SMILJE – SNAGA VJEČNE LJEPOTE I ZDRAVLJA

LOVOR
May 5, 2016
LAVANDA
June 5, 2016

Smilje nas privlači mirisom, ali još više činjenicom da pomaže očuvati ljepotu i mladost. Ovo esencijalno ulje ima posebno mjesto u aromaterapiji. U nas itekako poznato i korišteno od davnina, smilje je zapravo porijeklom iz mediteranskih zemalja i sjeverne Afrike. Ulje se dobiva destilacijom svježih cvjetova i cvjetnih vrhova vodenom parom. Članak je objavljen u časopisu “Zdrave vijesti” – lipanj 2016.

Smilje, Helichrysum italicum, pripada porodici Asteraceae. Mirisna nota smilja je srednja, boja ulja od svijetlo žute do crvenkaste. U nas itekako poznato i korišteno od davnina, smilje je zapravo porijeklom iz mediteranskih zemalja i sjeverne Afrike. Ulje se dobiva destilacijom svježih cvjetova i cvjetnih vrhova vodenom parom.

 

Odakle naziv “imortelle”

Ovo esencijalno ulje ima posebno mjesto u aromaterapiji. Posebno ga vole aromakozmetičari i sama kozmetička industrija zbog iznimno učinkovitog djelovanja na ljepotu i kvalitetu kože. Za ovo esencijalno ulje koriste još naziv imortelle, što na francuskom znači besmrtan, a pravo upućuje na besmrtnost ljepote. Smilje nas privlači mirisom, ali još više činjenicom da pomaže očuvati ljepotu i mladost. U kliničkom smislu i primjeni, esencijalno ulje smilja ima svoju primjenu u njezi/tretiranju kožnih problema, krhkih kapilara, hematoma i varikozitetnih vena te ublažuje napad astme i kašlja, a pokazalo je svoje učinke i u liječenju probavnih tegoba, posebno jetre i gušterače.

 

Što sadrži

Glavni sastojak esencijalnog ulja smilja je neril acetat (25 – 50 %) koji spada u skupinu estera. U smilju se još nalaze alfa-kariofilen i gama-kurkumen, koji spadaju u skupinu seskviterpena, zatim su tu i a-pinen, b-pinen i d-limonen, koji spadaju u skupinu monoterpena. U njemu nalazimo i linalol, geraniol, nerol i furfurol koji spadaju u skupinu alkohola. Sadrži oksid 1,8 cineol te fenol eugenol. Važno je spomenuti i ketonima slične spojeve (diketoni) koji se nazivaju italidioni (italidioni 15 – 20 %). Italidioni su spojevi koji su karakteristični za smilje i ne nalaze se u drugim vrstama biljaka.

 

Kako djeluje

Zbog svog kompleksnog i vrlo specifičnog kemijskog sastava ovo esencijalno ulje ima sljedeća terapeutska djelovanja: protuinfektivno, protuupalno, cikatrizantno, flebotoničko, neurotoničko, probavno, hepatičko i lipolitičko. Znanstvena su istraživanja pokazala da je kemijski sastojak geraniol (alkohol) pokazao veliki učinak u djelovanju protiv sljedećih bakterija: Staphylococcus aureus, Staphylococus epidermidis, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli i Klebsiella pneumonie (Chinou i suradnici, 1996.). S obzirom na to da je osnovno načelo u aromaterapiji holistički pristup i djelovanje, mora se spomenuti psihološko, duhovno i energetsko djelovanje ovog iznimnog esencijalnog ulja. Miris smilja je vrlo interesantan, specifičan, svakako intrigantan i u sebi nosi posebnu ljepotu. Djeluje na emociju straha, posebno straha od samoće, ulijeva sigurnost i samopouzdanje, smiruje emocije (afektivnost) i donosi emocionalni mir. Na um ovaj miris djeluje tako da ga smiruje, daje mogućnost dubokog uvida, povezuje misli s emocijamai tako donosi psihički mir. Na duhovnoj razini ovo ulje donosi vibraciju postojanja, stanje duha kad smo u potpunosti svjesni svoje cjelovitosti i povezanosti sa sobom i životom. Omogućava duboko samosagledavanje, mudrost i postojanost. Na energetskoj razini djeluje na prvi, treći i četvrti energetski centar. Pogled na materijalno i njegovu realizaciju mijenja se na način da je osoba zadovoljna onim što ima i ne teži nagomilavanju materijalnog bogatstva. Na treći energetski centar djeluje na način da oslobađa od negativnih energija koje sprječavaju duhovni razvoj osobe. Djeluje na ego na način da ga oslobađa iluzija, predrasuda i projekcija. Na četvrti energetski centar djeluje na način da otvara „srce“ prema svijetu i božanskom, evocirajući osjećaj/stanje potpunog stapanja i pripadanja.

