CEDAR

KLINČIĆ
February 2, 2017
UTJECAJ AROMATERAPIJE NA BIPOLARNI POREMEĆAJ
March 5, 2017

Cedrovo esencijalno ulje je visokocijenjeno i nezamjenjivo u aromaterapiji. Zimzelena stabla cedra rastu od 35 do 40 metara u visinu i dosežu od 1,5 do 2 metra u promjeru. Sjemenke cedrovine su njegovi oraščići. U njima je spremljena sva snaga cedra, što ih čini vrlo hranjivima, tako da kvalitetom nadilaze suncokretovo ulje i mliječni maslac. Članak je objavljen u časopisu "Vita" – ožujak 2017.

Cedrus atlantica

 

LAV U SVIJETU DRVEĆA

 

Cedrovo esencijalno ulje je visokocijenjeno i nezamjenjivo u aromaterapiji, ali i u kozmetičkoj industriji. U aromaterapiji najčešće se koristi za smirivanje kašlja, katara, bronhitisa, otečenosti nogu, uklanjanje viška tekućine iz organizma, probleme proširenih vena, zastoja limfe, kožnih problema Cedar je jedan od najstarijih čovjeku poznatih mirisa.

Ime mu potječe od grčke riječi kedron, što znači moć. Najstariji zapisi odnose se na najpoznatiju vrstu cedra – Cedrus libani – simbol uzvišenosti, snage, postojanosti, plodnosti i dostojanstva. Spominje se u Bibliji i Epu o Gilgamešu. Od njegova mirisnog i bogu dragog drveta izrađivala su se svetišta, primjerice Solomonov hram, namještaj za kraljevske palače, sarkofazi i faraonski brodovi. Najstariji pronađeni žičani instrument izrađen je od cedrovine u Egiptu. Prastanovnicima Sjeverne Amerike to drvo predstavlja most između neba i zemlje, a dim prenosi ljudske molitve bogovima. Ulje cedra jedno je od najstarijih destiliranih ulja. Opis ulja cedra pronađen je na babilonskoj pločici iz 1800. godine pr. n. e. Ono što simbolizira lav u carstvu životinja, to predstavlja cedar u svijetu drveća.

 

BOJA STAROG ZLATA

Postoji nekoliko vrsta u rodu Cedrus, a to su atlaski (atlantski) cedar (Cedrus atlantica), ciparski cedar (Cedrus brevifolia), himalajski cedar (Cedrus deodara) i libanonski cedar (Cedrus libani). Cedrovo esencijalno ulje je visokocijenjeno i nezamjenjivo u aromaterapiji, ali i u kozmetičkoj i parfemskoj industriji. U aromaterapiji najčešće se koristi za smirivanje kašlja, katara, bronhitisa, otečenosti nogu, otklanjanje viška tekućine iz organizma, probleme proširenih vena, zastoja limfe, kožnih problema. U kozmetičkoj industriji koristi se u preparatima za toniziranje kože te za smanjenje prhuti i celulita.

Na fizičkoj razini cedar (Cedrus atlantica) pripada donjoj noti i boje je starog zlata. Dobiva se destilacijom vodenom parom. Ulje je najviše bogato seskviterpenom cedrenom (50%), alkoholom atlantolom (30%) te ketonima seskviterpenonima α-atlantonom, γ-atlantonom, α-iononom (20%). Terapeutska svojstva su mu antiseptičko, flebotoničko, cikatrizantno (zacjeljujuće), diuretičko, lipolitičko, limfotoničko, mukolitičko. Primjenjuje se putem aromakozmetičkih preparata te putem inhalacija, masaža, kupki i kompresa. Ne preporučuje se trudnicama.

Na emotivnoj razini miris cedra ima iznimno blagotvorno i podržavajuće djelovanje. Njegov drvenasto-slatkast miris pomaže u stvaranju osjećaja sigurnosti i mira. Potiče ili jača emocije zadovoljstva, hrabrosti, smirenosti, povjerenja, odlučnosti, kao što umanjuje ili smiruje emocionalnu bol, uznemirenost, nestabilnost, nesigurnost i nepovjerenje. U psihoaromaterapiji se koristi kod stanja emocionalne pobuđenosti, neuroza i kao podrška u liječenju ovisnosti.

