GREJP

AROMATERAPIJA I KANDIDIJAZA
April 2, 2016
AROMATERAPIJA I VAGINOZA
May 4, 2016

Grejp (Citrus paradisi) esencijalno ulje ima veliku važnost u aromaterapiji, posebno u radu na psihološkim, energetskim i duhovnim temama. Kemijska i energetska svojstva ovog ulja služe kao pojačivači procesa koji su u tijeku. Ulje je vrlo ugodnog i osvježavajućeg mirisa. Pročišćava limfu i jetru, oslobađa nas štetnih tvari i nakupina. Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – travanj 2016.

Citrus paradisi

 

SINERGIJA I SNAGA

Ovo esencijalno ulje ima veliku važnost u aromaterapiji, posebno u radu na psihološkim, energetskim i duhovnim temama

 

Otkriven je na Barbadosu u 18. stoljeću, gdje su ga zvali „zabranjeno voće” i jedan je od simbola tog otoka. Prvi ga je opisao James MacFadyen 1837. godine, no pogrešno je grejp proglasio „mutacijom pomela”, pa će tek 1948. godine biti potvrđeno da je riječ o hibridu. Neki stručnjaci grejpu pripisuju veliku moć liječenja i snagu, do te mjere da upozoravaju kako može uvelike utjecati na pojačavanje djelovanja lijekova (supstanci) koji se već koriste u liječenju (anksiolitici, antidepresivi, lijekovi protiv kolesterola) i tako prouzročiti štetu.

Ovo esencijalno ulje ima veliku važnost u aromaterapiji, posebno u radu na psihološkim, energetskim i duhovnim temama. Kemijska i energetska svojstva ovog ulja služe kao pojačivači procesa koji su u tijeku. Ulje je vrlo ugodnog i osvježavajućeg mirisa. Pročišćava limfu i jetru, oslobađa nas štetnih tvari i nakupina (celulit) te znatno umanjuje bol, posebno onu koju sami sebi stvaramo (autoimune bolesti kao što je reumatoidni artritis i reumatske upale).

grejp_dropletSinergija je pojam koji govori o sudjelovanju pojedinih dijelova neke cjeline (npr. organa, sustava organa, emocija, energija) u nekom procesu koje povećava efikasnost svakog dijela, tako da je cjelina (npr. organizam ili čovjek kao biće) mnogo više od međusobnog zbroja dijelova. Čovjek je u kontinuiranoj potrazi za „nečim” ili „nekim” tko će ga potvrditi, ojačati i dati mu osjećaj ispunjenosti. Čovjek u sebi nosi žudnju za „onim nečim” što će ga učiniti kompletnim. No, to što tražimo nije izvan nas, nego u nama. Potrebno je osvijestiti sebe, sve svoje dijelove, one slabije ojačati, a prejake umiriti. Kada naš organizam/biće bude u balansu, iscjeljenje će se dogoditi samo po sebi. Upravo u poticanju ovog  procesa leži velika snaga i moć ovog iznimnog esencijalnog ulja.

Na fizičkoj razini ovo esencijalno ulje sadrži: monoterpene (93-98%), alkohole (malo), aldehide (1,5%), ketone (0,1 do 0,3%), estere (oko 0,1%), kumarine, furokumarine (malo). Zbog visokog sadržaja monoterpena ovo ulje ima jaka antiseptička svojstva i štiti od infekcija. Također se smatra da je kombinacija monoterpena odgovorna za izvanredna pročišćavajuća svojstva, posebno za limfu, jetru, bubrege i krv.

Na emotivnoj razini ovaj miris potiče sreću, zadovoljstvo, osjećaj mira i ispunjenosti. Osoba stječe osjećaj sigurnosti, ima povjerenja u sebe i svoje postupke. No, ako je osoba negativno usmjerena, ovo esencijalno ulje može pojačati negativno stanje u kojem se nalazi. Tada osjeća nemir i kronično nezadovoljstvo. Frustrirana je i nesigurna, najčešće zato što ne može povezati (integrirati) svoje misli i osjećaje.

Na mentalnoj razini u osobi prevladavaju mentalni koncepti koji poništavaju samopouzdanje i sigurnost u sebe. Misli su konfuzne i neusmjerene, a kvaliteta misli je destruktivna. Mentalni prostor je zagušen negativnim mislima. Miris i energija grejpa djelovat će tako da se misli strukturiraju kako bi se zajedničkim (sinergijskim) djelovanjem cijeli mentalni sustav resetirao i pokrenuo  iscjeljujuće procese.

Na duhovnoj razini ovo esencijalno ulje potiče i gradi postojanost i snagu. Povezuje nas sa samima sobom i svijetom oko nas kako bismo mogli postići integraciju.

Na energetskoj razini djeluje na drugi, treći i šesti energetski centar. Na drugom energetskom centru iscjeljuje emocije nastale zbog nerazmjernog i neadekvatnog konzumiranja života, na trećem energetskom centru pomaže u iscjeljivanju nesigurnosti i umanjenog samopouzdanja nastalog zbog negativne slike o sebi. Na šesti centar djeluje proširujući svijest i otvara sposobnost uvida u vlastite probleme. Po arhetipu ovo je esencijalno ulje iscjelitelj.

 

OSOBNO ISKUSTVO

Esencijalno ulje grejpa (Citrus paradisi) najviše koristim u kliničkoj praksi kod starije dobne skupine za smanjenje edema i boli te kod kroničnih degenerativnih poremećaja lokomotornog sustava. Također izrađujem anticelulitne pripravke u kojima je ulje grejpa neizostavno.

 

INFO

Esencijalno ulje grejpa ne nadražuje kožu ni sluznice te nije fototoksično.

 

URADI SAM

Protiv celulita: Parcijalna masaža – U 50 ml biljnog ulja badema ukapati: 15 kapi grejpa (Citrus paradisi), 8 kapi geranija (Pelargonium graveolens), 5 kapi komorača (Foeniculum vulgare), 5 kapi borovice (Juniperus communis)

Za edeme nogu: Parcijalna masaža: – U 50 ml biljnog ulja ukapati: 20 kapi grejpa (Citrus paradisi), 10 kapi lovora (Laurus nobilis), 5 kapi geranija (Pelargonium graveolens), 5 kapi bora (Pinus sylvestris)

Detoksikacija organizma: Kupka : U 1-2 žlice sojina vrhnja ukapati: 8 kapi grejpa (Citrus paradisi), 5 kapi đumbira (Zingiber officinale), 5 kapi borovice (Juniperus communis), 5 kapi cimeta (Cinnamomum zeylenicum)

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. klin. aromaterapeut

 

Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – travanj 2016.

error: Content is protected !!