno pogodan za vježbanje i prakticiranje meditacije, kontemplacije, kreativne vizualizacije i reprogramiranje uma. Koristan je kod stanja ADHD-a, poremećaja pažnje i ponašanja.

Energetska razina – Ovo eterično ulje djeluje na prvi, četvrti i sedmi energetski centar. Na prvi energetski centar djeluje tako što odmiče energije opsesivnog materijalizma i usmjerava nam energiju prema materijalnoj datosti – “Sve što trebam imam”. Na četvrti energetski centar djeluje oslobađajući nas emocionalnih blokada te nas vodi mišlju da je davanje oblik primanja. Na sedmi energetski centar  djeluje tako da duhovni kanal čuva otvorenim i da duhovna energija nesmetano teče kroz nas i puni svijet oko nas.

Duhovna razina – Ovo eterično ulje nosi karakter sveca, osobnosti koja je duhovno otvorena, u kontaktu sa sobom, sposobna upiti duhovne sadržaje i emanirati ih u materijalni svijet. Pridržava se duhovnih vrijednosti koje uspješno provodi u svom životu. Duhovna kvaliteta koju ovo ulje nosi je predanost.

 

Osobno iskustvo s tamjanom

U svom radu najviše sam ga koristila u tretmanima ekcema u kombinaciji s germanskom kamilicom i smiljem. U 3 do 5 tjedana u velikom broju slučajeva ekcem se povukao, a koža se regenerirala. Također ga koristim kod klijenata koji su u emotivnim ili duhovnim procesima, u kojima je djelovao umirujuće i oslobađajuće.

 

NAJRJEĐI I NAJČIŠĆI OD SVIH TAMJANA JE BOSWELLIA SACRA. NAJBOLJI JE OD SVIH VRSTA TAMJANA. RASTE U REGIJI DHOFAR U OMANU I BIO JE REZERVIRAN ISKLJUČIVO ZA KRALJEVE I KRALJICE.

 

URADI SAM

Otežano disanje – Mirisna lampica: 3 kapi tamjana,1 kap melise,2 kapi cedra

Njega suhe kože – U 10 ml ulja jojobe ukapajte: 5 kapi tamjana, 2 kapi ruže (ili smilja), 3 kapi geranija – Može se koristiti za dan i noć.

Zacjeljivanje rana i ožiljaka – U 10 ml nevenovog ulja ukapajte: 5 kapi tamjana, 3 kapi lavande, 1 kap germanske kamilice (ili smilja)

Smirivanje anksioznosti – U mirisnu lampicu ukapajte: 4 kapi tamjana, 2 kapi lavande, 1 kap timijana (kemotip linalol)

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. klin. aromaterapeut

 

Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – veljača 2016.

 

error: Content is protected !!