DETOKSIKACIJA

AROMATERAPIJA I DEPRESIJA
December 4, 2016
Bor
January 19, 2017

Detoksikacija je iznimno važna u aromaterapiji, jer “čist” organizam može daleko više iskoristiti dobrobiti esencijalnih ulja koja tada u potpunosti mogu iskazati svoja terapeutska svojstva i učinak. Detoksikacija je termin kojim se označava otklanjanje toksina (otrova) iz organizma te uspostavljanje potpune homeostaze organizma. Članak je objavljen u časopisu "Vita" – siječanj 2017.

 

ESENCIJALNA ULJA PRATE TRI FAZE

 

Detoksikacija je iznimno važna u aromaterapiji, jer “čist” organizam može daleko više iskoristiti dobrobiti esencijalnih ulja koja tada u potpunosti mogu iskazati svoja terapeutska svojstva i učinak.

Detoksikacija je termin kojim se označava otklanjanje toksina (otrova) iz organizma te uspostavljanje potpune homeostaze organizma. Današnjim načinom života postala je nužno potrebna želimo li istinski brinuti o zdravlju te spriječiti brojne neugodne bolesti. Stil života, izloženost stresu, nezdrava prehrana, premalo kretanja, nedovoljan unos vode i kisika u organizam, mijenjaju pH vrijednost krvi i tkiva. Organizam se počinje “ukiseljavati”, a to znači da slabi imunosni i svi životno važni sustavi, a bakterije i virusi se mogu razviti u broju koji dovodi do bolesti. Acidoza (ukiseljenost) i hipoksija (nedovoljna količina kisika u tkivu) stanja su koja ozbiljno narušavaju zdravlje.

U skladu s navedenim, posebnu pažnju moramo posvetiti kvalitetnom unosu hrane i tekućine, redovitoj i temeljitoj eliminaciji otrova, pravilnom disanju i dovoljnom kretanju. Detoksikacijom pomažemo sebi i svom organizmu da se očisti, revitalizira i na kraju regenerira.

 

ČIST ORGANIZAM

Postoje brojni “recepti” za detoksikaciju, no temeljita i potpuna detoksikacija provodi se u trajanju minimalno sedam do 14 dana. Za nju su potrebni odluka, volja, samodisciplina i osviještenost. U programu detoksikacije osoba u organizam unosi samo tekućinu (mješavinu povrtnog soka po Breussu, bistru povrtnu juhu, čaj za detoksikaciju, vodu i sok od limuna) i to svakih sat vremena po 2 dl od navedenih napitaka. Svakodnevno (ili minimalno svaka dva dana) treba odlaziti na ispiranje debelog crijeva (klizma). Treba provoditi detoksicirajuće disanje barem tri do četiri puta dnevno te vježbe rastezanja, a preporucuju se i svakodnevne šetnje pet do sedam kilometara. Aromaterapeutsku masažu valja provoditi svaki drugi dan.

Detoksikacija je iznimno važna u aromaterapiji, jer “čist” organizam može daleko više iskoristiti dobrobiti esencijalnih ulja koja tada u potpunosti mogu iskazati svoja terapeutska svojstva i učinak. Isto tako, aromaterapija podržava i pojačava učinke detoksikacije. Posebno je učinkovita u procesu osvještavanja tijela, osjećaja i misli. Što je svijest jača i namjera smislenija, krajnji će rezultat biti bolji. Obje tehnike su međusobno povezane i neizostavne u tretiranju stresa, pretilosti, nečiste kože, zatvora, psihosomatskih bolesti, poremećaja metabolizma, nakupljanja viška tekućine, kroničnih mišićnih bolova, nesanice, umora, depresivnog ponašanja, neuroza, tumora i dr.

