GERANIJ

NARANČA SLATKA
August 2, 2016
KADULJA
September 5, 2016

Naziv Pelargonium za geranij izveden je od grčke riječi palargos što znači roda, jer se smatralo da plod ove biljke podsjeća na rodin kljun. Eterično ulje geranija djeluje protugljivično, antibakterijski, ublažava grčeve, smiruje, a neki mu pripisuju i hormonalno djelovanje. Članak je objavljen u časopisu Vita – rujan 2016.

Pelargonium bourbon

 

ISCJELJUJE TIJELO, UMIRUJE MISLI

 

Esencijalno ulje geranija djeluje protugljivično, antibakterijski, ublažava grčeve, smiruje, a neki mu pripisuju i hormonalno djelovanje. Često se koristi u parfumeriji, čak i kao zamjena za eterično ulje ruže. Naziv Pelargonium za geranij izveden je od grčke riječi palargos što znači roda, jer se smatralo da plod ove biljke podsjeća na rodin kljun. Zbog snažnog mirisa listova cijela vrsta dobila je naziv graveolens, što na latinskom znači “jako mirišući”. Ova biljka izvorno dolazi iz Južne Afrike, Madagaskara, Maroka i Egipta. Uvezen u Europu krajem 17. stoljeća, geranij je postao popularna vrtna biljka. Francuski kemičar Recluz 1918. prvi je destilirao listove geranija, koji je od tada postao važnim sastojkom parfema, a često se koristi i kao zamjena za eterično ulje ruže. Talijanski liječnik Rovesti koristio je eterično ulje geranija za tretiranje stanja anksioznosti (nemir, strepnja, tjeskoba). Studija objavljena 2012. u reviji “Lipids in Health and Disease” (Lipidi u zdravlju i bolesti) ukazala je na djelovanje ulja geranija protiv dijabetesa. Ulje geranija jedan je od najboljih prirodnih repelenata. Uspješno odbija buhe, krpelje i komarce s ljudi i pasa.

 

SPECIFIČAN SLATKAST MIRIS

Eterično ulje geranija dobiva se destilacijom listova vodenom parom. Djelovanje mu je protugljivično, antibakterijsko, ublažava grčeve, smiruje, a neki mu pripisuju i hormonalno djelovanje. Često se koristi u parfumeriji, čak i kao zamjena za eterično ulje ruže. Miris je slatkast i specifičan. Djelovanjem usklađuje potrebe i želje, potiče nas u stvaranju kompromisa, razumijevanja i diplomatičnosti. Usklađuje misli s emocijama, potrebe sa željama, unutarnje konflikte i interese, umanjuje različitosti te stvara atmosferu bez napetosti i pretencioznosti. Djelovanje mirisa potiče socijalizaciju i harmoniju u međuljudskim odnosima. Stoga ga terapeuti različitih usmjerenja (psihoterapeuti, socioterapeuti, energoterapeuti i drugi) vole koristiti u svojim seansama. Preporučuje se osobama s neurozama, afektivnim poremećajima, liječenim ovisnicima. Idealna je podrška u grupnim terapijama.

 

RAZUMIJEVANJE SEBE I DRUGIH

Na fizičkoj razini ulje je bogato alkoholima 55-65 % (citronellol, geraniol, linalool, nerol), esterima 15 % (citronellyl formate, citronellyl propionate, geranyl angelate, geranyl acetate), ketonima do 8 % (menthone, isomenthone i piperitone) te ima nešto terpena i aldehida. Stoga je njegovo terapeutsko djelovanje analgetičko, antiinfektivno, protubakterijsko, protugljivično, antiinflamatorno, spazmolitičko, adstringentno, cikatrizantno, dekongestivno, digestivno, flebotoničko i relaksirajuće. Indikacije su brojne.

Probavni sustav: oslabljen rad gušterače, dijabetes, kolitis, kolike, oslabljen rad jetre i žučnog mjehura, gastroenteritis i dijareja.

Mokraćni sustav: cistitis, oslabljen rad bubrega, zadržavanje tekućine u organizmu.

