AROMATERAPIJA I NEUROZA

Lavanda
November 2, 2016
Ravensara
November 10, 2016

Aromaterapija kao cjelovita terapija tijela, uma i duha, uvielike može pomoći u osvještavanju, prihvaćanju i integriranju spoznaja i uvida o sebi, te time olakšati život osobi koja pati od neuroze. Članak je objavljen u časopisu “Zdrave vijesti” – studeni 2016.

Neuroza je lakši, funkcionalni oblik duševnog poremećaja kod kojeg nije pronađen organski uzrok. Osoba je u potpunosti svjesna svojih tegoba. One se pokazuju u različitim oblicima subjektivne patnje, kao i u konfliktu sa sobom i vanjskim svijetom. Pri tome ne dolazi do kvalitativne promjene doživljaja sebe i objektivne realnosti.  Osnovu neuroze čini neurotični konflikt. Tradicionalno se smatra da je osnovni uzrok neuroze emocionalni konflikt u kome se blokirani impuls pokazuje kao maskirani odgovor ili simptom. Karakterizirana je prije svega anksioznošću, napadima uznemirenosti, depresivnim ponašanjem, hipohondrijom, histerijom, opsesivno kompulzivnim ponašanjem, fobijama, različitim seksualnim disfunkcijama te ponekad tikovima. Neurotična osoba sebi ne dopušta svjesnost, ne dopušta si prihvatiti svoje potrebe i ne dopušta da mu one organiziraju ponašanje. Ključni problem je nesvjesnost sebe i svojih potreba. Jorge Bucaj, pisac i psihoterapeut, te voditelj grupnih terapija kaže da „Neurotičar ne treba terapeuta da ga liječi, niti oca da ga čuva, samo mu treba učitelj koji će mu pokazati na kojem dijelu puta se izgubio“.

 

CJELOVIT PRISTUP

Aromaterapija, kao cjelovita terapija tijela, uma i duha, uvelike može pomoći u osvještavanju, prihvaćanju i integriranju spoznaja i uvida o sebi te time olakšati život.

U pomoći kod neurotičnih osoba, iznimno je važno uzeti u obzir cjelinu i interakciju koju čine aromaterapeut, esencijalno ulje i sama osoba jer problem nije organske prirode, nego u funcioniranju psihičkog i energetskog života.

U radu sa klijentom aromaterapeut pomaže u osvještavanju 5 osnovnih pitanja: Što sada osjećam? Što sada želim? Što sada radim? Što sada izbjegavam? i Što sada očekujem?

Esencijalna ulja se odabiru prema trenutnom emocionalnom stanju klijenta te ona koja mu odgovaraju mirisom. Nema točno specificiranih esencijalnih ulja niti postoji receptura za problem neuroze. Iako prema mom osobnom iskustvu i iskustvu drugih terapeuta prevladavaju  sedirajuća, anksiolitička i balansirajuća esencijalna ulja. Prema energetskom statusu odabiru se esencijalna ulja za treći, četvrti i peti energetski centar.

Aktivne kemijske komponente u esencijalnim uljima koja imaju navedena svojstva su Alkoholi: linalol, geraniol, nerol, citronelol, farnezol koji se nalaze u esencijalnim uljima geranija (Pelargonium graveolens), ruže (Rosa damascena), nerolija (Citrus aurantium ssp. amara), palmarose (Cymbopogon martinii), citronele (Cymbopogon nardus), ylang-ylanga (Cananga odorata), timijana (Thymus vulgaris ct linalol i ct geraniol), te bergamot (Citrus bergamia). Sesquiterpeni: β-kariofeilen, α-bisabolen, zingiberen koji senalaze u esencijalnim uljima plave kamilice (Matricaria recutita), crnog papra (Piper nigrum), klinčića (Eugenia caryophyllata), đumbir (Zingiber officinale). Esteri: linalyl acetate, geranyl acetate, benzyl acetate , gerany lacetate, koji se nalaze u esencijalnim uljima nerolia (Citrus aurantium ssp. amara),  ylang-ylanga (Cananga odorata), lavande (Lavandula angustifolia), bergamota (Citrus bergamia), geranija (Pelargonium graveolens), ruže (Rosa damascena).

