ČEMPRES

UTJECAJ AROMATERAPIJE NA BIPOLARNI POREMEĆAJ
March 5, 2017
Lovor
April 10, 2017

Esencijalno ulje čempresa više je nego puki podsjetnik na smrtnost i potrebu za preispitivanjem vlastitih vrijednosti i vjerovanja. Suočavanjem s prolaznošću i vlastitim slabostima pokazuje nam važnost sadašnjeg trenutka u kojem radimo svoje izbore i stvaramo svoju budućnost. Članak je objavljen u časopisu "Vita" – travanj 2017.

Cupressus sempervirens

 

SIMBOL VJEČNOG ŽIVOTA

 

Čempres (rod Cupressus) svoje latinsko ime duguje mladiću kojeg je Apolon pretvorio u čempres, a iz čijeg imena je nastao grčki naziv kyparissos. U grčkoj mitologiji čempres je povezivan s Hadom (rimski Pluton), bogom podzemlja i mrtvih, odnosno sa smrću i vječnošću. Iz tog razloga sadili su ga na grobljima diljem Mediterana (čempresi se sade dušama koje su napustile tijelo), kao simbol besmrtnosti i žalosti te izvor utjehe koji tako ostaje zadnji tihi odani pratilac mrtvih i stražari nad grobljima. Čempres je drvo tuge ili, kao što je smatrao Horacije, “biljni izraz tuge”. Egipćani su granama čempresa ukrašavali kamene ljesove, a Perzijanci su vjerovali da je to drvo raja. Silvan, bog šuma, prikazivan je s grančicom čempresa u ruci. Zbog čempresove dugovječnosti (za neka stabla smatra se da su stara i više od 2000 godina) kršćani su ga uzeli za simbol vječnog života. Smatra se da je križ na kojem je razapet Isus bio napravljen od čempresa.

 

UKAZUJE NA VAŽNOST IZBORA

Ljekovita svojstva čempresa poznata su još od vremena Asiraca, koji su njegove listove koristili za liječenje hemoroida. Kinezi su žvakali češere protiv opadanja zuba, a grčki liječnik Galen preporučivao ga je protiv unutarnjeg krvarenja i proljeva. Zbog navodne sličnosti češera sa ženskim jajnicima često su ga primjenjivali i u liječenju poremećaja u radu ženskih genitalnih organa. Nadovezujući se na ove povijesne i kulturološke zanimljivosti te komparirajući ih s današnjim duhovnim stanjem čovječanstva i stupnjem duhovne osviještenosti, ovo esencijalno ulje više je nego puki podsjetnik na smrtnost i potrebu za preispitivanjem vlastitih vrijednosti i vjerovanja. Suočavanjem s prolaznošću i vlastitim slabostima pokazuje nam važnost sadašnjeg trenutka u kojem radimo svoje izbore i stvaramo svoju budućnost. Njegovo postojanje može se smatrati “biljnim” spomenikom vjere i svakako zaslužuje pažnju. A njegovo esencijalno ulje ima snagu da nas “drži” u sadašnjem trenutku u kojem možemo ostvariti duboki kontakt sa sobom.

 

ZA CIRKULACIJU I DISANJE

Esencijalno ulje čempresa u aromaterapiji ima vrlo kvalitetna terapeutska svojstva i primjenjuje se kod problema s cirkulacijom, popucalih kapilara, proširenih vena, hemoroida, edema, bronhitisa, prehlada, kroničnog kašlja te kod problematične funkcije jajnika.

Na fizičkoj razini bogato je monoterpenima (alfa-pinen 35-55 %, beta-pinen 3 %, gama-3-karen 15-25 %, limonen 2,5-5 % i dr.), seskviterpenima (alfa-cedren 0,4 posto, gama-kadinen 1,5-3 %), monoterpenskim i seskviterpenskim alkoholima (terpinen-4-ol, alfa-terpineol, borneol 1-8,7 %, cedrol 5,3-21 %), esterima (alfa-terpenil acetat 4-5 %, terpinen-4-il acetat 1-2 %), nešto oksida (1,8 cineole). Njegova terapeutska svojstva su antiseptičko, antiinfektivno, antispazmotičko, adstringentno, diuretičko, umirujuće, hormonalno, neurotoničko, limfotoničko, flebotoničko, a smanjuje i znojenje. U kozmetici se koristi za masnu i nečistu kožu te za tretiranje rozaceje. Stavlja se u preparate za tretiranje celulita. Primjenjuje se kao dermalna aplikacija ili masaža, komprese, kupke, inhalacije i lokalno utrljavanje putem krema ili losiona. Nije za oralnu upotrebu.

