AROMATERAPIJA I HPV

TAMJAN
February 5, 2016
MIRA
March 4, 2016

Ravensara (Cinnamomum camphora) iz porodice Lauraceae daje vrlo ugodno, ali i korisno, te stoga vrlo popularno ulje jakog potencijala. Posebno se iskazalo u liječenju virusnih infekcija, dišnog i spolnog sustava. Ulje se dobiva destilacijom listova ravensare vodenom parom. Biljka potječe s Madagaskara, otoka na kojem se ovo ulje i lišće biljke koristi stoljećima za liječenje kože, dišnih putova i nadutosti crijeva pa sve do skidanja uroka. Članak je objavljen u časopisu “Zdrave vijesti” – ožujak 2016.

(Cinnamomum camphora)

 

Za razliku od farmakološke prakse, aromaterapeutski tretman zasniva se na cjelovitom pristupu. Mikrobiološko i terapeutsko djelovanje esencijalnih ulja znanstveno je dokazano, no ako se osobi ne pristupi cjelovito s punim potencijalom esencijalnog ulja, aromaterapija može postati samo simptomatska. Najjači potencijal aromaterapije u postizanju je psihofizičkog balansa/iscjeljenja, pri čemu su terapeutska svojstva esencijalnih ulja neprocjenjiva.

 

Ravensara (Cinnamomum camphora) iz porodice Lauraceae daje vrlo ugodno, ali i korisno, te stoga vrlo popularno ulje jakog potencijala. Posebno se iskazalo u liječenju virusnih infekcija, dišnog i spolnog sustava. Ulje se dobiva destilacijom listova ravensare vodenom parom. Biljka potječe s Madagaskara, otoka na kojem se ovo ulje i lišće biljke koristi stoljećima za liječenje kože, dišnih putova i nadutosti crijeva pa sve do skidanja uroka.

Esencijalno ulje ravensare je prozirno, ima vrlo ugodan i osvježavajući miris. Od kemijskih spojeva sadrži 1,8 cineol (oksid) te α-terpineol (monoterpenski alkohol), od ostalih sastojaka prisutan je β-kariofilen (seskviterpen) i terpenil acetat (ester), stoga ovdje govorimo o kemotipu 1,8 cineol. Navedeni spojevi imaju mukolitičko i ekspektoransno djelovanje, kao i antiseptičko, protuupalno i antivirusno. Ravensara (kemotip 1,8 cineol) je istovremeno blaga i jaka, istovremeno štiti i njeguje. Pogodna je za djecu i starije osobe. Oralna upotreba ovog ulja je zabranjena. Postoji kemotip kamfor, koji je neurotoksičan i nikako se ne preporučuje trudnicama i djeci.

 

Djelovanje ravensare na HPV infekciju

Genitalna HPV infekcija je spolno prenosiva bolest uzrokovana humanim papiloma virusom. Ime se odnosi na grupu virusa sa više od sto tipova, od kojih je više od trideset spolno prenosivo. U većine inficiranih HPV-om  neće se razviti nikakvi simptomi, a infekcija će proći spontano. Tipove virusa koji izazivaju značajnije abnormalnosti na papa-testu nazivamo „tipovima visokog rizika“. Infekcija tim tipovima može dovesti do razvoja karcinoma vrata maternice, vanjskog spolovila, vagine, anusa ili penisa. Druge tipove, koji obično uzrokuju manje citološke abnormalnosti na papa-testu ili genitalne bradavice (kondilome), nazivamo tipovima „niskog rizika“. Infekcija HPV-om dijagnosticira se papa-testom. Najbolja Prevencija je suzdržavanje od spolnih odnosa, koja za mnoge nije prihvatljiva. Za kondome nije dokazano da su potpuna zaštita od prijenosa ovog virusa. Cjepiva su pokazala visoku učinkovitost i kod muškaraca i kod žena.

