KADULJA

GERANIJ
September 4, 2016
MAŽURAN
October 1, 2016

Kadulja se u profesionalnoj aromaterapiji koristi pretežno kod disbalansa ženskih spolnih hormona i njegovih posljedica (menstrualni problemi). Blagotvorno djeluje na afte i druge probleme usne šupljine (gingivitis, granulom, infekcija candidom). Prepoznato je njeno djelovanje na pojačano znojenje i celulit, kod problema dišnog sustava (kašalj, katar, upalni procesi) te na probavni sustav i živce. Članak je objavljen u časopisu “Zdrave vijesti” – rujan 2016.

Salvia officinalis

 

Svoje latinsko ime Salvia officinalis dobila je po riječi salvare, što znači biti dobra zdravlja, izliječiti, iscijeliti, spasiti, dakle – iscjeliteljica. Egipćani su je koristili za balzamiranje i mumificiranje, američki Indijanci su je palili u obrednoj vatri i nosili je oko vrata pri ritualnom plesu, a za Rimljane je bila sveta biljka koja se skupljala za ceremonije. Vojnike u staroj Grčkoj njihove bi žene dočekivale čajem od kadulje za stimulaciju plodnosti. Predaja kaže i to da je Sveti Ivan Krstitelj uz gospinu travu posvetio i kadulju što tim biljkama daje svetost i vječnu nepromjenjivost.

Ima status svete biljke, te su ju zvali “sveta trava” i “spasonosna kadulja”. Bila je toliko popularna u pripravcima za žene da su je mnoge seoske travarke stavljale u svoje mješavine za reguliranje menstrualnog ciklusa i olakšanje porođaja. U antičko doba bila je jedna od najvažnijih biljaka u liječenju živčanih tegoba kod žena kao što su tjeskobnost, panika i nesanica. Ona je prava ženska biljka, o čemu govori i poslovica: “Tamo gdje raste kadulja, gospodari žena”.

Kadulja se u profesionalnoj aromaterapiji koristi pretežno kod disbalansa ženskih spolnih hormona i njegovih posljedica (menstrualni problemi). Blagotvorno djeluje na afte i druge probleme usne šupljine (gingivitis, granulom, infekcija candidom). Prepoznato je njeno djelovanje na pojačano znojenje i celulit. Također ima učinak na probleme dišnog sustava (kašalj, katar, upalni procesi) te na probavni sustav i živce.

 

KAKO DJELUJE

Njena terapeutska svojstva su: neurotonično, lipolitičko, mukolitičko,ekspektoransno, hormonalno, antiinfektivno, antiseptičko, antifungalno, cikatrizantno, digestivno, diuretičko, emenagogično. Bioaktivne tvari u esencijalnom ulju kadulje su: monoterpeni 3-15%, (najaktivnije komponente su α-pinene, β-pinene, camphene, limonene), sesquiterpeni 1-7% (β-caryophyllene α-humulene, aromadendrene), alkoholi 3 – 38% (linalol, terpinen-4-ol), esteri 1-3% (terpenylbornyl acetate, linalilacetate), fenoli (nešto), oksidi 5 – 14% (1.8 cineole, caryophyllene oxide), ketoni 20-70% (α-tujone, β-tujone camphor), aldehidi (nešto), kumarini (nešto), metil ether (methyl chavicol).

Znanstvena istraživanja pokazuju da tujon  ima snažno antimikrobno djelovanje (Jalsenjak i sur. 1987.),  da djeluje na Escherichia coli, Shigella sonei, Salmonella specioes, Klebsiela ozanae, Bacillus subtilis, candida albicans (Recio i sur. 1989). Kadulja pokazuje i antikonvulzivno djelovanje provedeno na životinjama (Atanasov-Shopova i Rusinov, 1970).

 

SLUČAJ IZ PRAKSE

K.L.  49 g, zaposlena, udata, majka dvoje odrasle djece. Radi na poziciji vodećeg managera velikog broja agenata i „nema“ radno vrijeme. Dolazi s tegobama gastritisa (žgaravica, nadutost, bolovi u želucu), neredovitom stolicom i nesanicom. Prije godinu dana je izgubila menstruciju te pati od „valunga“, prekomjernog znojenja, promjena emocionalnog stanja (tuga, tjeskoba, ljutnja, nervoza) i čestih glavobolja. Osjeća se iscrpljeno.

 

AROMATERAPEUTSKA PROCJENA

Glavni problem: bol (želudac, glavobolja); prvi sporedni problem: nesanica; drugi sporedni problem: tjeskoba

  • Odabrana esencijalna ulja: kadulja (Salvia officinalis) 50%, geranij (Pelargonium graveolens) 20% i lavanda (Lavandula angustifolia) 30%.
  • Odabrana biljna ulja: laneno ulje (Linum usitatissimum) i noćurak (Oenothera biennis).
  • Aromaterapeutski preparati: mješavina navedenih esencijalnih ulja za suhu inhalaciju putem stika ili aroma flastera, ulje za masažu i lokalno utrljavanje.
  • Aromaterapeutske tehnike: masaža (jednom tjedno), suha inhalacija (jednom-dvaput dnevno), kupke (jednom tjedno), komprese (po potrebi) i aroma lampica (svakodnevno), terapeutski razgovori.
  • Holistički savjet: vježbe relaksacije i kreativne vizualizacije, vježbe disanja, joga, fizička aktivnost (šetnje, planinarenje), dijetalna prehrana uz četiri-pet manjih obroka dnevno, kompleks vitamina B, čaj od matičnjaka, metvice, ili boražine.

Nakon jednog mjeseca – bol u želucu bitno smanjena, glavobolja i nesanica također, iako simptomi još traju. Manje se znoji i rjeđi su joj „napadi“vrućine. Tjeskoba je prisutna kad odlazi na posao. Provodi vježbe relaksacije, kreativne vizualizacije i disanja. Uspjela je „isposlovati“ više vremena za sebe.

Nakon dva mjeseca – osoba je obavila je medicinsku pretragu na Helicobacter pylori koja je negativna. Bol u želucu je manja i povremena, zadnjih mjesec dana nije imala glavobolju, odlično spava, nema osjećaj tjeskobe i nije više iscrpljena. Upisala je plesni tečaj.  Na poslu je pokrenula razgovor o promjeni pozicije jer više ne želi raditi kao manager. Vježbe disanja i relaksacije smatra otkrićem koje joj nezamislivo pomaže. Količina kadulje je smanjena na 10% u korist lavande.

 

MIŠLJENJE AROMATERAPEUTA

Osoba je osvijestila važnost osobne odgovornosti, spremna je promijeniti stil života. Esencijalna ulja su integrirana u njen svakodnevni život, velika su joj podrška u uspostavljanju psihofizičkog balansa. Prihvaća tehnike samopomoći.

 

INFO

Korištenje kadulje je zabranjeno u trudnoći i za vrijeme dojenja zbog njenog potencijalnog neurotoksičnog i abortivnog djelovanja. Potrebno je paziti na koncentraciju i vrijeme korištenja u njenoj primjeni. Svakako se posavjetujte sa aromaterapeutom ukoliko želite koristiti kadulju.

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. med. techn. clin. aromath.

error: Content is protected !!