LOVOR

AROMATERAPIJA I VAGINOZA
May 4, 2016
SMILJE – SNAGA VJEČNE LJEPOTE I ZDRAVLJA
June 4, 2016

Esencijalno ulje lovora vrlo je dragocjeno i omiljeno u aromaterapiji zbog svojih terapeutskih kvaliteta te vrlo ugodnog i svima poznatog mirisa. Kemijska i energetska svojstva ovog ulja služe za pokretanje i pročišćavanje fizioloških i psiholoških procesa. Iznimno je pogodan za sve poremećaje probave, potiče limfnu cirkulaciju te time umanjuje otečenost i bol koja nastaje kao posljedica nakupljene limfe. Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – svibanj 2016.

Laurus nobilis

 

SLAVA I POBJEDA

Esencijalno ulje lovora omiljeno je u aromaterapiji, a koristi se za poremećaje probave i potiče limfnu cirkulaciju

 

Riječ laurus dolazi od latinske riječi laudare, koja znači hvaliti, i zbog toga je pobjednika uvijek krasio lovorov vijenac (laurus – poštovan, a nobilis – poznat). Lovor je bio popularna biljka stare Grčke i Rima, gdje je bio simbol trijumfa i uspjeha pa su vijence od njegovih listova nosili pobjednički generali, carevi i pjesnici. Rimski vojnici su umjesto kremena koristili lovorovo drvo, koje su trljali o bršljanovo da bi upalili vatru. Danas je lovor simbol slave. Esencijalno ulje lovora vrlo je dragocjeno i omiljeno u aromaterapiji zbog svojih  terapeutskih kvaliteta te vrlo ugodnog i svima poznatog mirisa. Kemijska i energetska svojstva ovog ulja služe za pokretanje i pročišćavanje fizioloških i psiholoških procesa. Iznimno je pogodan za sve poremećaje probave, potiče limfnu cirkulaciju te time umanjuje otečenost i bol koja nastaje kao posljedica nakupljene limfe. Time nam daje snagu i da se oslobodimo štetnih tvari te da jasno sagledamo i prihvatimo vlastitu snagu.

 

BALANSIRA PROBAVU

Slava se može interpretirati kao punina osobe, života ili prikaza. Značenje je vrlo blisko holističkim načelima o cjelovitosti, potpunosti. Onaj tko ima slavu bogat je svojim djelima, postignućima, idejom i vjerom. Pobjeda je uspjeh, postignuće. U svekolikom smislu, kada govorimo o pobjedi, nedvosmisleno mislimo na cjelokupnost našeg bića i svih raspoloživih potencijala koji su usmjereni samo na jedno, a to je uspjeh. Pokazati, dokazati, potvrditi, na neki način ovjekovječiti trenutak kada smo nadišli sami sebe i pomaknuli vlastite granice.Simbol lovora i njegova primjena neupitno govore o njegovoj snazi, značaju i superiornosti. Na svakoj razini ostojanja osvijestit će dijelove našeg bića i omogućiti pobjedu.

Na fizičkoj razini ovo esencijalno ulje sadrži: monoterpene (0,2 – 8,3%), alkohole (1,5 – 16%), fenole (15 – 16,7%), aldehide (0,2 – 0, 35%), ketone (0,3 – 0,15%), okside (35 – 48,5%). Zbog visokog sadržaja alkohola, fenola i oksida ovo ulje ima jaka analgetička, antiinflamatorna i spazmolitička svojstva, a zahvaljujući kombinaciji glavnih spojeva ovo ulje balansira rad probavnog, dišnog i krvožilnog sustava.

Na emotivnoj razini ovaj miris potiče zadovoljstvo, veselje, sigurnost,hrabrost, snagu i uzbuđenje. Osoba je puna životne energije i nadahnuća. Emocionalno je stabilna i sigurna. Samopouzdanje je na zavidnoj razini i osigurava mir i stabilnost. Ovo ulje posebno djeluje na emociju hrabrosti tako da je potiče i jača. Miris ovog ulja više je nego dobrodošao u periodima kad imamo osjećaj da nam izmiče tlo pod nogama.

Na mentalnoj (psihološkoj) razini miris ovog esencijalnog ulja pomaže u osvješćivanju mentalnih koncepata te u kvaliteti misli vezanih uz osobno ispunjenje. Svijest o sebi iznimno je važna kako bismo se mogli što jasnije sagledati u raznim životnim situacijama. Lovor ima snagu da svojim mirisom i energijom točno pokaže čemu smo posvećeni – pravim vrijednostima ili ciljevima koji nas potiču na osobni i duhovni rast ili krivim vrijednostima koje nam umanjuju snagu te u konačnici i značaj.

Na duhovnoj razini ovo esencijalno ulje donosi spoznaju slave u najdubljem smislu te riječi, a ponajviše vezano uz Boga i veličanje njegove snage, mudrosti, istine, ljubavi i života. Time nas nadahnjuje za promjene. Ne energetskoj razini djeluje na prvi i treći energetski centar pomažući u realizaciji i materijalizaciji ciljeva, što je važno za stjecanje autoriteta i poštovanja. A na treći energetski centar djeluje tako što pročišćava centar svijesti i jača samosvijest.

 

OSOBNO ISKUSTVO

Esencijalno ulje lovora (Laurus nobilis) najviše koristim u tretmanima za suzbijanje reumatskih bolova i poremećaja limfne cirkulacije, gdje je pokazalo veliku učinkovitost, a time i zadovoljstvo klijenata. Često ga koristim u psihološkim tretmanima kod neuroza ili depresivnog ponašanja. Neizostavan je dodatak u anticelulitnim kremama, posebno kod jake pretilosti.

ESENCIJALNO ULJE LOVORA NIKAKO NE SMIJEMO POISTOVJETITI S CHERRY LOVOROM ILI OBIČNIM LOVOROM, KOJI IMAJU VISOK STUPANJ OTROVNOSTI.

 

URADI SAM

Protiv celulita parcijalna masaža:  U 50 ml kantarionova ulja ukapajte: 15 kapi lovora (Laurus nobilis), 10 kapi grejpa (Citrus paradisi), 5 kapi komorača (Foeniculum vulgare), 5 kapi cedra (Cedrus atlantica)

Smanjenje edema: U 50 ml kombiniranog biljnog ulja (kantariona i sezama u jednakim dijelovima) ukapajte: 20 kapi lovora (Laurus nobilis), 10 kapi geranija (Pelargonium graveolens), 5 kapi borovice (Juniperus communis)

Nesigurnost, strah, zabrinutost: U mirisnu lampicu ukapajte: 4 kapi lovora (Laurus nobilis), 3 kapi melise (Melissa officinalis), 2 kapi cedra (Cedrus atlantica)


ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. klin. aromaterapeut

 

Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – svibanj 2016.

error: Content is protected !!