Timijan

LAVANDA
June 5, 2016
UTJECAJ AROMATERAPIJE NA BIPOLARNI POREMEĆAJ
June 10, 2016

Timijan (Thymus vulgaris)

 

Porodica: Lamiaceae

Nota: srednja

Zemlja porijekla: Alžir, mediteranske zemlje

Bolja ulja: prozirna, žuta ili crvenosmeđa

Miris ulja: snažan, topao, svjež, zelen, začinsko-biljni

Način dobivanja: destilacija vodenom parom vrhova biljke u cvatu

Kemijski sastav: fenoli i fenolni eteri 40%, monoterpeni 25% , alkoholi 17%, ketoni 9%, esteri 2%, sesquiterpeni 1,5%, oksidi 4% i nešto kiselina. Po kemijskom sastavu spada u fenole koji su snažni baktericidi, i izuzetno imunostimulirajući, zagrijavajući, međutim potencijalno neurotoksični. Mogu iritirati kožu i izazvati alergijsku reakciju. Stoga se koriste u minimalnim koncentracijama i količinama, te ne prečesto. Naziv spoja je timol (potencijalno opasan fenol).

Djelovanje: antibakterijsko, antiinfekcijsko, antioksidantno, ekspetoransno, antiseptičko, stimulira kapilarnu cirkulaciju, karminativno, cikatrizantno, diuretičko, antispazmodično, antiparazitno, neurotonično, zagrijavajuće.

 

F (fizička razina) – indikacije: akne, ubodi insekata, problemi kože, gubitak kose, loša cirkulacija, nadutost, spora probava, otklanja zatvor, bronhitis, sinusitis, olakšava disanje,  reumatizam, artritis, bolovi u mišićima, smanjuje napetost mišića, cistitis, vaginitis, kandidijaza, potiče znojenje, pomaže u liječenju celulita i čisti organizam, smiruje nervni sustav, snažan je antidepresiv,  tonik je za živce te pomaže kod kroničnog umora.

OSTALA DJELOVANJA: Dezinficira, uništava insekte

E (emotivna razina) – Na emotivnoj razini donosi radost, sreću, zadovoljstvo, prihvaćenost, privrženost, zahvalnost, sigurnost, opuštenost. Podiže raspoloženje, osnažuje osjećaje, smiruje strahove, agresivnost, pomaže kod klaustrofobije, panike, oslobađa od boli i tuge, povećava psihičku snagu i daje energiju, pomaže kod anksioznosti, depresije, malaksalosti, stresa. Smatra se aromaterapeutskom „anti šok terapijom“ kod akutnih stresova, napada tjeskobe, jake emocionalne pobuđenosti ili zahtjevnih psiholoških stanja.

M (mentalna razina) – Na mentalnoj razini smiruje um, povećava mentalnu snagu, potiče koncentraciju i pamćenje, stimulira, ima sposobnost pročišćavanja i fokusiranja misli. Sprečava konfuziju.

D (duhovna razina) – Duhovne kvalitete timijana su prihvaćanje i hrabrost. Pomaže nam prilagoditi se svakodnevnom životu. Otvara „srce“ i pomaže u protoku energije vezane uz  „primanje i davanje“ emocija.

Energija (djed, mudrac): 4. energetski centar

Eterično ulje timijana nosi energiju DJED, MUDRAC– zaustavlja stres, ne dopušta histeriju, pomaže nam da nas ne bi preplavile negativne emocije. Daje nam mudrost kroz poruku – stani! Nije sve tako crno kako se čini, kad se privikneš na tamu bolje vidiš! Poručuje: stani, promatraj, promisli,osjeti,odluči.

 

Mjere opreza: Nije za oralnu upotrebu, ne smije se nanositi na kožu i sluznice nerazrijeđeno. Čuvati dalje od dohvata djece. Može iritirati kožu i sluznice, pogotovo u većim količinama. Ne preporuča se maloj djeci, trudnicama i osobama koje boluju od epilepsije.

 

 

Zanimljivosti o timijanu

Poznat je i pod nazivima prava majčina dušica, vrtna majčina dušica, babja dušica, divlji bosiljak i vrisak.

Botanički naziv timijana Thymus potječe od grčke riječi thymon, što znači hrabrost – mala biljka koja ima veliku hrabrost da uspije niknuti, rasti i opstati na terenima u kojima se druge biljke ne bi usudile pustiti korijenje.

Stari Grci uljem timijana masirali su tijelo nakon kupanja, rimski vojnici dodavali su timijan vodi za kupanje prije bitke kako bi ojačali, škotski brđani pili su čaj od timijana za snagu i hrabrost te sprječavanje noćnih mora, a u srednjem vijeku su grančice timijana zadjevane u revere vitezova koji su odlazili u križare.

Timijan se kao ljekovita biljka upotrebljavao još u starom vijeku, najčešće za dezinfekciju i liječenje “ugriza otrovnih životinja” te protiv kašlja i bolesti dišnih organa. I Karlo Veliki je davao naredbe da se timijan sadi u vrtovima. Zbog svih ljekovitih svojstava Češka je odlučila iskazati počast timijanu i proglasila ga je svojim nacionalnim cvijetom.

 

SINDY SLIPAC, aromaterapeut

Tekst uredila: Sabina Fureš

error: Content is protected !!