NARANČA SLATKA

ORIGANO – UČINKOVIT KAO I ANTIBIOTIK
July 6, 2016
GERANIJ
September 4, 2016

Smatra se da je domovina naranče Kina i sjeverna Indija. Ime naranča izvedeno je od sanskrtske riječi za voće narangah odnosno naranja, što znači narančast. Naranča je uz to i tradicionalni kineski simbol za sreću i prosperitet jer zlatna boja voća, po njihovoj tradiciji, simbolizira bogatstvo. Članak je objavljen u časopisu "Vita" – kolovoz 2016.

Citrus sinensis

 

POTIČE EMOCIJE SREĆE I VESELJA

 

Narančino esencijalno ulje najučinkovitije djeluje na probavu, kožu i stanje psihe: ublažava bolove u želucu, proljev, nadutost i dispepsiju, kožu tonizira, vraća joj elastičnost, čisti je i njeguje, a posebno dobar učinak ima kod depresivnog ponašanja i stanja kroničnog stresa. Smatra se da je domovina naranče Kina i sjeverna Indija. Ime naranča izvedeno je od sanskrtske riječi za voće narangah odnosno naranja, što znači narančast. Naranča je uz to i tradicionalni kineski simbol za sreću i prosperitet jer zlatna boja voća, po njihovoj tradiciji, simbolizira bogatstvo. Naranču često nazivaju i “kineska jabuka”. Koristila se za rješavanje problema otežane, usporene probave, a sušena kora naranče bila je sastavni dio prvih dijeta, jer ima svojstvo razgrađivanja masnih stanica. U 18. stoljeću u Europi naranča je osvojila reputaciju voća koje uklanja živčane poremećaje, srčane probleme, kolike, astmu i melankoliju. Narodna mudrost kaže da je sok naranče “zlato ujutro, srebro u podne, a bronca navečer”. To je vjerojatno povezano s teorijom o radu pojedinih organa u ljudskom tijelu.

 

IZ KORE PLODA

Miris naranče je blag, nježan, osvježavajuć, pun i lagano slatkast. Esencijalno ulje se najčešće uvozi iz Brazila, a dobiva se tiještenjem kore ploda. Najvažnije djelovanje ovog esencijalnog ulja očituje se na probavi, koži i stanju psihe. Kod probavnih problema svoju učinkovitost pokazalo je na spazme (bolove) želuca kao posljedicu gastritisa ili kod dijareje (proljeva) te nadutosti i dispepsije (loše probave). Na kožu naranča djeluje protuupalno, tonizira je i na taj način joj vraća elastičnost te je čisti i njeguje. Posebno dobar učinak ima na depresivno ponašanje, stanje kroničnog stresa, a time i na sve psihosomatske bolesti. Umiruje tjeskobu, kompulzivnost i nesanicu. Kod probavnih problema esencijalno ulje slatke naranče koristi se putem masaža, kompresa ili kupki. U njezi kože koriste se aromakozmetički ili aromaterapeutski pripravci (krema, losion, gel, šampon ili sapun), dok se za psihološko smirenje i smanjenje posljedica stresa koristi putem masaže, kupki i suhe inhalacije.

Miris esencijalnog ulja slatke naranče snažno djeluje na samopouzdanje kao rezultat osobnog uvjerenja da možemo izaći na kraj s problemima, izazovima i intelektualnim zahtjevima. Pomaže u razvoju zdrave osobnosti čiji je krajnji cilj preuzimanje osobne odgovornosti. Preko samopouzdanja dolazimo do samopoštovanja što je odraz slike o sebi i sposobnosti da sebe evaluiramo na pozitivan ili negativan način, tj. jasno sagledavanje sebe u sposobnosti da uspješno zadovoljimo svoje potrebe. Stoga se preporuča osobama koje su senzibilne i sklone slijediti tuđa razmišljanja, kako bi ih podržala da se izbore za sebe. U srži svog djelovanja na uzroke problema, slatka naranča je neizostavan dio integrativne aromaterapije.

