ANKSIOZNOST I AROMATERAPIJA

MAŽURAN
October 1, 2016
ORIGANO
November 2, 2016

Anksioznost je najčešći emocionalni poremećaj, koji se javlja kod mlađih i starijih osoba. Karakterizira ga osjećaj unutarnje uznemirenosti, uplašenosti, straha da će se nešto loše dogoditi, a praćena je psihomotornom napetošću, unutrašnjim nemirom te pretjeranom zabrinutošću. Esencijalna ulja sedirajućeg i balansirajućeg djelovanja ublažavaju tjelesne i psihičke simptome karakteristične za anksioznost. Članak je objavljen u časopisu “Zdrave vijesti” – listopad 2016.

Anksioznost je najčešći emocionalni poremećaj, koji se javlja kod mlađih i starijih osoba. Karakterizira ga osjećaj unutarnje uznemirenosti, uplašenosti, straha da će se nešto loše dogoditi, a praćena je psihomotornom napetošću, unutrašnjim nemirom te pretjeranom zabrinutošću. Izvori tjeskobe mogu biti: unutarnji nesvjesni konflikti, traumatsko iskustvo, stres ili gubitak. Simptomi su brojni, od psihičkih, psihosomatskih, tjelesnih i mentalnih, često udruženi s psihijatrijskim dijagnozama. Liječi se anksioliticima, antidepresivima te ponekad antipsihoticima. Zatim individualnom, grupnom psihoterapijom i aromaterapijom.

Aromaterapija kontrolirano koristi esencijalna ulja kako bi unaprijedila i očuvala zdravlje tijela, uma i duha. Kod ovog problema se koriste esencijalna ulja sedirajućeg i balansirajućeg djelovanja kako bi se ublažili simptomi. Na tjelesnoj/biokemijskoj razini želi se djelovati na rad limbičkog te simpatičkog i parasimpatičkog živčanog sustava. Žele se balansirali tjelesni (bol u prsima, lupanje srca, znojenje, bljedoća) i psihički simptomi (strahovi, promjene raspoloženja, poteškoće u pamćenju i koncentraciji). Esencijalna ulja koja su bogata esterima, aldehidima i monoterpenskim alkoholima imaju navedena svojstva. Karadag i sur. (2012.) smatraju da linalil acetat (ester) ima uspavljujuće djelovanje, a linalool (alkohol) ima sedativno djelovanje. Najbolje omjere estera i alkohola imaju esencijalna ulja lavande (Lavandula angustifolia) i ruže (Rosa damascena). Svakako treba u ovu skupinu uvrstiti ylang-ylang (Cananga odorata), kadulju (Salvia officinalis), litsea (Litsea cubeba), bergamot (Citrus bergamia), slatku naranču (Citrus sinensis), ružino drvo (Aniba rosaeodora) i korijander (Coriandrum sativum). Lee i sur. (2011.) su u svom istraživanju koristili lavandu (Lavandula angustifolia), bergamot (Citrus bergamia) i rimsku kamilicu (Chamaemelum nobile) za nesanicu, anksioznost i stres kod starijih osoba. Zaključili su da je eksperimentalna grupa imala niži stupanj stresa i anksioznosti te da je bolje spavala nego li pacijenti u kontrolnoj skupini.

Tehnike aromaterapije koje su vrlo učinkovite kod tretiranja anksioznosti su masaža i inhalacije. Aromaterapeutska masaža opušta mišiće, potiče cirkulaciju i parasimpatički živčani sustav (koji pomaže u otklanjanju stresa iz organizma). Inhalacijom kemijski sastojci esencijalnih ulja ulaze u cirkulatorni sustav kroz pluća i neurokemijskim putovima do limbičkog sustava. Tehnike aromaterapije služe za prijenos molekula esencijalnog ulja od samog ulja/preparata do stanica u organizmu.

 

IZ PRAKSE

L. N., muškarac, 40 godina, oženjen, otac dvoje djece, živi u manjoj sredini, ima svoju malu privatnu tvrtku. Tjeskoba ga muči zadnjih pet godina, a očituje se napadima panike (bez predosjećaja), stezanjem u prsima i želucu, preznojavanjem, glavoboljama i zabrinutošću. Liječnik mu je ordinirao Normabel i povremeno Sanval. Anksioznost mu utječe na radnu sposobnost, međuljudske i obiteljske odnose koje karakterizira kao „teške“. Intimni odnosi su također poremećeni jer mu je seksualna želja bitno umanjena.

 

AROMATERAPEUTSKA PROCJENA

Glavni aromaterapeutski problem za tretiranje je osjećaj straha, prvi sporedni problem je psihosomatska bol, a drugi sporedni problem je zabrinutost.

Odabrana esencijalna ulja koja pokrivaju sve simptome su: lavanda (Lavandula angustifolia), kadulja (Salvia officinalis) i bergamot (Citrus bergamia).

Biljno ulje: bademovo ulje (Prunus amygdalis var. dulcis).

Tehnike aromaterapije: Masaža jednom tjedno, suha inhalacija pomoću džepnog nosnog inhalatora tri-četiri puta dnevno i mirisna lampica svakodnevno prije spavanja.

Terapeutski razgovor.

Holistički savjeti: Vježbe disanja, mišićne relaksacije i kreativne vizualizacije, rekreativne aktivnosti (šetnje, planinarenje, plivanje), socijalizacija, kreativne aktivnosti (crtanje, pjevanje, pisanje, plesanje).

Nakon prvog mjeseca smanjeno je prezno javanje te osjećaj pritiska i stezanja u prsima. Ostali simptomi i dalje su prisutni. Odbija se angažirati oko svojih aktivnosti i socijalizacije. U terapeutskom razgovoru je zatvoren, ali pristaje i dalje dolaziti na tretmane i koristiti esencijalna ulja.

Nakon dva mjeseca psihosomatska bol je nestala, ne preznojava se, glavobolja je rijetka. Napad panike je i dalje prisutan bez predosjećaja. Ne želi se angažirati oko svojih aktivnosti i socijalizacije jer mu trenutno stanje odgovara. Redovito provodi vježbe disanja i mišićne relaksacije.

Nakon četiri mjeseca osjeća se bolje, napadi panike su se prorijedili. Sam je predložio da na sljedeće tretmane/razgovore dođe zajedno sa suprugom i da su spremni raditi na svom odnosu.

 

MIŠLJENJE AROMATERAPEUTA

Osoba je dobro reagirala na aromaterapiju umanjivši si simptome anksioznosti. posebno psihosomatsku bol. Teško prihvaća promjene i mijenja svoje navike. Zatvorena je, ali ima tendenciju prema emocionalnom otvaranju.

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. med. techn. clin. aromath.

 

error: Content is protected !!