ORIGANO

ANKSIOZNOST I AROMATERAPIJA
October 5, 2016
Lavanda
November 2, 2016

U staroj Grčkoj nazivali su ga “radost planine” te su ga smatrali simbolom sreće. Koristio se kao antiseptik, prirodni antibiotik, za liječenje probavnih i dišnih tegoba, za liječenje hemoroida i kod porođaja, kao miris nakon kupanja, ulje za masažu i kao konzervans. S jedne strane oštar i prodoran, a s druge strane šarmantno zavodljiv. Članak je objavljen u časopisu "Vita" – studeni 2016.

Origanum vulgare

 

ANTIBIOTIK KOJI BUDI UGODNE EMOCIJE

 

Druga imena origana su divlji mažuran, mravinac, origanj, origan, vranilovka, vranilova trava. Samo ime “origanum” potječe od grčkih riječi “oros”, što u prijevodu znači planina, i “ganos”, što u prijevodu znači blještavilost, ures planina. U staroj Grčkoj nazivali su ga “radost planine” te su ga smatrali simbolom sreće. Koristio se kao antiseptik, prirodni antibiotik, za liječenje probavnih i dišnih tegoba, za liječenje hemoroida i kod porođaja, kao miris nakon kupanja, ulje za masažu i kao konzervans. Švicarski liječnik i alkemičar Paracelsus u 15. stoljeću koristio ga je protiv dijareje, ljuskavice (psorijaze), povraćanja, žutice i raznih gljivičnih oboljenja. Istraživanja univerziteta Georgetown pokazala su da se ulje origana bori protiv infekcija “istom učinkovitošću kao i klasični antibiotici”.

 

NE MOŽE SE IGNORIRATI

Origano ima oštar začinski miris. Snažan je i prodoran. Ne dopušta ignoriranje niti zanemarivanje. Duljim mirisanjem možemo pronaći u njemu laganu cvjetnu notu koja donosi ugodu i zadovoljstvo. Upravo zbog toga miris origana ima posebnu čar i zavodljivost. S jedne strane oštar i prodoran, a s druge strane šarmantno zavodljiv.

Na fizičkoj razini ima izrazitu učinkovitost u borbi protiv bakterija zahvaljujući velikom udjelu kemijskog spoja fenola (karvakrol 50-75% i timol do 7%). Karvakrol je pokazao veliku učinkovitost u tretiranju gljivice Candida albicans te protiv bakterija Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa i Staphylococcus aureus. Ovo ulje sadrži seskviterpene kariofilen i p-cimen te ester linalil acetat koji zajedno imaju protuupalno i balansirajuće djelovanje. Terapeutsko djelovanje ovog esencijalnog ulja je antiseptičko, baktericidno, antiinflamatorno i imunostimulirajuće. Posebno je učinkovito kod tretiranja infekcija dišnih puteva, infekcija probavnog i urogenitalnog trakta te u imunostimulirajućem djelovanju. Indikativan je za gastritis, enteritis, kolitis, bronhitis, pneumonije, laringitis, sinusitis, viroze, gripe i sve oblike virusnih bolesti.

Na emocionalnoj razini ovo ulje pobuđuje ugodne emocije kao što su snaga, hrabrost, samopouzdanje, odlučnost, povjerenje, ponos, dostojanstvo. Pomaže osobi da bude hrabra i odlučna u donošenju teških odluka. Daje snagu i samopouzdanje suprotstaviti se svemu što ugrožava identitet i integritet nje same ili najbližih. Osoba zrači povjerenjem i suosjećajna je prema drugima. Isto tako umanjuje intenzitet neugodnih emocija kao što su nesigurnost, ljutnja, strah, despotizam, nemilosrdnost i bahatost. Pogodna je za osobe sa smanjenim samopouzdanjem i one koje su emocionalno nesigurne, a čije su posljedice ljutnja, strah i bahatost proizašle iz nemoći, narušenog statusa ili autoriteta.

Na mentalnoj razini ovo ulje pomaže pri fokusiranju i usmjeravanju misli. Pročišćava um, omogućava jasnoću misli, daje širu sliku i razumijevanje. Omogućuje uvide koji mogu osloboditi ego od projekcija i neurotičnih mehanizama obrane. Pomoću njega namjera je jasna, djelovanje precizno, očekivanje realno, a uvjerenje postojano. Osnažuje volju, potiče disciplinu i samodisciplinu, pročišćava komunikaciju te usklađuje znanje i vještine.

Na duhovnoj razini ovo esencijalno ulje vibrira u skladu s duhovnom kvalitetom neumoljivosti te nosi karakter “generala” koji je sposoban donositi teške odluke, prihvatiti rizik i osigurati put ispravnosti ili vlastitog uvjerenja. Potiče razvoj samosvijesti kroz snagu, hrabrost, odlučnost i ispravnost. Razvija mudrost i smislenost života kao dijela veće cjeline.

Na energetskoj razini ovo eterično ulje djeluje na treći i četvrti energetski centar. Na treći energetski centar djeluje tako što jača samodisciplinu i ne dopušta nam da nas neobuzdane emocije povuku i da strast ovlada našim bićem. Jača osobnu moć tako što nas uspješno konfrontira s jakim i moćnim osobama. A na četvrti energetski centar djeluje tako što usmjerava našu ljubav u smjeru pripadnosti i usmjerenosti na sebe i dom u najširem smislu te riječi.

 

MOJE TERAPEUTSKO ISKUSTVO

Origano najčešće koristim u tretiranju kroničnih problema dišnih puteva kao preventivu za razvoj infekcije. Koristim ga i u sezoni gripe i viroza kako bi se spriječile moguće komplikacije (bronhitis, upala pluća).

 

INFO

Esencijalno ulje Origanum vulgare ima jačeg srodnika, a to je Origanum compactum, koje spada među najjača antibakterijska i protugljivična ulja. Moguće ga je nabaviti na našem tržištu. Smatra se da ima jače djelovanje od nekih antibiotika, stoga je uvijek ulje prvog izbora kod tretiranja specifičnih ili atipičnih infekcija gornjih dišnih puteva.

 

PRAKTIČNI SAVJETI

Infekcije dišnih puteva

  • Suha inhalacija – na papirnatu maramicu ili lopticu od vate nakapajte 1 kap origana (Origanum vulgare), 1 kap eukaliptusa (Eucalyptus globulus) i 1 kap čajevca (Melaleuca alternifolia).
  • Klasična inhalacija – u vruću vodu (1-2 l) ukapajte 3 kapi origana (Origanum vulgare), 2 kapi limuna (Citrus limon) i 2 kapi ružmarina (Rosmarinus officinalis ct 1.8 cineol). Tri do četiri puta dnevno po 15 minuta udišite esencijalna ulja.

Rastresenost i nesigurnost – U aroma lampicu ukapajte: 2 kapi origana (Origanum vulgare), 2 kapi cedra (Cedrus atlantica), 4 kapi limuna (Citrus limon)

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. med. techn. clin. aromath.

 

error: Content is protected !!