 

Slučaj iz prakse

Z.B. 45 godina, majka dvoje odrasle djece, zaposlena, situirana, visoko obrazovana. kroz cijeli život „pati“ od raznih oblika vaginalnih infekcija, posebno onih uzrokovanih kandidom i HPV-om. Prolazila je razne ginekološke i farmakološke terapije, simptomi su se povlačili, no nakon nekog vremena ponovno su se javljali. Infekcija HPV-om je pokazivala displaziju vrata maternice te je zbog takvog nalaza papa-testa morala biti pod ginekološkom kontrolom svakih četiri-pet mjeseci. Frustrirana je i ljuta na svoje infekcije jer joj oduzimaju puno energije i drže je u stanju kontinuirane zabrinutosti i nesigurnosti. Razdražljiva je, povremeno pati od nesanice i pada koncentracije. Ne želi komentirati svoje emocionalne i intimne odnose, zatvorena je i sklona izolaciji (voli biti sama sa sobom).

 

Procjena aromaterapeuta

Glavni problem je infekcija (pad imunosnog sustava), prvi sporedni problem je tjeskoba, a drugi sporedni problem je nesanica.

U odabiru esencijalnih ulja najveću zastupljenost prema simptomima ima: ravensara (Cinamomum camphora), lavanda (Lavandula angustifolia), niauli (Melaleuca quinquenervia ct. cineol).

U odabiru biljnih ulja odlučila sam se za ulje tamanua (Callophyllum inophyllum) u vaginalnoj primjeni (vaginalete), a za primjenu putem masaže za ulje kantariona (Hypericum perforatum) i badema (Prunus amygdalis var. dulcis) u jednakim omjerima.

Aromaterapeutske tehnike i pripravci su: masaža cijelog tijela jednom tjedno, kupke cijelog tijela dva puta tjedno, mirisna lampica svakodnevno te aroma stik prema potrebi. Vaginalete 10 komada iza svake menstruacije kroz 4 mjeseca.

Zdravstveni savjeti: čaj za detoksikaciju, vitamin C 500 mg sa produženim djelovanjem, ulje crnog kima (2 x 25 kapi oralno) te alkalna prehrana, vježbe disanja (relaksirajuće i detoksicirajuće), šetnje prirodom i sugestija za aktiviranje društvenog života.

Nakon prvog  mjeseca: osjeća se bolje, aromaterapija joj je ugodna, smatra da je dolazak na masažu kod aromaterapeuta jednino mjesto na kojem se osjeća sigurno i ugodno. Tjeskoba i nemir javljaju se preko vikenda. Pazeći na prehranu izgubila je 2 kg, što je posebno uveseljava.

Nakon tri mjeseca: osjeća se jačom i sigurnijom, počinje razgovarati o svojim emocijama i osvještava kako joj je odnos sa suprugom hladan u udaljen. Prihvaća situaciju i upisuje tečaj slikanja, gdje upoznaje nove prijatelje. Tjeskoba se javlja daleko rjeđe, a nesanica je nestala.

Nakon 5 mjeseci: učinjen je papa-test koji pokazuje uredan nalaz. Mikrobiološki nalaz je također uredan. Kontrola je kroz godinu dana. Izgubila je 5 kilograma i, ono što je možda najvažnije, zajedno sa suprugom je odlučila potražiti pomoć bračnog savjetnika. Sigurna je u sebe i ima daleko više samopouzdanja, posebno nakon nalaza papa-testa (kako sama tvrdi).

 

Osvrt aromaterapeuta

Osoba je izvrsno reagirala na aromaterapiju u svakom pogledu. Kroz terapeutski razgovor zaključujem da je emocionalno stabilnija i sigurnija te spremna za suočavanje s emocionalnim problemima. Pokazuje interes za promjenu. Zdravstveno stanje je vrlo dobro. Dogovorili smo kontinuiranu upotrebu vaginaleta kroz godinu dana (svaka 2 mjeseca po 7 komada) radi održavanja postojećeg stanja. Vaginalete su na bazi kantariona (Hypercum perforatum) i nevena (Calendula officinalis) te čajevca (Melaleuca alternifolia), lavande (Lavandula angustifolia) i palmarose (Cymbopogon martinii).

 

Zrinka Jezdić, Dipl. klin. aromaterapeut

 

Članak je objavljen u časopisu “Zdrave vijesti” – ožujak 2016.

 

 

error: Content is protected !!