 

UZ NARANČU SMO ZADOVOLJNIJI

Na fizičkoj razini slatka naranča je bogata monoterpenima i do 95 % (limonen, β-mircen), alkoholima (do 1,8 %), aldehidima (1,2 do 2,5 %), ketonima (do 1,8 %), esterima (do 0,4 %), ima i nešto kumarina i oksida. Stoga su njena terapeutska svojstva sljedeća; antiinflamatorno, antidepresivno, antiseptičko, antispazmotičko i sedativno. Znanstvena istraživanja o djelovanju esencijalnog ulja slatke naranče ukazuju da je djelotvorna i protiv stanica raka (Opdyke 1974c p. 733).

Na emocionalnoj razini potiče emocije zadovoljstva, sreće i veselja. Sukladno tome umanjuje osjećaje tuge, nezadovoljstva, tjeskobe i pretjerane brige.  Posebno je učinkovita u čišćenju i oslobađanju osjećaja bijesa i jada.

Na mentalnoj razini umiruje misli, pomaže u sagledavanju problema i prioriteta. Preporuča se u kontemplacijama i meditacijama jer joj je najjače svojstvo na ovoj razini da nam osigura mentalni prostor.

Na duhovnoj razini jača duhovnu kvalitetu mira /održavanja duhovnog balansa tako što u životu uvijek vjerujemo u pozitivno. Pomaže nam da se otvorimo prema dobrom i lijepom te da s puno vjere i ljubavi njegujemo vrlinu mira sprečavajući utjecaj negativnim mislima i energijama. Ovo ulje nosi arhetip “vrtlara”, onoga koji održava, njeguje, dijeli, podržava.

Na energetskoj razini slatka naranča djeluje na treći i četvrti energetski centar. Na treći centar djeluje tako što podiže vitalnu energiju i pomaže u njenom pozitivnom usmjeravanju. A na četvrti energetski centar djeluje tako što nas navodi da se otvorimo prema životu, uzmemo od njega ono što je najbolje bez očekivanja i procjenjivanja.

 

MOJE TERAPEUTSKO ISKUSTVO

Esencijalno ulje slatke naranče najčešće koristim u tretiranju psihosomatskih bolesti (gastritis, iritabilni kolon, “lupanje” srca, povišeni krvni tlak te neorganski kronični bolovi), kao i kod stanja anksioznosti i afektivnih poremećaja. To mi je neizostavno ulje u tretmanima samorazvoja, tj. rada na sebi.

 

INFO

Slatka naranča je pokazala snažno fungicidno djelovanje na nekoliko patogenih gljivica kao što su Aspergillus niger, A. flavus, A parasiticus. Pokazala se čak puno djelotvornija od komercijalnih sintetičkih fungicida (Singh i sur. 1993).

 

PRAKTIČNI SAVJETI

Ulje za njegu lica – U 50 ml baznog ulja argana ukapajte: 20 kapi slatke naranče (Citrus sinensis), 5 kapi geranija (Pelargonium graveolens), 5 kapi lavande (Lavandula angustifolia)

Kupka protiv stresa, akutnog i kroničnog – U 50 ml sojinog vrhnja ukapajte: 10 kapi slatke naranče (Citrus sinensis), 5 kapi lavande (Lavandula angustifolia) 5 kapi ružmarina (Rosmarinus officinalis ct cineol), 5 kapi tamjana (Boswellia carteri)

Kompresa kod bolova u želucu – Umočite kompresu u posudu s toplom vodom u koju ukapajte: 5 kapi slatke naranče (Citrus sinensis), 5 kapi lavande (Lavandula angustifolia) – Stavite kompresu na područje želuca i pokrijte je toplim ručnikom.

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. klin. aromaterapeut

error: Content is protected !!