Na mentalnoj razini miris ovog esencijalnog ulja umiruje misli, konfuziju, mentalni pritisak. Umanjuje unutarnje konflikte i balansira stanje psihološkog rascjepa. Jača samopouzdanje, i dignitet. Pomaže u usklađivanju misli s emocijama te je nezamjenjiv u integrativnim procesima. Uz pomoć dobrog psihoaromaterapeuta s ovim uljem se može postići kvalitetna psihološka stabilnost i snaga.

Na energetskoj razini vibracija ovog esencijalnog ulja djeluje na prvi i četvrti energetski centar. Na prvi energetski centar djeluje tako što pomaže u postizanju materijalizacije i realizacije osobnih planova. Potiče svjesnost prema materijalnom i važnosti materijalizacije duhovnih i osobnih vrijednosti. Pomaže da se živi ono u što se vjeruje. Donosi stabilnost u svakodnevnom življenju. Na četvrti energetski centar djeluje tako da jača bivanje u svom srcu, a time i u vlastitom životu. Osigurava spoj te protok duhovne i materijalne energije istovremeno.

Na duhovnoj razini ovo esencijalno ulje nosi duhovnu vibraciju centriranosti i postojanosti. Centriranost se može objasniti kao stanje usredotočenosti na sebe, svoj život i duhovne vrijednosti, sposobnost održavanja svog bića i cjelokupnog života u miru i balansu. Ona je nužna za daljnji duhovni rast. Postojanost je kvaliteta koja je određena nepokolebljivošću, stalnošću i strpljivošću. Obje kvalitete predstavljaju temelj zdrave osobnosti na kojima se može graditi zdrav i kvalitetan život. Ovo esencijalno ulje po karakteru je životni trener, odnosno učitelj.

 

SMIRUJE EMOCIONALNU BOL

Miris cedra ima iznimno blagotvorno i podržavajuće djelovanje. Njegov drvenasto-slatkasti miris pomaže u stvaranju osjećaja sigurnosti i mira, jača emocije zadovoljstva, hrabrosti, smirenosti… U psihoaromaterapiji koristi se kod neuroza i ovisnosti.

 

INFO

Zimzelena stabla cedra rastu od 35 do 40 metara u visinu i dosežu od 1,5 do 2 metra u promjeru. Sjemenke cedrovine su njegovi oraščići. Treba proći 26 mjeseci do stvaranja nježnog pupoljka na vrhu zrelog oraščića. Cedar raste sporo, živi od 300 do 550 godina, a neka stabla žive i do 800 godina. Oraščići su pravo blago cedrovih šuma. U njima je spremljena sva snaga cedra, što ih čini vrlo hranjivima, tako da kvalitetom nadilaze suncokretovo ulje i mliječni maslac. Bogati su vitaminima E i C i esencijalnim masnim kiselinama.

Istraživanje koje su proveli Panten i sur. (2004.) fokusiralo se na sposobnost kreiranja mirisa za parfeme iz obnovljivih izvora energije kao što je to cedrovo ulje. Otkriveno je da je ulje cedra pomiješano s uljem terpentina izuzetno pogodno za sintezu drvenastih i jantarnih nota. Njegovom upotrebom putem komercijalnih parfema dolazi do većeg broja korisnika koji tako mogu osjetiti blagodati cedrova ulja. Zanimljivo je da se esencijalna ulja cedra ponekad proizvode iz drvenih otpadaka, tj. piljevine cedra, što znači da se može izvući korist iz recikliranog drva cedra.

 

RECEPTI ZA KUĆNU PRIMJENU

Mješavina ulja protiv celulita – U 50 ml biljnog ulja badema ili suncokreta ukapajte: 15 kapi cedra (Cedrus atlantica), 10 kapi čempresa (Cupressus sempervirens), 10 kapi ružmarina (Rosmarinus officinalis ct. cineol), 5 kapi komorača (Foeniculum vulgare)

Mješavina ulja protiv peruti (pakung) – U 30 ml kantariona ukapajte: 8 kapi cedra (Cedrus atlantica), 4 kapi ylang-ylanga (Cananga odorata), 4 kapi ružmarina (Rosmarinus officinalis), 2 kapi lavande (Lavandula angustifolia)

Mješavina esencijalnih ulja za meditaciju i postizanje unutarnjeg balansa – Sastojci: 3 kapi cedra (Cedrus atlantica), 2 kapi tamjana (Bosswelia carteri), 3 kapi limuna (Citrus limon)

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. med. techn. clin. aromath.

 

error: Content is protected !!