AROMATERAPIJA I DEPRESIJA

CIMET LIST
December 3, 2016
DETOKSIKACIJA
January 3, 2017

Aromaterapiju prije svega u kontekstu ove teme trebamo promatrati kao stil života, pozitivan koncept razmišljanja i izvanrednu preventivu. Kao takva posebno je pogodna i učinkovita za depresivno ponašanje i u blagim oblicima depresije, gdje još nisu uključeni lijekovi. Članak je objavljen u časopisu "Zdrave vijesti" prosinac 2016./siječanj 2017.

Riječ depresija potječe od latinske riječi deprimare, što znači pritisnuti, utisnuti, udubiti. Depresija se najčešće veže uz osjećaj tuge, međutim ona je puno više od obične tuge. Ona se često javlja kod osoba koje su imale bolna iskustva kroz gubitak (osobe, posla, materijalnih sredstava), degradaciju, poniženje, sramotu ili izdaju. Potrebno je spomenuti i pojam depresivno raspoloženje koje nije depresija, nego prolazna stanja povlačenja u sebe, potištenosti, nesanice, smanjenog apetita, zabrinutosti, opsjednutosti „crnim mislima“, usporenog misaonog tijeka, beznadnosti i bespomoćnosti.

Svjetska zdravstvena organizacija  depresiju definira kao mentalni poremećaj koji je praćen depresivnim raspoloženjem, gubitakom interesa ili zadovoljstva, osjećajem krivnje sa niskim samopoštovanjem, nesanicom ili gubitkom apetita, nedostatkom energije i slabom koncentracijom. Ovi problemi mogu dovesti do velikog problema u sposobnosti pojedinca da vodi računa o svojim svakodnevnim aktivnostima. Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će u roku 20 godina broj pojedinaca oboljelih od depresije biti veći nego li bilo koji drugi zdravstveni problem. U zemljama koje su u razvoju i one koje su bogate, depresija se javlja u razmjerima epidemije. Liječi se antidepresivima, anksioliticima, stabilizatorima raspoloženja, te individualnom i grupnom psihoterapijom.

Kod kliničke depresije (dugotrajnih,  jako izraženih simptoma) i raznih kombinacija lijekova, aromaterapija nema veliki utjecaj.

Rađena su brojna istraživanja utjecaja esencijalnih ulja na depresiju, koja govore u prilog njihove učinkovitosti. U kontekstu djelovanja  aromaterapije na stanje  depresije također je vrlo važno napomenuti djelovanje aromaterapeutske masaže, koja se pokazala vrlo učinkovitom u tretiranju depresije koja je nastala kao posljedica malignih bolesti ili teminalne faze bolesti. Okomoti i sur. (2005) su straživali utjecaj aromaterapeutske masaže na  srednji stupanj depresije, na pacijentima koji su uzimali lijekove i išli na psihoterapiju. Rezultati su govorili o značajnom poboljšanju subjektivnog osjećanja, kao i o objektivnim pokazateljima poboljšanja. No, veliki značaj kao i poticaj za daljnja istraživanja imaju inhalacije (udisanje molekula i mirisa esencijalnih ulja). Perry i Perry (2006) su u svojem istraživanju utvrdili utjecaj inhalacije esencijalnih ulja na simptome depresije. Dobetsberger i Buchbauer (2010) su utvrdili da inhalacija esencijalnih ulja ima utjecaj na centralni živčani sustav. Itai i sur. (2000) su također utvrdili pozitivan učinak inhalacije esencijalnih ulja u tretiranju depresije.

Esencijalna ulja koja su korištena u navedenim istraživanjima su: bosiljak (Ocimum basilicum), geranij (Pelargonium graveolens), slatka naranča (Citrus sinensis), lavanda (Lavandula angustifolia), ylang-ylang (Cananga odorata), bergamot (Citrus bergamia). Navedena ulja su se koristila ili pojedinačno ili u kombinacijama.

