KLINČIĆ

Cedar
January 26, 2017
CEDAR
March 1, 2017

Klinčić, poznat i kao karanfilić ili klinček, tradicionalno je omiljena zimska mirodija. Esencijalno ulje klinčića danas se upotrebljava za niz tegoba, a najviše onih upalnog porijekla zbog svojeg iznimno jakog antiseptičkog djelovanja. U Indiji su ajurvedski liječnici koristili klinčić za bolesti dišnih putova i probavnog sustava. Članak je objavljen u časopisu "Vita" – veljača 2017.

Eugenia caryophyllata

 

ANALGETIK KOJI PRUŽA OSJEĆAJ SIGURNOSTI

 

Esencijalno ulje klinčića vrlo je učinkovito kod tretiranja apscesa, akni, rana, čireva, bronhitisa, upale pluća, laringitisa, sinusitisa, kolika, proljeva, upale crijeva, upale mokraćnih puteva, prehlada, viroza, herpes simplexa.

Klinčić (lat. Eugenia caryophyllata), poznat i kao karanfilić ili klinček, tradicionalno je omiljena zimska mirodija. Podrijetlom je s indonezijskih otoka začina, odnosno Sjevernih Moluka. Danas se uzgaja u Brazilu, Indiji, Šri Lanki, Tanzaniji, Madagaskaru i na Pembi (otok u Zanzibarskom otočju). Prvi pisani dokumenti o njemu potječu iz drevne Kine i vremena dinastije Han 200 godina prije naše ere. Kasnije su ga arapski trgovci prodavali Rimljanima, a s otvaranjem pomorskih puteva Portugalci su stvorili trgovački monopol nad proizvodnjom klinčića.

 

DOBRO ROĐENJE

Prekrasno latinsko ime ove biljke otkriva njene vrline: u riječi eugenia prefiks eu znači dobro, a genia, genesis znači rođenje, geneza, stvaranje, u prijevodu dakle: dobro rođenje. Sv. Eugenija je i danas svetica zaštitnica primalja kojoj su se rodilje u prošlosti molile za uspješan porod. Kineski su ga liječnici primjenjivali protiv zubobolje, za poboljšanje probave, protiv dijareje, za uništenje unutrašnjih parazita i protiv lišajeva, atletskog stopala i gljivičnih infekcija. U Indiji su ajurvedski liječnici koristili klinčić za bolesti dišnih putova i probavnog sustava. Esencijalno ulje klinčića danas se upotrebljava za niz tegoba, a najviše onih upalnog porijekla zbog svojeg iznimno jakog antiseptičkog djelovanja. Vrlo je učinkovit kod tretiranja apscesa, akni, rana, čireva, bronhitisa, upale pluća, laringitisa, sinusitisa, kolika, proljeva, upale crijeva, upale mokraćnih puteva, prehlada, viroza, herpes simplexa. Također je vrlo jak analgetik koji se koristi kod bolova koji su posljedica artritisa, a umanjuje i bolove pri porodu.

 

USMJERAVA I SEKSUALNU ENERGIJU

Na fizičkoj razini ovo esencijalno ulje bogato je monoterpenom (pinen), seskviterpenima (α i β cariofilen (5-13%), fenolom 60-90% (eugenol), esterima 20-25% (eugenil acetat, acetoeugenol) te oksidom u tragovima. Najvažnija komponenta je eugenol, za koji se smatra da regulira kolesterol i trigliceride te djeluje na neke vrste stanica raka i snažno aktivira imunosni sustav. Velika količina fenola može iritirati kožu i ne preporučuje se kod dermatitisa ili osjetljive kože.

Na emocionalnoj razini potiče zadovoljstvo, povjerenje, osjećaj sigurnosti i emocionalne topline, srčanost i hrabrost. Isto tako ima snažan utjecaj na neugodne emocije kao što su nepovjerenje, nesigurnost, strah, nemoć, emocionalna ovisnost i slabost. Djelovanje na emocije događa se preko olfaktornog i limbičkog sustava. Umanjuje emocionalnu napetost.

Na mentalnoj razini jača koncentraciju i fokusira misli. Pomaže u mobilizaciji mentalne snage i izdržljivosti. Preporučuje se kod iznimno zahtjevnih mentalnih i intelektualnih napora (pregovaranje, ispitivanje, krizne komunikacije). U terapeutskim razgovorima i analizama velika je pomoć u promjeni krutih mentalnih koncepata i stavova. Umanjuje unutarnje (psihološke) rascjepe i usmjerava misli.

Na duhovnoj razini ovo esencijalno ulje podržava duhovnu kvalitetu časti koja ne dolazi kao posljedica ili namjera vanjskog/materijalnog svijeta u želji izdizanja iznad drugih. Dolazi kao posljedica i obveza duhovnog svijeta kojom se prikazuje i nosi snaga božanske namjere u očuvanju i podržavanju života. Vibracija ovog esencijalnog ulja pripada arhetipu čuvara, koji nije samo čuvar nego i borac koji će po svaku cijenu štititi esenciju života.

Na energetskoj razini ovo esencijalno ulje djeluje na drugi, treći i četvrti energetski centar. Na drugi energetski centar djeluje tako što umiruje te usmjerava seksualnu energiju i emocije. Na treći energetski centar djeluje tako što pojačava životnu energiju, a time i samopouzdanje, samopoštovanje, samodisciplinu. Na četvrti energetski centar djeluje otvarajući put za nesmetano primanje i davanje ljubavi sebi i drugima. Pojačava snagu i vibraciju ovog energetskog centra, a samim time i snagu koja dolazi iz duhovnog izvora.

 

MOJE TERAPEUTSKO ISKUSTVO

Esencijalno ulje klinčića jedno je od neprocjenjivih ulja u aromaterapiji. Kod fizičkih tegoba najčešće ga koristim u tretmanima protiv boli (glavobolje, reumatske tegobe, artritis) te kod upala dišnih puteva. Kod emocionalnih i psihičkih tegoba najbolje rezultate imam kod tretiranja neuroza.

 

INFO

Esencijalno ulje dobiveno od listova, pupova i kore klinčića ima snažnu antimikrobnu aktivnost protiv 23 do 25 vrsta bakterija, posebno protiv bakterije Clostridium perfringens. Više se ističe i spominje protugljivična aktivnost klinčića, i to posebice kod gljivica Aspergillus niger i Aspergillus ochraceous (Deans i sur. 1995).

 

RECEPTI ZA KUĆNU PRIMJENU

Klasična inhalacija (kod prehlade, viroze, upale dišnih puteva) – Pomiješajte: 3 kapi klinčića (Eugenia caryophyllata);1 kap čajevca (Melaleuca alternifolia), 2 kapi limuna (Citrus limon), 2 kapi eukaliptusa (Eucalyptus globulus).

Krema za ublažavanje bolova (reumatskih, mišićnih, glavobolja, kolika) – U 50 grama hidrobaze ukapajte: 10 kapi klinčića (Eugenia caryophyllata), 10 kapi lavande (Lavandula angustifolia),10 kapi mažurana (Origanum majorana),5 kapi metvice (Mentha piperita).

Preventiva/dezinfekcija zraka u prostoru – U mirisnu lampicu ukapajte: 3 kapi klinčića (Eugenia caryophyllata), 3 kapi eukaliptusa (Eucalyptus globulus),2 kapi čajevca (Melaleuca alternifolia).

 

 ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. med. techn. clin. aromath.

 

error: Content is protected !!