Na emocionalnoj razini miris je kombinacija drvenastog s laganim notama mentola. Potiče emocije sreće, zadovoljstva, veselja, izazovnosti, pozitivne pobuđenosti i iščekivanja, entuzijazam i pozitivnu usmjerenost. U suprotnom, pomaže u čišćenju emocija tuge i žalosti, pretjerane zabrinutosti, straha i emocionalne ovisnosti. Vjeran je pratilac i pomagač u olakšavanju i rješavanju teških emocionalnih stanja.

Na mentalnoj razini čempres donosi smirivanje misli pa uz njegovu pomoć možemo pokrenuti vlastitu motivaciju i entuzijazam, a s druge strane daje lepršavost i transparentnost u procesima razmišljanja. Potiče kreativne misli i koristi se za pronalaženje kreativnih rješenja (osobne ili profesionalne prirode). Stoga se preporučuje kod zahtjevnih mentalnih napora ili intelektualnog rada.

Na duhovnoj razini vibracija ovog esencijalnog ulja jača i ukazuje na duhovnu kvalitetu pouzdanosti. Kvalitetu u kojoj je objedinjena lojalnost, pripadnost, povjerenje, sigurnost i stabilnost. Duhovna snaga koju nosi ovo esencijalno ulje je iznimna, kao i svijest koju donosi, a ta je da smo svi uronjeni u more vječnosti, bez obzira na dob, spol, vjeru i slično. Ova duhovna kvaliteta pomaže u izgradnji kvalitetne osobnosti.

Na energetskoj razini energija ulja djeluje na prvi i drugi energetski centar. Kroz prvi centar ovo ulje donosi veliku količinu energije i brzinu u prolasku kroz promjene. Osigurava protok energije i sprečava njen odljev. Brzina i usmjerenost, pa čak i stremljenje prema znanjima i stvarima iza “granice”. Energija ovog esencijalnog ulja ne vodi toliko u materijalizaciju i realizaciju koliko potiče djelovanje i promjene. Kroz drugi energetski centar oslobađa velike količine kreativne energije koju usmjerava u istraživanje novih područja “života i smrti”. Pokazuje svekoliku šarolikost života, njegovu međusobnu povezanost i donosi poruku besmrtnosti, vječnosti.

 

MOJE TERAPEUTSKO ISKUSTVO

Čempres najčešće koristim u tretmanima ispucalih kapilara i proširenih vena. Upotrebljavam ga i kod saniranja opeklina koje su posljedica zračenja (radioterapije).

 

INFO

Čempres u mladosti raste brzo, naraste 20 do 30 metara u vis. Ima i primjeraka koji mogu narasti do 52 metra visine i više od 3,2 metra u promjeru. Živjeti može i dulje od tisuću godina, a u Italiji ima primjeraka koji su stari i više od dva i pol tisućljeća.

 

RECEPTI ZA KUĆNU PRIMJENU

Mješavina ulja za tretiranje celulita – U 100 ml bademova ulja ukapajte: 20 kapi čempresa (Cupressus sempervirens), 15 kapi komorača (Foeniculum vulgare), 10 kapi geranija bourbon (Pelargonium x asperum), 5 kapi cedra (Cedrus atlantica)

Krema protiv ispucalih kapilara – U 100 grama shea maslaca ukapajte: 30 kapi čempresa (Cupressus sempervirens), 20 kapi limuna (Citrus limon) i 10 kapi smilja (Helichrysum angustifolium).

Mješavina za meditaciju/kontemplaciju – U mirisnu lampicu ukapajte: 3 kapi čempresa (Cupressus sempervirens), 2 kapi tamjana (Boswellia carteri) i 3 kapi slatke naranče (Citrus sinensis).

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. med. techn. clin. aromath.

 

error: Content is protected !!