ORIGANO – UČINKOVIT KAO I ANTIBIOTIK

ČAJEVAC
July 5, 2016
NARANČA SLATKA
August 2, 2016

Prema legendi, sladak aromatičan miris origana stvorila je Afrodita kao simbol sreće. Mladence su krunili vjenčićima origana. Za Grke je origano bio i pogrebna biljka koju su koristili u pogrebnim ceremonijama i sadili na grobove kako bi donio mir preminulima. Članak je objavljen u časopisu “Zdrave vijesti” – srpanj/kolovoz 2016.

Origanum vulgare

 

SNAŽNA JE OBRANA OD MIKROBA, POTIČE DOBRO RASPOLOŽENJE I DONOSI ZADOVOLJSTVO

 

Druga imena origana su: divlji mažuran, mravinac, origanj, origan, vranilovka, vranilova trava, crnovr, crnovrška, babina dubčica. Samo ime origanum potječe od grčke riječi oros, što u prijevodu znači blještavilo, sreća, ures, planina. U staroj Grčkoj nazivali su ga „radost planine“ te se smatrao simbolom sreće. Prema legendi, sladak aromatičan miris origana stvorila je Afrodita kao simbol sreće. Mladence su krunili vjenčićima origana. Za Grke je origano bio i pogrebna biljka koju su koristili u pogrebnim ceremonijama i sadili na grobove kako bi donio mir preminulima.

René – Maurice Gattefossé, otac moderne aromaterapije, uvidio je još prije stotinu godina kako je eterično ulje mravinca bogato vrstom spojeva koji se zovu fenoli. Istraživanja Univerziteta Georgetown pokazala su da se ulje origana bori s infekcijama „jednakom učinkovitošću kao i klasični antibiotici“. Esencijalno ulje origana bogato je fenolima karvakrolom (50-75%), za koji se smatra da je 26 puta jači od sintetskih antiseptika, te timolom (u tragovima, do 7%), esterima monoterpenilom linalil-acetatom (3,5%), monoterpenima α-terpinenom (do 1%) i γ-terpinenom (3,6%), seskviterpenima kariofilenom (1,05%) i oksidom 1,8 cineolom (do 0,2%) te je prisutan i keton monoterpenon karvon u tragovima.

 

KAKO DJELUJE

Terapeutska svojstva ovog esencijalnog ulja su: antiseptičko, protuinfektivno, antiparazitno, imunostimulativno. Esencijalno ulje pokazalo je iznimnu učinkovitost u tretiranju Candide albicans svojom aktivnom komponentom karvakrolom (fenol). Također ima snažno antifungalno djelovanje na gljivice Malassezia furfur, Trichophyton rubrum (Adam i sur. 1998) te na bakterije Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Salmonella typhimurium i  Bacillus subtilis (Sivropoulou i sur. 1996).

Jako djelovanje je pokazao u suzbijanju 19 bakterija i gljivice Aspergillus niger (Baratta, Dorman i Deans 1998). Pogodan je za infekcije dišnih putova, urinarne infekcije, akutni sinusitis, upale uha, grla i nosa, infekcije probavnog sustava te infekcija kandidom. ovo ulje nije za oralnu primjenu jer zbog visoke količine fenola može izazvati iritaciju. Potrebno ga je koristiti u dogovoru s kliničkim aromaterapeutom.

Djelovanje origana na tjelesnoj / fizičkoj razini svakako je zapanjujuće i vrlo jako, no jednaku snagu ima i na emocije. Vrlo uspješno se koristi kod depresija koje imaju dugatrajne faze tuge i emocionalne izolacije. Potiče dobro raspoloženje i donosi zadovoljstvo. Također donosi jasnoću u umu/mislima. Povećava koncentraciju, fokusiranost i preciznost u razmišljanju. Na duhovnoj razini origano donosi smirenje i pomirenost s onim što jesmo dajući nam tako veliku duhovnu snagu i stabilnost. U energetskom smislu on otvara i potiče, neumoljiv je i strog, stoga jača samopouzdanje, samoodređenost i samosvijest.

 

SLUČAJ IZ PRAKSE

D.B., muškarac, 34 godine, zaposlen kao administrator u jednoj privatnoj tvrtci, nije oženjen i živi sam. Nema djece niti je u emocionalnoj vezi. Provodi uredan život pazeći na prehranu, redovito provodi tjelovježbe i vozi bicikl, te voli čitati i istraživati po internetu. Dolazi zbog kroničnog sinusitisa (jake žuto-zelene sekrecije) i produktivnog kašlja te bolova u grlu i jakih glavobolja. Pokušao je sve konvencionalne terapije koje su mu ordinirane, kojima su se događala poboljšanja koja nisu dugo trajala.

Odabrana esencijalna ulja: Najvišu zastupljenost ima esencijalno ulje origana (Origanum vulgare) 60%, eukaliptus (Eucalyptus globulus) 30% i limun (Citrus limon) 10%.

Odabrana biljna ulja: Suncokret (Helianthus annuus) 70%, kantarion (Hypericum perforatum L. Hypericaceae) 30%.

Tehnike aromaterapije: Klasična inhalacija tri puta dnevno kroz tjedan dana, nakon toga jednom dnevno kroz mjesec dana. Stik (suhi inhalator) svakodnevno, po potrebi kad se pojavi otežano disanje. Kupka cijelog tijela jednom tjedno. Masaža cijelog tijela jednom tjedno.

Holistički savjeti: Čaj od koprive, metvice i matičnjaka. Vježbe dubokog relaksirajućeg disanja. Vitamin C 500 mg. Ulje crnog kima 2 x 30 kapi dnevno tijekom dva mjeseca.

Nakon jednog tjedna – već nakon prvog tjedna glavobolja je bitno umanjena, Sada osjeća bolni pritisak, ali nema probadanja. Lagana grlobolja još je prisutna. Sekrecija je obilna, ali nije više zelena, sada je žuta. Lakše iskašljava. Osjeća se bolje.

Nakon jednog mjeseca probadajuće glavobolje nema, a povremeno se javi pritisak poput obruča. Grlobolja je nestala. Sekrecija je bitno smanjena, sada je bjelkaste boje sa žutim tragovima.

Nakon dva mjeseca – glavobolje nema, sekrecije nema, nema produktivnog kašlja. Osjeća se, kako sam kaže, odlično!

 

MIŠLJENJE AROMATERAPEUTA

Osoba je izvrsno prihvatila i reagirala na aromaterapiju. Kombinacija esencijalnih ulja korištena u ovom slučaju jedna je od najdjelotvornijih u suzbijanju dišnih infekcija. Rezultat jednakom snagom oduševljava i ohrabruje mene, kao i dotičnog gospodina, no preporuka je da se njezi sinusa treba posvetiti u kontinuitetu (od nekoliko mjeseci do godinu dana) o svakako pronaći uzrok njihove kronične infekcije.

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. med. techn. clin. aromath.

error: Content is protected !!