LAVANDA

SMILJE – SNAGA VJEČNE LJEPOTE I ZDRAVLJA
June 4, 2016
Timijan
June 9, 2016

Ime lavanda izvedenica je latinske riječi „lavare“ koja znači: prati. Ovo esencijalno ulje ima najširi spektar djelovanja, iznimno je ugodno i blago. Jedino esencijalno ulje koje se nerazrijeđeno može nanositi na kožu, naravno uz savjete aromaterapeuta. Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – lipanj 2016.

Lavandula angustifolia

 

BEZUVJETNOST I PREDANOST

 

Ime lavanda izvedenica je latinske riječi „lavare“ koja znači: prati, budući da su Rimljani imali naviku svoje kupke obogaćivati lavandom, u svrhu pročišćenja tijela i duha. Francuski kemičar Rene Maurice Gattefosse je 1928. godine, nakon što je poslije opekotina zadobivenih u svom laboratoriju, otkrio i iskusio iznimno ljekovito svojstvo lavande, napisao prvu knjigu o eteričnim uljima, „Gattefosseova aromaterapija“. On se ujedno smatra i tvorcem termina ‘aromaterapija’. Od tada lavanda postaje ulje koju svi aromaterapeuti nazivaju ‘majkom eteričnih ulja’.

Ovo esencijalno ulje ima najširi spektar djelovanja, iznimno je ugodno i blago. Jedino esencijalno ulje koje se nerazrijeđeno može nanositi na kožu, naravno uz savjete aromaterapeuta. Kemijska i energetska svojstva ovog ulja imaju jaka regenerirajuća, zacjeljujuća i njegujuća svojstva. Miris je cvijetan, nježan, te neodoljivo podsjeća na toplinu doma gdje se osjećamo sigurno i zaštićeno. Djeluje na kožu, mišiće, živce i probavni sustav na način da otklanja bol i napetost. Pomaže u zacjeljivanju rana, umanjuje nastanak ožiljaka te sprječava nastanak infekcija. Umiruje živčanu napetost, a posljedično tome i emocije. Na probavni sustav djeluje na način da smiruje bol (spazam) nastalu kao posljedicu emocionalne napetosti (npr.gastritis), te kolike u crijevima.

Ovo prekrasno ulje po svim svojim kvalitetama uči nas i potiče na bezuvjetnost i predanost. Bezuvjetnost je duhovna kvaliteta snage i prosvjetljenja. Ona ne traži, ne zahtjeva, ne postavlja uvjete, ne ograničava, ne zarubljuje nas u vlastitoj iluziji. Čini nas slobodnima od sebe samih, te uzdiže iznad ograničenja koje nam stvara ego. Najbliža ovoj duhovnoj  kvaliteti jest majka /majčinska ljubav. Predanost je pak duhovna snaga pomoću koje radimo i živimo ono u što vjerujemo, a strpljivost i prihvaćanje su njene manifestacije. Snaga, te ljepota ovog esencijalnog ulja i njegovog mirisa uranja nas u mir u kojem možemo osjetiti ljubav koja nas bezuvjetno okružuje.

Na fizičkoj razini ovo esencijalni ulje sadrži: monoterpene (do 7,6%), sesquiterpene (2,6 – 7,6 %), alkohole (26 – 49 %), aldehide (do 2%), estere (40 – 55%), okside (do 2,5%), ketone (do 4%), laktone (nešto). Zbog velike količine estera i alkohola  ovo ulje ima jako umirujuće, anksiolitičko i spazmolitičko djelovanje. A sami esteri imaju snažno regenerirajuće djelovanje na kožu. Jedinstvenost kemijskog sastava i mirisa djeluje na nesanicu.

Na emotivnoj razini miris ovog ulja potiče osjećaj sigurnosti, mira, zadovoljstva i opuštenosti, a iscjeljuje osjećaj zabrinutosti, nesigurnosti, grizodušja, tjeskobe i tuge. Nezamjenjiva je kao pomoć kod depresivnog ponašanja, anksioznosti i afektivnih poremećaja.

Na mentalnoj razini miris ovog ulja pročišćava i umiruje misli, posebno opsesivne misli. Djeluje na način da smanjuje „pritisak„ u umu nastao kao posljedicu grizodušja, te samokažnjavanja. Podiže samopouzdanje i pomaže da se životne situacije sagledaju realno, te da se kao takve i prihvate.

Na duhovnoj razini ovo esencijalno ulje donosi sposobnost da damo ili da prihvatimo bezuvjetnu ljubav. Uranja nas u mir koji iscjeljuje na svim razinama.

Na energetskoj razini ovo ulje djeluje na treći, četvrti i šesti energetski centar. Na treći energetski centar djeluje na način da umiruje energije pleksusa, posebno strah, paniku, ljutnju. Potpuno umiruje i balansira bilo kakav oblik ugroženosti, konflikta ili razdražljivosti. Otvara nas prema poštovanju i uvažavanju drugih. Na četvrti energetski centar djeluje na način da lagano i fluidno primamo i dajemo emocije, da sami uživamo u njima  ali i sa drugima. Na šesti energetski centar djeluje na način da pojačava našu intuiciju i  mudrost, kojom možemo ispuniti svoj život i živote drugih.

 

OSOBNO ISKUSTVO

Esencijalno ulje lavande (Lavandula angustifolia) najviše koristim u tretmanima problematične i oštećene kože, kod psihosomatskih bolesti, anksioznosti i nesanice. Ovo je sigurno ulje za upotrebu za sve dobne skupine te neizostavno ulje za bilo koju vrstu smirenja, da li tijela, uma ili duha.

 

INFO

Postoji više od 30 različitih vrsta lavandinog ulja koja se mogu naći na komercijalnom  tržištu; kupovina visokokvalitetnog ulja je umjetnost poznata malom broju  iskusnih specijalista (Foster, 1993)

 

URADI SAM

Anksioznost, depresija, tuga  U mirisnu lampicu ukapajte: 4 kapi lavande (Lavandula angustifolia), 1 kap ylang ylanga (Cananga odorata), 1 kap bergamota (Citrus bergamia)

Nesanica – U mirisnu lampicu ukapajte: 3 kapi lavande (Lavandule angustifolia), 2 kapi mažurana (Origanum majorana), 1 kap geranija (Pelargonium graveolens)

Opekotine (vatra, sunce) – U 50 ml kantarionovog ulja (Hypericum perforatum) ukapajte: 30 kapi lavande (Lavandula angustifolia), 10 kapi čajevca (Melaleuca alternifolia)

Regenerirajuće ulje za lice – U 50 ml ulja argana (Argania spinosa) ukapajte: 15 kapi lavande (Lavandula angustifolia), 10 kapi tamjana (Boswellia catreri), 5  kapi smilja (Helichyrisum angustifolium)


ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. klin. aromaterapeut

 

error: Content is protected !!