Cedar

Bor
January 19, 2017
KLINČIĆ
February 2, 2017

Cedar (Cedrus atlantica)

 

Porodica: Pinaceae

Nota: donja

Zemlja porijekla: Sjeverna Afrika i SAD

Bolja ulja: žutosmeđa

Miris ulja: težak, balzamičan, ugodan

Način dobivanja: destilacija vodenom parom drvenog dijela biljke

Kemijski sastav: sesquiterpena 50%, alkohola 30%, ketona 19%, a ostatak nije definiran. Sesquiterpeni su lagano analgetički, antispazmodički, protuupalni, antialergijski, imaju umirujuće, antiseptičko, baktericidno, protugljivično i balansirajuće djelovanje. Naziv sesquiterpenskog spoja je cedrene. Sesquiterpenski alkoholi su tonizirajući, antiseptični, antivirusni i imunostimulirajući. Nazivi spojeva sesquiterpenskih alkohola su atlantol, α-caryophyllene, epi-β-cubenol. Ketoni djeluju cikatrizantno, mukolitično, umirujuće, sedativno, osnažujuće, protugljivično, antiinflamatorno, protiv parazita, antikoagulantno, imunostimulirajuće ali mogu biti neurotoksični. Nazivi ketonskih spojeva su α-atlantone, γ-atlantone i α-ionone. Ostali: epoxy-β-himachalene.

Djelovanje: antiseptičko, antiinfekcijsko, mukolitičko, astrigentno, antidepresivno, stimulirajuće, tonizirajuće, regenerira arterije.

 

Vrste cedra

 

Himalajski cedar (Cedrus deodara)

Kemijski sastav: ketoni – 50%, spojevi: himahalen, alfa-cedren, atlanton, atlantol, kadinen, alo-aromadendren. Eterično ulje himalajskog cedra sličnog je djelovanja kao i atlaski: prije svega jaki je limfotonik, pa je ulja izbora za tretiranje celulita, retencije vode, umornih i otečenih nogu. U tu svrhu se često kombinira s drugim uljima sličnog djelovanja, poput borovice, no i sa uljima koja djeluju na cirkulaciju, poput ružmarina cineola i čempresa. Zbog seboregulirajućeg djelovanja nalaze svoju primjenu u tretiranju akni, čireva, dermatitisa, seboreje, masne kože i kože s proširenim porama. Dodaje se u pakunge i preparate za njegu vlasišta s prhuti kao i za poticanje rasta kose.

 

Libanonski cedar (Cedrus libani)

Kemijski sastav: himachaleni (α-, β-, and γ-) i himachalol (75%). Izvrstan je za razne kožne probleme.

 

Virđinijski cedar (Juniperus virginiana)

Kemijski sastav: seskviterpeni (alfa-cedren, beta-cedren, tujopsen), seskviterpenoli (cedrol, vidrol). Ima drugačiju mirisnu notu te drugačija terapeutska svojstva, spada u klasu venetonika. Potiče vensku cirkulaciju i time ublažava probleme proširenih vena i umornih, bolnih nogu. Neki od spojeva koje sadrži su dosta agresivni (npr. Methyl thujate) pa bi trebalo izbjegavati njegovu uporabu, odnosno prije uporabe potrebno se savjetovati sa stručnim aromaterapeutom.

 

F (fizička razina) – djeluje izuzetno antiseptički i antireumatski, mukolitik je pa pomaže kod prehlade, kašlja, upale pluća, sinusa, bronhitisa, gripe i katara, djeluje tonizirajuće i antiseptično na urinarni sustav, snažno potiče cirkulaciju limfe, razlaganje masti i izlučivanje štetnih produkata metabolizma iz tijela pa se koristi kod otečenih nogu, pretilosti i celulita, pomaže kod upalnih procesa na koži, akni, seboreje, prhuti, ekcema, dermatitisa i opekotina, djeluje dezodorirajuće i osvježavajuće.

E (emotivna razina) – na emotivnoj razini donosi emocije sreće, zadovoljstva, sigurnosti, smirenost, prihvaćanje. Djeluje umirujuće, olakšava stanja zabrinutosti i tjeskobe, pomaže mirno usnuti, vraća samopouzdanje, jača emotivnu i psihičku stabilnost.

M (mentalna razina) – Umiruje i jača živčani sustav, donosi jasnoću uma, čuva stabilnost uma, jača fokusiranost, omogućava smireni rad uma.

D (duhovna razina) – na duhovnoj razini pojačava osjećaj povjerenja i snage.

Energija (životni učitelj): 1. i 7. energetski centar; pomaže u centriranju energetskih centara.

Eterično ulje cedra nosi energiju životnog učitelja – onog koji nas uči mudrosti života i priprema na duhovno učenje, otvara put ka duhovnosti i jača povezanost s Božanskim, harmonizira, pomaže razviti i održati ravnotežu i kontrolu.

Mjere opreza: nije za oralnu upotrebu, ne nanositi nerazrijeđeno na kožu i sluznice, čuvati dalje od dohvata djece. U visokim koncentracijama nadražuje kožu.

 

Zanimljivosti o cedru

Simbol snage i trajnosti. Drvo cedra poznato je po sposobnosti odolijevanja najtežim promjenama temperature i vlažnosti. Cedar je stablo s vrlo dugom prošlosti i jedan od najstarijih mirisa u povijesti čovječanstva. Najstariji zapisi odnose se na najpoznatiju vrstu cedra Cedrus libani, simbol uzvišenosti, snage i trajnosti, plodnosti i dostojanstva. Izvorni libanonski cedar korišten je za gradnju vrata hramova, palača a na području mediterana brodova i stambenih objekata. Od njegovog drveta izrađivala su se svetišta, kao npr. Solomonov hram, namještaj za kraljevske palače, sarkofazi i faraonski brodovi. Postao je simbol plodnosti, a ime mu potječe od grčke riječi kedron što znači moć.

Ulje cedra je jedno od najstarijih destiliranih ulja. Upotrebljavali su ga Sumerani i Babilonci, a Egipćani su ga, osim za zdravlje i ljepotu, koristili za balzamiranje i zaštitu papirusa od kukaca. U Tibetu se i dalje koristi u tradicionalnoj medicini te kao miris u hramovima.

error: Content is protected !!