Hormonalni sustav: dijabetes, bolne menstruacije, obilne menstruacije, nabrekle i bolne grudi.

Mišićno-koštani sustav: osteoartritis, reumatizam, upale zglobova, tetiva i vezivnog tkiva, bolni mišići.

Krvožilni sustav: proširene vene, hemoroidi, slaba i spora venska i limfna cirkulacija.

Koža: akne, rane, ogrebotine, porezotine, infekcije kože i sluznice, posebno kandidom, atletsko stopalo, druga gljivična oboljenja.

Na emocionalnoj razini potiče osjećaj zadovoljstva, sigurnosti, smirenosti, ugode i stabilnosti. Umiruje emocije ljutnje, bijesa, ljubomore, jada, jala, pa čak i mržnje. Pogodan je za osobe koje su nesigurne u sebe, koje nemaju dovoljno samopouzdanja u međuljudskim odnosima. Kod onih koji se osjećaju iskorištavano i nevidljivo, što stvara dodatne osjećaje tjeskobe i emocionalne uznemirenosti te one koji se konfrontiraju sa svojim i tuđim negativnim emocijama, u kojima u svakom slučaju “gube”, kako svoj identitet tako i integritet.

Na mentalnoj razini umiruje misli, umanjuje konfuziju i raspršenost. Pomaže u formiranju misli i određivanju prioriteta. Potiče promišljanje i kontemplaciju. Pomaže u transformiranju mentalnih koncepata koji su destruktivni, asocijalni, nepragmatični i vode u derealizaciju.

Na duhovnoj razini ovo ulje nosi vibraciju pomirenja i prihvaćanja pomažući tako u transcendiranju osobnih kvaliteta. Donosi svijest o potrebi duhovnog rada i napretka evocirajući tako suosjećanje i duboko razumijevanje sebe i drugih.

Na energetskoj razini ovo esencijalno ulje djeluje na drugi, treći i peti energetski centar. Na drugom energetskom centru pomaže u balansiranju emocija i emocionalnih doživljaja, otpušta višak potencijala omogućujući osobi da uživa u svemu što joj život donese (emocionalno, seksualno, materijalno). Na trećem energetskom centru ima snažno djelovanje u primanju i “probavljanju” emotivnih, osobnih i socijalnih sadržaja. Omogućuje ravnotežu i prosperitet u međuljudskim odnosima. Na petom energetskom centru pomaže u načinu komunikacije koja je usmjerena jasnoći i razumijevanju zajedničkih interesa, usklađivanju tih interesa te usklađivanja s višim duhovnim ciljevima.

 

MOJE TERAPEUTSKO ISKUSTVO

Geranij mi je neizostavno esencijalno ulje u njezi kože i smanjenju celulita. No, najviše ga koristim u tretmanima kod osoba s neurotičnim ponašanjem, kod poremećenih međuljudskih odnosa i kod upravljanja stresom.

 

INFO

Kada se u literaturi govori o balansiranju spolnih hormona kod žena,to se ne odnosi na estrogensko ili progesteronsko djelovanje. Taj efekt je posredovan umirujućim djelovanjem na središnji živčani sustav zbog prisutnosti estera u ovom ulju.

 

PRAKTIČNI SAVJETI

Kod anksioznosti, netrpeljivosti, nervoze – U mirisnu lampicu stavite 6 kapi geranija (Pelargonium bourbon), 2 kapi tamjana (Boswellia carteri), 2 kapi lavande (Lavandula angustifolia).

Ulje za njegu lica, posebno umorne i nečiste kože – 30 ml arganovog (Argania spinosa) ulja, 10 kapi geranija (Pelargonium bourbon), 5 kapi smilja (Helichrysum italicum), 5 kapi ruže (Rosa damascena).

Ulje za cirkulaciju, proširene vene i otekline – 50 ml mješavine kantariona (Hypericum perforatum) 50% i neven (Calendula officinalis) 50%, 15 kapi geranija (Pelargonium bourbon), 10 kapi cedra (Cedrus atlantica), 10 kapi ružmarina (Rosmarinus officinalis ct 1.8 cineol).

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. klin. aromaterapeut

 

error: Content is protected !!