Bor

DETOKSIKACIJA
January 3, 2017
Cedar
January 26, 2017

Bor (Pinus sylvestris)

 

Porodica: Pinaceae

Nota: donja

Zemlja porijekla: Europa, Sjeverna Amerika i Rusija

Bolja ulja: blijedožuta

Miris ulja: svjež, snažan, smolast, rezak, šumski, ugodan

Način dobivanja: destilacija vodenom parom iz borovih iglica i grančica

Kemijski sastav: monoterpeni 70%, alkoholi 5%, esteri 5%, sesquiterpeni 5%, ima nešto oksida, aromatskih aldehida, ketona i fenola.

Po kemijskom sastavu spada u MONOTERPENE koji imaju lagano analgetičko djelovanje, oni su stimulirajući, tonizirajući, antivirusni, imaju baktericidno, ekspektoransno i dekongestivno djelovanje, izvrsni su za dišni sustav i kožu. Nazivi spoja: Beta-pinen

Djelovanje: antiinfektivno, antiinflamatorno, hormonalno, antireumautično, ekspetoransno, antiseptičko, stimulativno, reproduktivno (impotencija).

 

Vrste bora:

 

Bor, bijeli (Pinus sylvestris)

Sastav: alfa-pinen, beta-pinen, limonen, borneol, alfa-kadinen

Djelovanje: najbolji pokretač funkcija nadbubrežne žlijezde, potiče i uravnotežuje lučenje kortizola.

Indikacije: astma, alergije, reumatoidni artritis, artroze, hipotenzija.

 

Bor, crni (Pinus nigra austriaca)

Sastav: alfa-pinen, beta-pinen, limonen, mircen

Crni bor djeluje kod artritisa, bolova u zglobovima i mišićima, kod gihta i reume. Dragocjeno je i kod poteškoća sa dišnim putovima, posebno dobar kod katara pluća ili bronhija jer pospješuje iskašljavanje i olakšava disanje. Također ublažava iritacije probavnog sustava, poteškoće sa žučnim mjehurom i upalama mokraćnih putova. Ulje je osvježavajuće, jača, stimulira i oživljava umorne mišiće.

 

Bor, planinski  (Pinus montana mill., Pinus mughus scop)

Ulje planinskog bora naročito je djelotvorno kao sredstvo za inhalaciju kod svih upalnih stanja dišnih putova kao i kod oboljenja pluća.

 

F (fizička razina) – djeluje antiseptično kod urinarnih te genitalnih infekcija, te kod infekcija dišnih putova, olakšava disanje, opušta pluća i potiče izbacivanje sluzi pa je od velike pomoći kod gripa, prehlade, kašlja, bronhitisa, sinusitisa, upale pluća, astme, ima antireumatično djelovanje, pomaže kod artritisa, išijasa i neuralgija, gihta, stimulira cirkulaciju, potiče opuštanje bolnih mišića, pomaže zacjeljivati rane i posjekotine, ima protuseboreično djelovanje. Pomaže kod slabosti, depresije, problema menopauze. Može iritirati kožu, pa treba pripaziti na doziranje. Izvanredno dezinficira zrak.

E (emotivna razina) – na emotivnoj razini donosi emocije sreće, radosti, zadovoljstva, sigurnosti, prihvaćanja, opuštenosti.  Otklanja napetost, jača emotivnu i psihičku sposobnost. Općenito poboljšava raspoloženje, podiže duh i olakšava depresivna stanja.

M (mentalna razina) – Potiče i osvježava, bistri um, potiče mentalne aktivnosti.

D (duhovna razina) – Njegova duhovna kvaliteta je povjerenje.

Energija (starješina, čuvar): 1. i 4. energetski centar

Eterično ulje bora nosi energiju starješine, čuvara – konvencionalan, tradicionalan, konzervativan, a s druge strane topao, mekan, zaštitnički nastrojen. Budi energiju i podržava prilagodljivost novonastalim životnim situacijama.

Pozitivna strana: zaštita, čuvanje i sigurnost, a negativna strana: krutost, nepromjenjivost, nefleksibilnost, zatvorenost.

Mjere opreza: nije za oralnu upotrebu, ne smije se nanositi nerazrijeđeno na kožu i sluznice i potrebno ga je čuvati dalje od dohvata djece.

 

Zanimljivosti o boru

Borovi se od davnine smatraju ljekovitim biljkama. Borovi s Himalaje bili su već prije 5000 godina poznati po svojoj ljekovitosti u pučkoj medicini Dalekog istoka. Iz smole bora, miješane s biljem, pripremale su se mnoge ljekovite masti. Iz zelenih malih šišarica pripravljen je laganim kuhanjem čaj za čišćenje krvi.

Sjeverno američki Indijanci su dobro poznavali mnoga ljekovita svojstva bora, čije su mlade vrhove koristili kao preventivu protiv skorbuta. Borove iglice su stavljali u kosu da bi se otarasili parazita (ušiju i buha). Palili su grančice bora zajedno sa cedrom i borovicom kao ritualni dim u kolibama za znojenje, da bi pročistili duh. Sjemenke bora kuhane sa medom bile su lijek protiv kašlja. Stoljećima su koristili ovu biljku za liječenje upale pluća. Bor je odavno poznat kao snažno sredstvo za dezinfekciju bronhija i čišćenje sluzi iz pluća. Kao najveći stručnjak svog doba, perzijski učenjak Avicena preporučuje esenciju bora za dišne organe. Oduvijek se „plućnim“ bolesnicima preporučao oporavak u crnogoričnim šumama. Kasnije je postalo tradicionalnom praksom dodati mlade macerirane izdanke u kupku protiv reumatskih bolova i nervne iscrpljenosti.

 

error: Content is protected !!