 

Slučaj iz prakse

J.B., muškarac, 48 godina, zaposlen u privatnoj tvrtci kao informatičar, oženjen, otac dvoje djece, zadovoljan u braku, ali ne i svojim poslom. Prije godinu dana dijagnosticiran mu je karcinom grla. Prošao je 30 zračenja i šest kemoterapija. Do danas nema recidiva. Na aromaterapiju dolazi zbog još uvijek prisutnog crvenila kože, peckanja i povremenog svrbeža, što ga jako smeta i stvara mu probleme sa spavanjem i, kako kaže, vrlo je anksiozan.

Glavni problem koji će se tretirati jest problem kože (crvenilo, pečenje, svrbež), prvi sporedni problem koji će se tretirati jest anksioznost, a drugi sporedni nesanica.

Odabrana esencijalna ulja su: smilje (Helichrysum italicum), lavanda (Lavandula angustifolia) i germanska kamilica (Matricaria recutita) u omjeru 5 : 3 : 2.

Odabrana biljna ulja su: neven (Calendula officinalis) i tamanu (Callophyllum inophyllum) u jednakoj količini.

Tehnike aromaterapije: aromaterapeutska masaža jednom tjedno, kupke dva puta tjedno, mazanje kremom dva puta dnevno te stik (suhi inhalator) svakako prije spavanja, ali može i po potrebi tijekom dana.

Aromaterapeutski pripravci: krema, uljna mješavina s esencijalnim uljima te mješavina čistih esencijalnih ulja.

Terapeutski razgovor: pružanje psihološke podrške te razgovor o emocijama koje su prisutne zbog same dijagnoze, radioterapije i kemoterapije.

Holistički savjeti: povećani unos vitamina C, antioksidans astaksantin, oralno uzimanje ulja crnog kima, alkalna prehrana, čaj za detoksikaciju, povećanje fizičke aktivnosti (šetnje, rekreativni sport, planinarenje, joga i sl.), vježbe disanja i kreativne vizualizacije.

Nakon mjesec dana primjene aromaterapije crvenilo na koži je i dalje prisutno, ali su pečenje i svrbež kože bitno smanjeni,što mu omogućuje da lakše zaspi i bolje spava. Anksioznost je također umanjena, ali je i dalje prisutna. Pridržava se režima prehrane, pije astaksantin i ulje crnog kima. Nema fizičkih aktivnosti niti želi raditi vježbe disanja i kreativne vizualizacije.

Nakon tri mjeseca primjene aromaterapije crvenilo na koži se skoro u potpunosti povuklo (prisutna jedva vidljiva razlika), nema osjećaja pečenja ni svrbeža. Spavanje se u potpunosti uspostavilo. Osjeća se bitno bolje i lakše. Lagani osjećaj tjeskobe pojavljuje se samo prilikom razgovora o dijagnozi ili kad odlazi na kontrolne preglede. Nema recidiva. Prehrana je uglavnom alkalna, iako ponekad „zgriješi“. I dalje se ne želi baviti tjelesnim i mentalnim aktivnostima (tjelovježba, vježbe disanja, tehnike vizualizacije).

 

Mišljenje aromaterapeuta

Problem kože je u potpunosti riješen. Za sada glavobolja nema, ali je anksioznost i dalje prisutna, iako znatno manja. Osoba je prihvatila savjete sukladno svom psihičkom stanju te mentalnim i emocionalnim mogućnostima.

 

Zrinka Jezdić, Dipl. klin. aromaterapeut

Članak je objavljen u časopisu “Zdrave vijesti” – svibanj 2016.

error: Content is protected !!