AROMATERAPIJA I VAGINOZA

GREJP
April 5, 2016
LOVOR
May 5, 2016

Aromaterapija tretmanu bakterijske vaginoze pristupa holistički, ravnomjerno uvažavajući zdravstveno stanje osobe (dijagnozu), emocionalno stanje, stil života, uvjerenja i vjerovanja, s namjerom da se tretira cijela osoba. Članak je objavljen u časopisu “Zdrave vijesti” – svibanj 2016.

Aromaterapija tretmanu bakterijske vaginoze pristupa holistički, ravnomjerno uvažavajući zdravstveno stanje osobe (dijagnozu), emocionalno stanje, stil života, uvjerenja i vjerovanja, s namjerom da se tretira cijela osoba.

Bakterijska vaginoza je kronična recidivna upala rodnice (vagine) izazvana različitim bakterijama, a najčešće Gardenellom vaginalis. Dolazi do bujanja jednog od nekoliko prisutnih mikroorganizama koji normalno obitavaju u vagini. Karakterizirana je vrlo neugodnim mirisom na „pokvarenu ribu“ koji se pojačava nakon spolnog odnosa i u vrijeme menstruacije. Bakterijska vaginoza je sindrom koji zahvaća žene reproduktivne dobi, posebno one koje često mijenjaju seksualne partnere. Simptomi su: sivo-bijeli iscjedak, vaginalna iritacija, svrbež, bolovi tijekom spolnog odnosa, a ponekad i bolno mokrenje.

 

Esencijalna i biljna ulja

U tretiranju bakterijske vaginoze koriste se sljedeća esencijalna ulja: čajevac (Melaleuca alternifolia), timijan (Thymus vulgaris ct. geraniol i ct. linalol), eukaliptus (Eucalyptus radiata i dives), niauli (Melaleuca quinquenervia ct. linalol), ravensara (Cinnamomum camphora), lavanda (Lavandula angustifolia), kadulja (Salvia officinalis) te saro / mandravasarotra (Cinnamosma fragrans). Od biljnih zulja koriste se ulje tamanua (Callophyllum inophyllum) i kantariona (Hypericum perforatum). Oba ulja imaju jako protuupalno i protubakterijsko djelovanje.

 

Kako se primjenjuju esencijalna ulja

Esencijalna ulja odabiru se prema holističkom načelu, nakon uzimanja anamneze na temelju koje se određuje glavni i dva sporedna problema koja će se tretirati, uvijek imajući na umu važnost dijagnoze i njenih vodećih simptoma (u ovom slučaju vaginoza). Navedena esencijalna ulja koriste se putem vaginaleta ili tampona, lokalnih ili kompletnih kupki, premazivanjem spolovila (krema ili gel) u kućnoj aromaterapiji. Ako surađujete s kliničkim aromaterapeutom (odlazite na tretmane), tada se navedena ulja koriste kroz masažu, inhalacije ili komprese. Rad s aromaterapeutom omogućava kontinuirano praćenje zdravstvenog stanja klijenta (dijagnoza), psihološku podršku, savjetovanje i terapeutske razgovore. Sve navedeno jest holistički tretman gdje se osobi pomaže da umanji / iscijeli zdravstvene tegobe i poveća kvalitetu svog života.

 

Holistički savjeti

U slučaju vaginoza od velike je važnosti izbalansirati prehranu (preporučuje se hrana koja ima alkalizirajuće djelovanje), potaknuti imunosni sustav (vitamin C, ulje crnog kima, alga spirulina i sl.), izbalansirati emocije (razgovori i savjetovanja) i povećati kvalitetu života (osigurati kvalitetno vrijeme za sebe). Preuzimanje osobne odgovornosti i rješavanje frustrirajućih situacija u životu temelj su uspješnog iscjeljenja / ozdravljenja.