U primjeni esencijalnih ulja kod problema neuroze posebno vrijedi pravilo „manje je više“, što znači manje koncentracije.

Od tehnika aromaterapije najveću dobrobit i učinak donose masaža i inhalacije (suha inhalacija preko stika i putem aroma lampice), iako su sve tehnike primjene dobrodošle. Masaža je od velike koristi zato što pomaže osobi osvijestiti svoje tijelo, prisutnost (ovdje i sada) te u uspostavljanju kontakta sa terapeutom. Inhalacije djeluju psihofiziološki putem receptora za mirise i elektro kemijskog impulsa koji se prenosi u limbički sustav i tamo potiče, umiruje ili balansira psihofiziološke reakcije.

 

SLUČAJ IZ PRAKSE

S.Š. žena, 43 godine, neudata, formalno nezaposlena, radi povremene poslove, visoko obrazovana, nije u emocionalnoj vezi. Žali se na anksioznost, kroničnu zabrinutost, nesanicu, pretjerano znojenje, povremeno lupanje srca, hladne ruke i noge, te iracionalne strahove. Nije zadovoljna svojim emocionalnim  životom kao ni kvalitetom međuljudskih odnosa. Stalno je u unutarnjem konfliktu između trebam, moram i onoga što uistinu želi.

Savjetovala sam joj da intuitivno odabere esencijalna ulja  prema mirisu. Odabrala je slijedeća ulja: lavanda (Lavandula angustifolia) koja djeluje na anksioznost, nesanicu, kroničnu zabrinutost, povremeno lupanje srca,  bergamot (Citrus bergamia) koji djeluje na anksioznost i strahove, te kadulju (Salvia officinalis) koja djeluje na anksioznost, pretjerano znojenje i strahove.

Primjena aromaterapije: masaža jednom tjedno, kupke dva puta tjedno, aroma stik po potrebi tokom dana i aroma lampica svakodnevno.

Holistički savjeti: vježbe dubokog disanja, kreativna vizualizacija, mišićna relaksacija, šetnje prirodom, alkalna prehrana, te obogaćivanje slobodnog vremena onim što je uistinu veseli.

Nakon dva mjeseca tretmana osjeća se sigurnije u sebe, bolje spava, manje je zabrinuta. Lupanje srca, znojenje te hladne ruke i noge su i dalje prisutni. Osvijestila je da želi otvoriti svoju tvrtku ili udrugu, te da se želi baviti s djecom (pomoć pri učenju). Svakodnevno odlazi u teretanu.

Nakon šest mjeseci (ulje kadulje je zamijenila esencijalnim uljem đumbira (Zingiber officinale). Osjeća se puno sigurnija u sebe, normalno spava, lupanje srca je bitno rjeđe kao i strahovi. Osmislila je plan i program rada udruge i krenula u realizaciju. Otvorenija je i jasnije komunicira ono što želi. Međuljudski odnosi su bolji.

Nakon godine dana tretmana (koristile smo još esencijalna ulja timijana (Thymus vulgaris ct linalol), čajevca (Melaleuca alternifolia), eukaliptusa (Eucalyptus globulus), geranija (Pelargonium graveolens), mandarine (Citrus reticulata) i vetiver (Vetiveria zizanoides). Otvorila je svoj samostalni posao, osjeća se ispunjeno, normalno spava, anksioznost se javlja pri pomisli da još uvijek nije ostvarila emotivnu vezu, a zabrinutost se javlja prilikom organizacije i realizacije poslovanja. Osvijestila je uzroke svojih strahova i konflikata, koji su posljedica odnosa s roditeljima tijekom ranog djetinjstva.

 

MIŠLJENJE AROMATERAPEUTA

Osoba izvrsno reagira na aromaterapiju, integrirala je esencijalna ulja u svakodnevni život, ima veliku spremnost za rad na sebi i savladala je tehnike samopomoći. Osvijestila je da prihvaćanjem sebe i svojih potreba može bitno poboljšati kvalitetu svog života. Ima povjerenje u sebe, a samim time otvorenija je prema drugim ljudima.

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. med. techn. clin. aromath.

 

error: Content is protected !!