AROMATERAPIJA I KANDIDIJAZA

MIRA
March 4, 2016
GREJP
April 5, 2016

Kandidijaza (Candidiasis) je infektivna bolest izazvana gljivicom Candida albicans (80-92%). Možemo reći da je to uvjetno patogena gljivica jer se vrlo često nalazi u vagini kao saprofit, kod 20-25% žena koje nemaju simptome. Njen razvoj ovisi o imunosnom stanju organizma, a pogoduju joj vlažnost, toplina, prehrana bogata šećerima te izloženost stresu. Članak je objavljen u časopisu “Zdrave vijesti” – travanj 2016.

Osim esencijalnih i biljnih ulja, u liječenju te tvrdokorne gljivice je i antikandida dijeta, jačanje imunosti te postizanje duševnog mira i opuštanje.

 

Kandidijaza (Candidiasis) je infektivna bolest izazvana gljivicom Candida albicans (80-92%). Možemo reći da je to uvjetno patogena gljivica jer se vrlo često nalazi u vagini kao saprofit, kod 20-25% žena koje nemaju simptome. Njen razvoj ovisi o imunosnom stanju organizma, a pogoduju joj vlažnost, toplina, prehrana bogata šećerima te izloženost stresu. Često se javlja kao posljedica antibiotske terapije ili kemoterapije. Može se  proširiti po usnoj šupljini, crijevima, urogenitalnom traktu i koži. Prepoznaje se po crvenilu kože/sluznice i bjelkastim naslagama. Simptomi koje izaziva su: pečenje, svrbež i osjećaj velike nelagode, a kod jakih infekcija mogu se pojaviti temperatura i bol. Kandidijaza je često u kombinaciji s bakterijskim i virusnim upalama vagine.

Gljivica je visoko rezistentna, tvrdokorna i njeno liječenje zahtijeva holistički pristup, gdje prirodni načini liječenja i cjeloviti pristup imaju veću učinkovitost negoli konvencionalni. Esencijalna ulja koja su pokazala najveću učinkovitost u djelovanju protiv kandide su: geranij burbon (Pelargonium x asperum), čajevac (Melaleuca alternifolia), timijan (Thymus vulgaris ct. geraniol), palmarosa (Cymbopogon martinii), mažuran (Origanum majorana) i lavanda (Lavandula angustifolia). Biljna ulja koja se koriste kao baza / nosioci esencijalnih ulja su: tamanu (Callophyllum inophyllum) koje ima jaka antivirusna, antibakterijska i antigljivična svojstva, zatim kantarion (Hypericum perforatum), koje ima jaka antiseptička i protuupalna svojstva, te neven (Calendula officinalis),  koje ima protuupalna i regenerativna svojstva.

 

Način korištenja

Navedena ulja mogu se aplicirati na sluznicu pomoću tampona koji se dobro natopi u aznom/nosivom ulju pa se na njega nakapa kombinacija esencijalnih ulja (nikada više od šest kapi od ukupnog zbroja esencijalnih ulja). Tampon se aplicira navečer prije spavanja, a vadi se kod prvog mokrenja ili se može staviti u rodnicu dva puta dnevno po dva sata, ovisno o jačini i vrsti infekcije, Tamponi se koriste od 7 do 10 dana za redom, iza menstruacije, kroz 3-4 mjeseca. jednostavnija upotreba je  putem vaginaleta koje vam prema receptu aromaterapeuta može pripremiti ljekarnik ili sam klinički aromaterapeut.  Vaginalete se koriste u vremenskom trajanju kao i tamponi, tj. od 7 do 10 dana, 3-4 mjeseca.

 

Holistički savjeti

Od velikog je značaja i učinkovitosti antikandida dijeta, posebno u slučaju tvrdokornih infekcija. kao dodatak prehrani preporučuje se vitamin C 500 s produženim djelovanjem, beta- glukan ili pijenje ulja crnog kima (30 kapi dva puta dnevno kroz 2 mjeseca), zatim antioksidansi, Preporučuju se vježbe joge ili neka druga fizička aktivnost koja je posebno ugodna za osobu ili je umiruje, šetnje prirodom, razgovori/druženje s prijateljima ili terapeutom. VAŽNO je znati da su terapije dugotrajne i da se moraju nastaviti u propisanom roku čak i ako se izgube simptomi.

