Lovor

ČEMPRES
April 2, 2017
Bergamot
April 27, 2017

Lovor (Laurus nobilis)

 

Porodica:Lauraceae

Nota: srednja

Zemlja porijekla: Mediteranske zemlje, a posebno je kultiviran u Francuskoj, Španjolskoj, Italiji, Maroku, zemljama bivše Jugoslavije, Kini, Izraelu, Turskoj i Rusiji.

Bolja ulja: zeleno žuta

Miris ulja: svjež, prodoran, začinski

Način dobivanja: destilacija vodenom parom osušenog lišća i grančica

Kemijski sastav: oksida 30-50% (1,8-cineol), monoterpena 10% (α-pinen, β-pinen, sabinen), alkohola 20% (linalool, α-terpineol, terpinen), nešto fenola (eugenola) i kiselina.

Oksidi se rijetko pojavljuju u eteričnim uljima, izuzev 1,8 cineola koji je poznat kao eucalyptol, a njegov najvažniji učinak je mukolitički tj.koristan je protiv kašlja i prehlade. Oni su jaki ekspektoransi i antiseptici.

Djelovanje: antiseptičko, antireumatičko, digestivno, diuretičko, emenagogičko, fungicidno, hipotenzivno, sedativno, stimulira probavu.

F (fizička razina) – Djeluje izuzetno antiseptički i antireumatski, protiv virusnih infekcija dišnog sustava, djeluje baktericidno, fungicidno, diuretičko, regulira količinu tekućina u organizmu i pospješuje znojenje, stimulira cirkulaciju limfe i krvi, pomaže kod upaljenih, bolnih i zgrčenih mišića, išijasa i modrica, djeluje dezodorirajuće i osvježavajuće, otklanja nadutost, pospješuje probavu, jača apetit, pospješuje menstruaciju, olakšava iskašljavanje,pomaže kod gripe, prehlade, upale krajnika, povišene tjelesne temperature, zastoja limfe, jača nervni sustav, djeluje na stanja histerije, nervoze i stresa. Tradicionalno se koristi za liječenje probavnih tegoba, dišnih infekcija, jačanje imunološkog sustava i kod reumatskih tegoba. Dobar za cirkulaciju, limfu, celulit, edeme, dišne putove, probavu, digestivan,smiruje, pomaže mirno usnuti. U kozmetici, koristi se u pripravcima za masnu kožu i akne. Napomena: nakon duže dermalne primjene može postati iritativno!

E (emotivna razina) – Na emotivnoj razini daje radost, sreću, zadovoljstvo, smirenost, osjećaj zaštićenosti, samopouzdanje. Djeluje blago umirujuće, olakšava stanja zabrinutosti i tjeskobe, histerije, nervoze i stresa.

M (mentalna razina) –Na mentalnoj razini smiruje um, povećava mentalnu snagu, stimulira, ima sposobnost pročišćavanja i fokusiranja misli.  Jača samoizražavanje i kreativan rad.

D (duhovna razina) – njegove duhovne kvalitete kao što su snaga, poštovanje i mir.

Energija (pobjednik): 3. energetski centar

Eterično ulje lovora nosi energiju pobjednika – ono smiruje jer treba dostojanstveno nositi pobjedu, a to znači svjesno, mirno, potpuno.

Korištenje ulja lovora, kao simbola pobjede, ali i pohvale (laudare = hvaliti) se posebno preporuča introvertiranim osobama koje ne znaju dovoljno iskazati i pokazati svoju vrijednost, kojima nedostaje energije i samopouzdanja. Lovor djeluje na snagu, pa naročito pomaže ljudima kojima nedostaje samopoštovanja i koje sumnjaju u svoje sposobnosti. Potiče yang tj. muški aspekt koji predstavlja djelovanje. Pomaže u rješavanju loših odnosa u kojem netko drugi „živi“ od našeg znanja i truda (analogija na djelovanje eteričnog ulja na gljivice i bakterije).

Mjere opreza: Nije za oralnu upotrebu, ne smije se nanositi na kožu i sluznice  nerazrijeđeno. Čuvati dalje od dohvata djece. Ne preporuča se upotreba u trudnoći. Ako se koristi u velikim količinama može imati narkotična svojstva, stoga se ne preporuča psihičkim bolesnicima koji su pod jakom medikamentoznom terapijom.

 

Zanimljivosti o lovoru

 

Mitologija i povijest

U starom grčkom jeziku naziv za lovor je dhafni, prema mitu o nimfi Dafne koja se pretvorila u lovorovo drvo kako bi izbjegla Apolonovo udvaranje. Apolon je lovorovo drvo učinio svetim i nosio grančice lovora u uspomenu na neuzvraćenu ljubav.

Lovorov vijenac, koji je ukrašavao pobjednike Olimpijskih igara potekao je od Pitijskih igara, starogrčkih natjecanja i svečanosti koje su se održavale u čast boga Apolona u Delfima od 568. god. pr. Kr. Mnogo kasnije su rimski carevi koristili lovor vijenac kao simbol trijumfa i besmrtnosti. Malo je poznato da su Rimljani smatrali da lovorovi listovi štite od kuge, a također i od grmljavine. Navodno da je car Tiberije uvijek nosio lovorov vijenac za vrijeme grmljavine.

Proročica Pitija je žvakala lovorove listove prije objavljivanja proročanstava, pa se i kasnije preporučivalo spavati s lovorovim listom ispod jastuka kako bi vidjeli budućnost u snovima.

U nekim zemljama lovorov vijenac se koristi kao simbol akademskog dostignuća – na primjer, srednjovjekovni firentinski pjesnik i filozof Dante Alighieri se često na slikama prikazuje s lovorovim vijencem na glavi.

I u današnje vrijeme laureat označava osobu koja je dobila najvišu nagradu ili priznanje, a “počivati na lovorikama” izraz koji označava nekoga tko se pouzda da će prošli uspjesi prikriti sadašnje nedostatke.

error: Content is protected !!