SMILJE

UTJECAJ AROMATERAPIJE NA BIPOLARNI POREMEĆAJ
June 10, 2016
ČAJEVAC
July 5, 2016

Latinsko ime smilja Helichrysum potječe od grčkog „helios“ (sunce) i „chrysos“ (zlato), jer način cvjetanja biljke podsjeća na mala zlatna sunca. Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – srpanj 2016.

Helichrysum angustifolia/italicum

 

SNAGA POSTOJANJA

 

Svake godine na mjestima gdje samo rijetko bilje može naći svoj dom, uporni život cvate u svojoj besmrtnosti. Ne prozvaše ga uzalud „imortelle“, besmrtan (zbog dugovjeka cvata i trajnog mirisa). Latinsko ime smilja Helichrysum potječe od grčkog „helios“ (sunce) i „chrysos“ (zlato), jer način cvjetanja biljke podsjeća na mala zlatna sunca. Helios, bog sunca, koji je zamišljan kao zgodan bog okrunjen sjajnom aureolom sunca, u žutoj halji, upravljao je zlatnim kolima koja su vukla četiri vatrena konja, preko nebeskog svoda… „Snaga postojanja“, filozofska i metafizička misao! Još uvijek puno definicija, hipoteza i razmišljanja o ovoj temi.

 

SNAGA IZ SUNCA

Ono na što se sa sigurnošću možemo osloniti i u što možemo vjerovati, jest naše iskustvo, koje određuje naše biće, osobnost i kompletan život. Ono što treba voljeti i poštivati kroz smilje jest njegova snaga i hrabrost u nošenju sa životom i svime što on nosi. Život svoju snagu crpi iz Sunca, a hrabrost iz sposobnosti pomicanja granica. Jedno bez drugog nije moguće. Kad pomaknemo svoju granicu, osjećamo da smo živi, da postojimo. Osjećamo život na tisuću načina. Ponekad boli, a ponekad ne. Ono što je najvažnije, jest da ga možemo osjetiti i upiti u sebe. Upijanje života u sebe daje nevjerojatnu snagu, ljepotu i dugovječnost. Baš kao i samo smilje. Tjera nas dalje i dublje. Nagrada je velika, a to je postojanje. Postojanje u svom životu, ovdje i sada, prisutnost i vječnost. Dobivamo mjeru kojom mjerimo vlastitu vrijednost u vremenu i prostoru. Esencijalno ulje smilja ima visoku vrijednost u aromaterapiji. U aromakozmetici je neprocjenjivo u njezi kože, toniziranju i pomlađivanju kože, smanjenju ožiljaka i akni. A u zdravstvenoj njezi izvanredno je za otklanjanje hematoma. A u psihoaromaterapiji pokazuje izvanredne rezultate kod depresije i neuroza.

Na fizičkoj razini ovo ulje ima slijedeća djelovanja: antiseptičko, protuupalno, umanjuje alergije, umanjuje ožiljke, jača krvne žile, umiruje kašalj, regenerira kožu i sluznice. Posebno je pogodna za kožne probleme i krvožilni sustav (kapilare, vene, arterije).

Na emocionalnoj razini miris ovog ulja djeluje na emocije nezadovoljstva, usamljenosti, tjeskobu i nemir, na način da ih umiruje i balansira. Otvara emocije i umanjuje emocionalnu nedostupnost i hladnoću. Posebno je pogodno za promjenu raspoloženja i faza depresije i manije.

Na mentalnoj razini ovo ulje umiruje misli, stabilizira ih, usmjerava i fokusira. Umanjuje mentalne konflikte i potiče kontemplaciju.

Na duhovnoj razini ovo ulje nosi vibraciju postojanja koje se manifestira u obliku osvještavanja sadašnjeg trenutka i sebe u tom trenutku. Pojačava svjesnost i dovodi nas do mudrosti.

Na energetskoj razini ovo esencijalno ulje je „pustinjak“, netko tko se može osamiti i duboko proniknuti u sebe, doći do samospoznaje i podijeliti je sa drugima. Mudrost tišine je najjače energetsko djelovanje ovog ulja.

 

PAR SAVJETA

Kako izvući snagu iz sebe:

  • Pokažite se i budite proaktivni
  • Budite otvoreni prema izazovima i prihvatite ih
  • Ne izgovarajte se na strah i nekompetentnost
  • Djelujte i kad ne djelujete
  • Kad vam se baš nešto ne da, upravo to učinite

 

JESTE LI ZNALI?

Zbog dugovjeka cvata i trajnog mirisa ovaj cvijet naziva se „imortelle“, besmrtan cvijet. Esencijalno ulje smilja neprocjenjivo je u njezi kože, toniziranju i pomlađivanju kože te smanjenju ožiljaka i akni te otklanja hematome

 

PRAKTIČNI SAVJETI

Ulje za njegu i pomlađivanje kože – U 30 ml pomiješanog ulja (50:50%) argan i makadamije ukapati: 10 kapi smilja, 5 kapi lavande, 5 kapi geranija

Ulje za smanjenje hematoma – U mješavinu (50:50%) ulja kantariona i nevena od 30 ml ukapati: 10 kapi smilja, 10 kapi čempresa, 10 kapi limuna

Za kontemplaciju – U mirisnu lampicu ukapati: 3 kapi smilja, 2 kapi tamjana, 3 kapi bergamota

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. med. techn. clin. aromath.

 

error: Content is protected !!