  • Bosiljak (Ocimum basilicum) – djeluje kao neurotonik u smislu pobuđivanja mentalnih funkcija (umanjuje konfuziju, poboljšava koncentraciju i brzinu razmišljanja), te umanjuje anksioznost, nervozu i simptome nesanice.
  • Geranij (Pelargonium graveolens) – djeluje na simptome depresije kao što su nesanica, pretjerana zabrinutost i uznemirenost, umanjuje spazme i bolove u mišićima. Ima relaksirajući učinak, te je pogodan kod manične depresije ili jako izražene anksioznosti, zahvaljujući monoterpenskim alkoholima geraniolu i linalolu, te omjerima estera i ketona.
  • Slatka naranča (Citrus sinensis) – djeluje anksiolitički, sedativno, umirujuće i lagano hipnotički. Stoga je pogodna za tjelesne (nesanica, opstipacija) i psihičke simptome depresije (zabrinutost, mentalna nervoza ili apatija).
  • Lavanda (Lavandula angustifolia) – djeluje sedativno, kardiotonično, antispazmodično te je esencijalno ulje na kojem je rađeno najviše istraživanja koja dokazuju sedirajući i balansirajući učinak kako na tjelesne sustave (vegetativni živčani sustav) koji reguliraju temeljne životne funkcije, tako i na psihološko stanje (neugodne emocije i misli). Aktivni spojevi koji imaju navedeno djelovanje su monoterpenski alkohol linalol i ester linalil acetat.
  • Ylang-ylang (Cananga odorata) – djeluje antidepresivno, antispazmodičko i sedativno. Znanstvenici Hongratanaworakit i Buchbauer (2004) su dokazali navedena svojstva aplikacijom ylang-ylanga putem inhalacije. Stoga je ovo esencijalno ulje zajedno sa lavandom, ulje prvog izbora. Brojne obrade slučajeva (case stadies) pokazuju bitno poboljšanje stanja već nakon mjesec dana aromaterapije.
  • Bergamot (Citrus bergamia) – se u aromaterapiji smatra psihostabilizatorom , te je kao takav postao neizostavno ulje u tretiranju depresivnog ponašanja, anksioznosti i neuroze. Njegovo djelovanje je psihostabilizirajuće zbog velikog učešća alkohola linalola, estera linalil acetata, te terpena limonena.

 

AROMATERAPEUTSKI TRETMAN

Da bi aromaterapeutski tretman bio maksimalno učinkovit u tretiranju ovog problema potrebno je slijedeće:

  • Čista i certificirana esencijalna ulja – u aromaterapiji se stalno naglašava važnost čistoće esencijalnih ulja zato jer nam ona garantira kemijski sastav i udjele kemijskih sastojaka u nekom ulju što je iznimno važno za terapeutsku učinkovitost.
  • Educiran i iskusan aromaterapeut – osoba koja ima znanje o zdravom ili bolesnom funkcioniranju čovjeka, razumije psihološke i energetske uzroke nastanka bolesti, ima znanje o esencijalnim uljima, te posjeduje vještine terapeutske komunikacije i vještine praćenja aromaterapeutskog procesa.
  • Kontinuirana i kontrolirana primjena esencijalnih ulja – kombinacija i koncentracija esencijalnih ulja sa kojom smo započeli aromaterapeutski tretman mora biti validirana i evaluirana kroz primjenu, kako bi se pokazala njihova učinkovitost ili kako bi se pravovremeno mogla napraviti promjena esencijalnih ulja u svrhu praćenja promjene simptoma ili stanja.

Aromaterapija također može biti nadopuna psihoterapiji ili to može biti jedinstveni tretman. Osobi se pomaže da očuva svoje zdravlje (da ne dođe do pojave tjelesnih bolesti), da poveća količinu životne energije, da umanji već postojeće simptome ( nesanica, umor, bezvoljnost, bolovi u mišićima, glavobolja, uznemirenost), da poveća  ili vrati radnu učinkovitost, da očuva svoje međuljudske odnose, posebno s obitelji.

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. med. techn. clin. aromath.

 

error: Content is protected !!