MAŽURAN

KADULJA
September 5, 2016
ANKSIOZNOST I AROMATERAPIJA
October 5, 2016

Mažuran se uzgajao u Egiptu još prije 3000 godina, a koristio se za spravljanje parfema, pomada i lijekova. Jednako asocira na dobru, ukusnu hranu kao i na zavodljivost romantične večere. Svojim mirisnim djelovanjem ublažava instinkte, a povećava senzibilitet i slobodu percepcije. Članak je objavljen u časopisu "Vita" – listopad 2016.

Origanum majorana

 

Mažuran se uzgajao u Egiptu još prije 3000 godina, a koristio se za spravljanje parfema, pomada i lijekova. Ime roda Origanum izvedeno je iz grčkih riječi oros i ganos što znači “radost” i “planina”. Govori se da je biljci svojim nježnim dodirom miris dala Afrodita. Stari Grci vjerovali su da zeleni dijelovi mažurana namočeni u vino povećavaju ljubavnu moć. Za Grke je divlji mažuran bio pogrebna biljka koju su sadili na grobovima kako bi donio duhovni mir umrlima. U novije doba u Europi uzgaja se od 19. stoljeća. U Engleskoj se vjerovalo da čak i kad se samo pomiriše, može čovjeka održati zdravim. Novija znanstvena istraživanja mažurana potvrđuju njegovu ljekovitost te ga preporučuju kod AIDS-a, HIV-a, Alzheimerove bolesti, mišićne distrofije, mišićnih grčeva, psihičkih bolesti itd.

 

NJEŽAN, A PRODORAN MIRIS

Esencijalno ulje mažurana dobiva se parnom destilacijom listova. Po kvaliteti mirisa je drvenasto začinski, a po djelovanju nježan i prodoran. Miris je ugodan, poznat, topao i potiče osjećaj zadovoljstva. Jednako asocira na dobru, ukusnu hranu kao i na zavodljivost romantične večere. Svojim mirisnim djelovanjem ublažava instinkte, a povećava senzibilitet i slobodu percepcije. Oslobađa od sirovih strasti, a obogaćuje duhovnim i osobnim kvalitetama dostojanstva. Iznimno vrijedan miris u aromaterapiji, psihoterapijama i energoterapijama, jer asocira na razvoj samosvijesti, a podržava duhovni integritet, kako osoban tako i drugih ljudi. Preporučuje se osobama s depresivnim ponašanjem, afektivnim poremećajima, ovisničkim tipom osobnosti.

 

UVAŽAVANJE I VELIKODUŠNOST

Na fizičkoj razini esencijalno ulje mažurana bogato je monoterpenima do 40% (sabineni, β-mirceni, α-terpinoleni, α i β–pineni), seskviterpenima do 4,2% (β-karofilen, δ-kadinen), alkoholima do 50% (terpinen-1-ol-4, thujan-4-ol, linalool, α-terpineol), esterima do 7,8% (geranil acetat i terpenil acetat) i aldehidima do 5,4 % (monoterpenal citral). Stoga je njegovo terapeutsko djelovanje analgetičko, antiinfektivno, antispazmodičko, umirujuće, karminativno, digestivno, neurotoničko i hipotenzivno. Kada se koristi?

Mišićno-koštani sustav: artritis, reumatizam, zubobolja, glavobolja, mišićni bolovi i umor.

Dišni sustav: bronhitis, upala pluća, rinitis, sinusitis, laringitis, respiratorni spazam, nakupljanje sekreta i otežano disanje.

Probavni sustav: kolike, gastroduodenalni ulkus, gastritis, kolitis, dijareja.

Krvožilni sustav: tahikardija, palpitacije, hipertenzija.

Živčani sustav: balansira rad parasimpatikusa, tonizira živce, epilepsija.

Psiha: depresija, manija, agitacije, anksioznost, seksualne opsesije.

Na emotivnoj razini potiče osjećaj zadovoljstva, sigurnosti, veselja i smirenosti. A kod osoba koje se nose s nezadovoljstvom, nesigurnošću, tugom i potisnutim bijesom pomaže im da na smiren način iskazuju i osvješćuju emocije. Efikasno uklanja emotivnu bol. Budi nadu i entuzijazam, motivira samozadovoljstvo.

Na mentalnoj razini umiruje misli, umanjuje opsesivne misli, pojačava koncentraciju, a time i promišljanje. Pomaže u razvoju uma i umnih sposobnosti, razvija razum i logičko razmišljanje.

Na duhovnoj razini ovo esencijalno ulje nosi vibraciju velikodušnosti te svijest o postojanju duhovne širine i sveobuhvatnosti. Razvija svijest “dobro se uvijek vraća dobrim”.

Na energetskoj razini ovo esencijalno ulje djeluje na prvi, treći, četvrti i šesti energetski centar. Na prvi energetski centar djeluje tako što umanjuje kritičnost i samokritičnost, daje energiju za ostvarenje pomoći za druge, umanjuje bol koja nastaje uslijed kontrole energije.

Na treći energetski centar djeluje tako što umiruje tenzije pleksusa (ega) u izražavanju osobne moći. Blagotvorno i smireno usmjerava energiju za osobni rast, ali kroz druge. Na četvrti energetski centar djeluje tako što energiju koju prima daje najviše drugima. Na šesti energetski centar djeluje tako što životnu mudrost i iskustvo može transcendirati u čisto iskustvo koje ostvaruje kontakt sa svojim višim Ja.

 

INFO

Mažuran stimulira nervus vagus (parasimpatički živac), a ne djeluje na simpatičke živce. Zbog toga je njegovodjelovanje umirujuće i lagano sedativno (Duraffourd, 1982).

 

MOJE TERAPEUTSKO ISKUSTVO

Esencijalno ulje mažurana najčešće koristim u tretiranju reumatskih bolova jer ima jaki analgetski učinak. Često ga koristim u tretmanu nesanice i kod osoba koje su izložene jakim mentalnim naporima.

 

PRAKTIČNI SAVJETI

Ulje za utrljavanje kod reumatske boli – U 30 ml kantarionova ulja (Hypericum perforatum) ukapajte: 15 kapi mažurana (Origanum majorana), 5 kapi lavande (Lavandula angustifolia), 5 kapi bora (Pinus sylvestris)

Kompresa kod bolova u želucu/kolika – U toplu vodu ukapajte: 3 kapi mažurana (Origanum majorana), 2 kapi germanske kamilice (Matricaria recutita) i 2 kapi lavande (Lavandula angustifolia)

Za mirisnu lampicu kod mentalne nervoze i prenapregnutosti – U mirisnu lampicu ukapajte: 3 kapi mažurana (Origanum majorana), 2 kapi verbene (Lippia citriodora) i 3 kapi bergamota (Citrus bergamia)

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. med. techn. clin. aromath.

 

error: Content is protected !!