 

KOJA SE ULJA KORISTE

Aromaterapeutska masaža je oblik dermalne aplikacije esencijalnih ulja, no isto tako važna manualna metoda pokretanja energije u organizmu. Njeno djelovanje je: pokretanje cirkulacije, poticanje mokrenja, pokretanje parasimpatičkog živčanog sustava (dio vegetativnog živčanog sustava koji je po svojoj fiziologiji odgovoran za prirodnu detoksikaciju organizma), poticanje probave (peristaltike), balansiranje emocija, regulacija spavanja te uklanjanje kroničnih bolova.

Esencijalna ulja koja se koriste u procesu detoksikacije su: lavanda (Lavandula angustifolia), limun (Citrus limon), grejp (Citrus paradisi), cedar (Cedrus atlantica), geranij (Pelargonium graveolens), crni papar (Piper nigrum), borovica (Juniperus communis), komorač (Foeniculum vulgare), ružmarin (Rosmarinus officinalis ct cineol i ct verbenon), bosiljak (Ocimum basilicum), čempres (Cupressus sempervirens), bor (Pinus sylvestris), slatka naranča (Citrus sinensis), metvica (Mentha piperita), đumbir (Zingiber officinale).

Zejednička terapeutska svojstva navedenih ulja su: cirkulatorno, diuretičko, analgetičko, dekongestivno, antiinflamatorno, spazmolitičko, lipolitičko, flebotoničko i hepatičko. Od biljnih ulja koriste se sezamovo (Sesamum indicum) za masažu i za ispiranje usne šupljine (mućkanjem u ustima), maslinovo (Olea europaea) i suncokretovo ulje (Helianhtus annuus).

Od ostalih tehnika preporučuju se kupke, lokalno utrljavanje i mirisne lampice (kako bi se psihički olakšao proces detoksikacije).

Esencijalna ulja kombiniraju se prema fazama detoksikacije. U prvoj fazi koriste se diuretička i cirkulatorna ulja, u drugoj fazi dekongestivna, spazmolitička i relaksirajuća ulja, a u trećoj fazi flebotonička, lipolitička balansirajuća esencijalna ulja.

 

VIŠESTRUKI UČINAK

Detoksikacijom se postiže višestruki učinak na cijeli organizam.

Na fizičkoj razini pomaže u otklanjanju toksina, postizanju alkalnosti organizma, uklanjanju viška tekućine, smanjenju broja kilograma, balansiranju imunosnog, endokrinološkog i živčanog sustava.

Na emocionalnoj razini pomaže u čišćenju nakupljenih emocija, najčešće neugodnih.

Na mentalnoj razini pročišćava misli, jača koncentraciju i fokus te osvježava um. Jača samopouzdanje, samokontrolu i samodisciplinu.

Na duhovnoj razini donosi mir i stabilnost te jača duhovne kvalitete povjerenja, snage, usmjerenosti, centriranosti i duhovnu integraciju.

Na energetskoj razini donosi povećanje energije, posebno vitalne te jača libido. Stimulira rad svih energetskih centara i pomaže u otklanjanju energetskih blokada.

Važno! Osobe koje imaju ozbiljne dijagnoze ili uzimaju jake lijekove svakako se trebaju konzultirati s aromaterapeutom i liječnikom. Detoksikacija se ne preporuča psihički nestabilnim osobama niti psihijatrijskim bolesnicima.

 

ŠEĆITE, SUNČAJTE SE, VJEŽBAJTE

Detoksikacija je ozbiljan i pomalo zahtjevan program pročišćavanja organizma. Za njegovo provođenje potrebni su stručnost i iskustvo. Njena snaga i učinkovitost u tome je što djeluje na sve razine bića. Ona je ritual poštivanja i veličanja prirodnih procesa i temeljnih zakonitosti života koji nam pomaže da barem jednom godišnje organizam vratimo u prirodni način funkcioniranja.

Tijekom procesa detoksikacije preporuča se izlaganje suncu, šetnje u prirodi, redovna meditacija, vježbanje joge, izbjegavanje stresa, a kod “napada” gladi preporuča se suha inhalacija muškatnog oraščića (Myristica fragrans), melise (Melissa officinalis) ili verbene (Lippia citriodora).

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. med. techn. clin. aromath.

 

error: Content is protected !!