MIRA

AROMATERAPIJA I HPV
March 2, 2016
AROMATERAPIJA I KANDIDIJAZA
April 2, 2016

Mira esencijalno ulje ima veliku terapeutsku vrijednost u aromaterapiji, posebno u radu na psihološkim, energetskim i duhovnim temama. Ulje je vrlo ugodnog, toplog mirisa, kemijski stabilno i integrirano. Ima snažno antiseptičko djelovanje, posebno na dišni sustav i kožu. Također ima jako zacjeljujuće djelovanje. Umiruje živčani sustav i stanja anksioznosti, euforije, straha i nervnih napetosti. Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – ožujak 2016.

Commiphora myrrha var. molmol

 

ZAŠTITA, UTOČIŠTE, POVJERENJE

 

Commiphora myrrha var. molmol najpoznatije je biblijsko ulje koje se spominje u najstarijem medicinskom dokumentu.

Mira ili smirna je najpoznatije biblijsko ulje. Koristio ju je sam Bog kao sveto ulje za pomazanje koje je dao Mojsiju. Mira je jedno od prvih ulja koja Isus prima nakon svog rođenja i jedno od posljednjih. Ona se spominje u najstarijem medicinskom dokumentu – Ebersovu papirusu iz 16. st. pr. Kr. u Egiptu – zbirci 877 recepata. U ajurvedskoj medicini smola mire koristi se u liječenju srčanih bolesti te pomaže u sprečavanju stvaranja krvnih ugrušaka.

 

Ima snagu i moć

Ovo esencijalno ulje ima veliku terapeutsku vrijednost u aromaterapiji, posebno u radu na psihološkim, energetskim i duhovnim temama. Ulje je vrlo ugodnog, toplog mirisa, kemijski stabilno i integrirano (sadrži velik broj izbalansiranih spojeva), što mu daje snagu i moć. Ima snažno antiseptičko djelovanje, posebno na dišni sustav i kožu. Također ima jako zacjeljujuće djelovanje. Umiruje živčani sustav i stanja anksioznosti, euforije, straha i nervnih napetosti.

 

Prihvaćanje istine

Povjerenje je osjećaj koji je nužan za duhovni rast i razvoj. To je jedna od tzv. sigurnih i stabilnih emocija koja nas podržava na životnom putu. Prvi korak koji je nužan u razvoju povjerenja je povjerenje u samoga sebe. Potrebno je imati visoku dozu samospoznaje, samokontrole i samodiscipline kako bismo osjetili da smo sigurni sami sa sobom. Dovesti sebe u stanje svijesti u kojem biramo sebe kao partnera. Kada to uspijemo, možemo vrlo samopouzdano reći da se osjećamo sigurno i da imamo povjerenje u život. Mira potiče takav osjećaj čvrsto nas držeći u stanju u kojem možemo prihvatiti istinu i život.

Na fizičkoj razini ovo esencijalno ulje ima monoterpena (oko 4%), seskviterpena (oko 60%),  ketona (do 20%), aldehida (3,5%), fenola, metil etera (0,14%), alkohola, acida i neklasificiranih spojeva (oko 10%). Zbog velikog postotka seskviterpena dobro se povezuje s drugim uljima koja imaju jake i potencijalno iritantne spojeve dajući toj kombinaciji stabilnost i sigurno djelovanje.

Na emotivnoj razini izvanredno umiruje tjeskobu, nesigurnost, strah, zabrinutost, a jača osjećaj mira, sigurnosti, zadovoljstva i ispunjenosti.

Na mentalnoj razini smiruje misli, posebno one opsesivne i kompulzivne, pomaže u njihovu strukturiranju, posebno mentalnih koncepata koji osiguravaju mir i sigurnost.

Na duhovnoj razini vibracija ovog ulja je vrlo snažna, evocira na istinu i prihvaćanje, podiže svijest do stanja jednosti sa sobom ili Bogom.

Na energetskoj razini spaja prvi i sedmi energetski centar preko pleksusa. Tako pomaže u stvaranju životne i osobne osovine (integracije). Razvija duhovne kvalitete, posebno povjerenje i vjeru.

  

Osobno iskustvo s mirom

Esencijalno ulje mire najčešće koristim u psihološkim i energetskim tretmanima, posebno u stanjima unutarnjih konflikata i neurotičnih poremećaja. Također sam primijetila da je ovo ulje izvrsno za održavanje stabilnosti postignute terapijom. Neizostavan mi je sastojak u izradi osobne kozmetike, jer iznimno njeguje i štiti kožu, posebno suhu i osjetljivu.

ISUSU JE BILO PONUĐENO VINO ZAČINJENO MIROM KAKO BI MU UMANJILO PATNJE NA KRIŽU. OVAKVA UPOTREBA VINA (S MIROM) POSTALA JE OBIČAJ KOJIM SE UMANJUJU PATNJE

 

URADI SAM

Kronični problemi dišnih puteva – Klasična inhalacija: 4 kapi mire, 2 kapi limuna, 2 kapi čajevca

Balzam za njegu kože – U 50 g rastopljenog shea maslaca ukapajte: 15 kapi mire, 5 kapi benzoina, 8 kapi tamjana, 5 kapi ylang-ylanga

Tjeskoba, nemir, strah – Mirisna lampica: 4 kapi mire, 2 kapi lavande, 2 kapi slatke naranče

Meditacija, kontemplacija – Mirisna lampica: 3 kapi mire, 2 kapi sandala, 2 kapi tamjana, 2 kapi limuna

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. klin. aromaterapeut

 

Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – ožujak 2016.

error: Content is protected !!