 

Iz prakse

J.M., 32 godine, udata, majka dvoje djece (5 i 2 g.), nezaposlena. Kroz anamnezu iskazuje da s kandidom ima dugogodišnje probleme, točnije, od svoje 23 godine. Svih tih godina liječena je konvencionalno, s povremenim poboljšanjima, no uvijek s recidivom. Primjećuje da joj, kad je pod stresom ili emocionalno nezadovoljna, kandida „bukti“. Učestale infekcije utječu na kvalitetu seksualnog života, što frustrira i nju i supruga. Ona misli da ih to međusobno udaljava te joj takve misli izazivaju tjeskobu. naglašava da je nezadovoljna što ne radi jer nema nikoga tko bi joj čuvaju djecu, da je pod opterećenjem i da je kronično umorna.

Kroz procjenu zdravstvenog i emocionalnog stanja osobe, proces aromaterapije je postavljen na sljedeći način: glavni problem je kronična infekcija kandidom, prvi sporedni problem je tjeskoba, a drugi sporedni problem je kronični umor.

Esencijalna ulja koja sam odabrala, jer djeluju na sve navedeno, su: timijan (Thymus vulgaris ct. geraniol), čajevac (Melaleuca alternifolia) i geranij burbon (Pelargonium x asperum). Biljna ulja: tamanu (Callophylum inophyllum) i kantarion (Hypericum perforatum) u omjeru 70:30 %.

Tehnike primjene su: vaginalete (10 dana tijekom četiri mjeseca), mirisna lampica za svakodnevno (od svakog navedenog esencijalnog ulja po 2 kapi), kupka za cijelo tijelo jednom tjedno (od svakog ulja po 7 kapi), intimno pranje (u vodu za zadnje ispiranje spolovila ukapati po 2 kapi od svakog navedenog esencijalnog ulja), masaža jednom tjedno s navedenim uljima te suhe inhalacije (pripremljen joj je suhi inhalator – stik također s navedenim uljima) po potrebi kad osjeća tjeskobu. U terapiju je uključen i suprug s jednakom kombinacijom esencijalnih i biljnih ulja, na način da redovito premazuje spolovilo tijekom četiri mjeseca, jednom tjedno kupka te mirisna lampica.

Holistički savjet: antikandida dijeta, vitamin C 500, ulje crnog kima 2×30 kapi dva mjesec a, vježbe disanja i vizualizacije (jer nema vremena za odlazak na jogu ili drugu aktivnost), terapeutski razgovor te iskreniji i konstruktivniji razgovor sa suprugom radi rasterećenja u čuvanju djece i njegova uključivanja u proces aromaterapije.

Nakon mjesec dana subjektivno se osjeća „malo“ bolje, na masažu je uspjela doći samo dva puta jer nije uspjela organizirati vrijeme za sebe i svoje tretmane. Simptomi kandidijaze bitno su slabiji, ali su i dalje prisutni. Suprug sudjeluje u terapiji (koristi esencijalna ulja), no još se nije aktivnije uključio u čuvanje djece, ali je obećao da će si posao drugačije organizirati.

Nakon dva mjeseca uredno provodi antikandida način prehrane, redovita je na tretmanima, simptomi vaginitisa su se povukli. U razgovoru sa mnom je puno otvorenija i slobodno priča o svojim emocijama i razmišljanjima. Iskazuje da joj jaši razgovori bitno olakšavaju stanja tjeskobe. Fizički umor je osjetno umanjen, no psihički pritisak je još uvijek prisutan. Suprug nije uspio „reorganizirati“ svoj posao i slobodno vrijeme.

Nakon četiri mjeseca smršavjela je 6 kg, i nakon antikandida dijete nastavila je s alkalnom prehranom, što joj posebno odgovara. Simptoma vaginitisa nema već dva mjeseca. Bila je kod ginekologa, koji joj je potvrdio da joj je stanje uredno, jednako tako i papa-test. Redovito dolazi na tretmane, za koje kaže da su je bitno „ojačali“ na sve načine te da će dalje nastaviti s dolascima. Stanje u „kući“ prihvaća na najpozitivniji način i, kako kaže, „naučila“ je nositi se s tim jer ipak radi nešto za sebe, a to je aromaterapija.

 

Zrinka Jezdić, Dipl. klin. aromaterapeut

 

Članak je objavljen u časopisu “Zdrave vijesti” – travanj 2016.

error: Content is protected !!