 

Slučaj iz prakse

B.P., 43 godine, udovica je tri godine, majka jednog sedamnaestogodišnjaka, situirana i materijalno osigurana, ali nezaposlena. Povremeno kroz život ima vaginitise u kombinaciji s kandidom, do sada ih je uspješno „rješavala“ na konvencionalan način. Od smrti supruga često mijenja partere jer se osjeća „slobodnom“ i od tada joj je tri puta dijagnosticirana vaginalna infekcija s Gardnerella vaginalis i Ureaplasma urealyticum. Ljuta je na „život“ zbog smrti supruga, iskazuje pretjeranu brigu za sina koja joj stvara nesanicu i osjećaj iscrpljenosti te je opsesivno usmjerena na traženje „pravog“ životnog partnera. Društveni život usmjeren je na održavanje kontakata s poslovnim partnerima pokojnog muža i povremena druženja sa njihovim suprugama.

 

Proces aromaterapije postavljen je na sljedeći način:

Glavni problem koji će se tretirati je vaginalna infekcija, prvi sporedni problem je nesanica, a drugi sporedni problem je pretjerani osjećaj zabrinutosti. Esencijalna ulja koja sam odabrala, a da djeluju na sve navedene probleme su: čajevac 20% (Melaleuca alternifolia), saro 30% (Cinnamosma fragrans), kadulja 25% (Salvia officinalis) i lavanda (Lavandula angustifolia). Biljna ulja koja sam odabrala za vaginalnu upotrebu su: ulje tamanua (Calophyllum inophyllum) i kantarion (Hypericum perforatum) u jednakim omjerima.

Tehnike aromaterapije: terapeutski razgovor i savjetovanje, aromaterapeutska masaža cijelog tijela jednom tjedno, vježbe disanja, kreativna vizualizacija, vođena mišićna relaksacija svakodnevno. Kućna aromaterapija: upotreba vaginaleta desed dana iza svake menstruacije tijekom četiri mjeseca, dva puta tjedno kupke cijelog tijela te mirisna lampica svakodnevno.

Holistički savjeti: prehrana bogata alkalnim namirnicama, alga spriulina tijekom dva mjeseca, šetnje ili neka odgovarajuća fizička aktivnost (pilates, joga i sl.) seksualna apstinencija do daljnjega, odabrati neku kreativnu radionicu prema kojoj ima najviše aginiteta i interesa, sklapanje novih prijateljstava. Više se posvetiti samozbrinjavanju i obogaćivanju slobodnog vremena.

Nakon mjesec dana subjektivno se osjeća bolje u smislu a kvalitetnije spava i ne osjeća više iscrpljenost. Zabrinutost je i dalje prisutna, ali sada svjesnije može sagledati sebe u odnosu prema sinu. Još nije reorganizirala svoj društveni život i slobodno vrijeme. Vaginalni iscjedak je smanjen.

Nakon dva mjeseca osjeća se puno bilje na svakom“polj“. Vaginalnog iscjetka nema, a nestao je osjećaj nelagode unutar i oko spolovila. Uspostavila je kvalitetniji odnos sa sinom, zajedno su se dogovorili oko zajedničkih „rituala“ (zajednički ručkovi, druženja, igranje badmintona) i to je čini jako sretnom. Osjećaj zabrinutosti je bitno smanjen. Primjena aromaterapije jako joj odgovara jer je istovremeno opušta i ispunjava. Društveni život kao i prije.

Nakon četiri mjeseca ginekološki nalaz je negativan. Seksualno apstinira i dalje. odnos sa sinom jako je ispunjava i čini zadovoljnom. Osjeća se sigurnija u sebe. Krenula je na tečaj „svjesnog planinarenja“.

 

Mišljenje aromaterapeuta

Osoba je potražila pomoć aromaterapeuta s jekim simptomima vaginoze te u stanju psihičke uznemirenosti i opsesivnog ponašanja. Suradljiva je i pozitivna u svim tehnikama aromaterapije i otvorena u terapijskim razgovorima. Prihvatila je osobnu odgovornost u smislu seksualne apstinencije i svjesnijeg samozbrinjavanja u svim segmentima života.

 

Zrinka Jezdić, Dipl. klin. aromaterapeut

  

Članak je objavljen u časopisu “Zdrave vijesti” – svibanj 2016.

error: Content is protected !!