Ravensara

AROMATERAPIJA I NEUROZA
November 5, 2016
CIMET LIST
December 3, 2016

Ravensara (Ravensara aromatica)

 

Porodica: Lauraceae

Nota: srednja

Zemlja porijekla: Madagaskar

Bolja ulja: blijedo žuta

Miris ulja: biljni, drvenast, lagano začinski

Način dobivanja: destilacijom vodenom parom lišća biljke

Kemijski sastav: 1,8-cineol 31-60,8%, sabinen 11-17,2%, alfa-pinen,beta-pinen, eugenol, p-cimen, beta-kariofilen, alfa-terpineol.

Po kemijskom sastavu spada u okside, koji se rijetko pojavljuju u eteričnim uljima, izuzev 1,8 cineola koji je poznat kao eucalyptol, a njegov najvažniji učinak je mukolitički tj. koristan je protiv kašlja i prehlade. Oni su jaki ekspektoransi i antiseptici. U mješavini sa drugim uljem zaslužni su za brzo djelovanje. Dakle naziv spoja ovog ulja je 1,8-cineol.

Djelovanje: izrazito snažno antivirusno djelovanje; neurotonik.

F (fizička razina) – Ulje ravensare koje je još blaže od lavandinog ulja i koža ga izvrsno podnosi. Vrlo je blago i sigurno, no to ne znači da ima i slabo djelovanje. Ravensara je jedno od najjačih protuvirusnih ulja! Izvrsno za virusne infekcije: uz gripu kao najrašireniju virusnu infekciju (svojim djelovanjem olakšava tegobe koje prate gripu, od povišene temperature do bolova u mišićima i kostima), djelotvorno liječi i sve ostale bolesti uzrokavne virusima – herpes virus, virusne bradavice, humani papiloma virus (HPV), virusne infekcije dišnog sustava, virusne infekcije probavnog sustava. Izuzetno djelotvorno, blagotvorno ulje, mogu ga koristiti i odrasli i djeca, jako dobro za dišni sustav. Eterično ulje ravensare ima jako imunostimulirajuće djelovanje. Podiže opću fizičku kondiciju organizma, naročito nakon dugotrajnog ležanja, olakšava iskašljavanje i smiruje upale. Djeluje i na prehladu, infektivnu mononukleozu, vaginitis, rinitis, umor, sindrom kroničnog umora, pomoć kod multiple skleroze. Ravensara je i neurotonik – pomaže smirenju središnjeg živčanog sustava. Kao takva, pomaže kod stresa, napetosti, nervoze i nesanice.

E (emotivna razina) – na emotivnoj razini donosi emocije smirenosti, zadovoljstva, prihvaćanja i radosti.  Ona opušta, smiruje i lagano stimulira, odnoseći sobom tjeskobu i depresivna stanja i pobuđuje u nama novu snagu za sutra.

M (mentalna razina) – Na mentalnoj razini smiruje, razbistruje i usredotočuje um.

D (duhovna razina) – Njene duhovne komponente su povjerenje, prihvaćanje, vjera.

Energija (božanska majka): 3. i 4. energetski centar

Eterično ulje ravensare nosi energiju BOŽANSKE MAJKE, simbola duhovne kvalitete univerzalne i nesebične ljubavi. Djeluje na višim vibracijama, štiteći naše cijelo biće.

Mjere opreza: Nije za oralnu upotrebu, nerazrijeđeno se ne smije nanositi na sluznice i treba ga čuvati dalje od dohvata djece.

 

Zanimljivosti o ravensari

Kada je prije otprilike 200 godina kamforovac s Tajvana presađen na Madagaskar, malegaška klima promijenila je metabolizam biljke. Tako je madagaskarski kamforovac počeo davati ulje bogato spojevima oksidom 1,8-cineolom i alkoholom α-terpineolom zbog kojih je postalo sigurno za upotrebu. To ulje dolazi pod nazivom ravensara, ravintsara ili kamforovac kemotip 1,8-cineol.

Ravensara je skraćenica od madagaskarske riječi ravina (list) i tsara (dobro) što u prijevodu znači drvo s dobrim listovima. Na Madagaskaru njezin list, koru i plod upotrebljavaju za liječenje najrazličitijih oboljenja, pa čak i za skidanje uroka. Na Madagaskaru ga primjenjuju u konvencionalnoj medicini: listovi i kora propisuju se u obliku infuza kao karminativ, zdrobljeni listovi kao melem, a od maceriranih listova rade se mješavine protiv kašlja. Njezina crvenkasta kora koristi se na Madagaskaru kao miris za rum, a prodaje se i kao začin.

error: Content is protected !!