Bergamot

Lovor
April 10, 2017
ELEMI
May 9, 2017

Bergamot (Citrus bergamia)

 

Porodica: Rutaceae

Nota: gornja

Zemlja porijekla: Italija, Obala Slonovače

Bolja ulja: smaragdnozelena

Miris ulja: slatkast,  citrusni s cvjetnom notom

Način dobivanja: istiskivanjem iz svježe kore ploda

Kemijski sastav: esteri  40%, (linalyl acetate), monoterpeni 33% (limonen), alkoholi 18%, laktoni, kumarini i furokumarini (bergapten i bergamotin), alifatski aldehidi 1%, seskviterpeni 0,5%.

Djelovanje: antibakterijsko, antiifektivno, antiseptično, antispazmodično, antivirusno, umirujuće, sedativno, uzbuđujuće, fotosenzitirajuće, psihostabilizirajuće.

F (fizička razina) – Pomaže kod svih vrsta virusnih infekcija, posebno infekcije izazvane Herpes simplex virusom,  te povišene temperature, gripe, prehlade, upale grla, kašlja i bronhitisa, pospješuje probavu i potiče apetit, smiruje grčeve želuca i crijeva, pomaže kod upalnih procesa na koži, lišajeva, seboreje, akni, herpesa i prhuti, kod nervoze, anksioznosti, nesanice, depresije.

NAPOMENA: Zbog fototoksičnosti izbjegavajte koristiti eterično ulje bergamota prije sunčanja ili solarija, najmanje dvanaest sati.

E (emotivna razina) – na emotivnoj razini njegov miris djeluje umirujuće i stabilizirajuće, koristi se nakon teških situacija za balans emocija. Nosi emocije sreće, radosti, veselja, sigurnosti, entuzijazma. Opušta i smanjuje živčanu napetost i stres, pomaže mirno usnuti, podiže raspoloženje i budi želju za životom, olakšava iskazivanje i prihvaćanje emocija. Koristi se u borbi protiv nesanice, uznemirenosti i tjeskobe. Umanjuje emocije ljutnje, bijesa, straha, panike, očaja.

M (mentalna razina) – umiruje i balansira misli te pomaže u pronalaženju fokusa. Daje jasnoću i omogućuje sagledavanje šire slike, pročišćava komunikaciju.

D (duhovna razina) – na duhovnoj razini vibracija bergamota donosi ravnotežu i stabilnost. Njegova duhovna kvaliteta je povjerenje, a nosi karakter psihologa.Eterično ulje bergamota nosi karakter psihologa što znači da pročišćava, otvara nove mogućnosti, donosi nove poglede i pomaže da se bolje osjećamo u različitim situacijama. Nosi poruku da se balansiranjem i uravnoteženošću može ići kroz život. Oslobađa ustajalu energiju i pomaže otvoriti srčanu čakru i otvara put ljubavi i radosti.

Energija (psiholog): 5. i 6. energetski centar

Djelujući na 5. čakru, bergamot nam donosi izraženu sposobnost komuniciranja, sposobnost da govorom izražavamo svoje misli i osjećaje,  sigurnost u govoru i glasu.Djelujući na 6. čakru, bergamot nam daje hrabrost za korištenje vlastitih darovitosti; može pomoći u učenju, razvijanju i stjecanju mudrosti, osnažiti našu samouvjerenost, stvaralačku energiju, intuiciju te moć vizualizacije. Dovodi nas u stanje tzv. „nulte točke“ (tišine u nama) iz koje jasnije možemo sagledati svoj život i moguće opcije.

Mjere opreza: nije za oralnu upotrebu, ne smije se nanositi nerazrijeđeno na kožu niti sluznice oka, nosa, vagne ili anusa. Čuvati dalje od dohvata djece. Nakon masaže s uljem bergamota ne smije se izlagati djelovanju UV zraka (suncu) najmanje dvanaest sati.

 

Malo o bergamotu  kroz povijest

Potječe iz Maroka, a kada je riječ o načinu na koji je biljka stigla u Europu, mišljenja su različita: neki misle da su biljku (koja potječe s Arapskoga poluotoka) donijeli sami Arapi, a po drugim ga je legendama Kristofor Kolumbo uvezao sa Kanarskog otočja u Španjolsku, odakle je premješten u Kalabriju u južnoj Italiji. Još uvijek se ne zna porijeklo imena bergamot. Možda je nazvan po gradu Bergamu u Lombardiji, gdje je etrično ulje prvi put proizvedeno ili je izvedeno iz oblika ploda koji podsjeća na bergamsku krušku.

Bergamotovo ulje bilo je važan narodni lijek, a od 16.st.pojavljuje se u mnogim europskim herbarijima kao antiseptik i febrifug. Stoljećima se koristi u talijanskoj pučkoj medicini, ponajprije kod liječenja groznice i crijevnih crva. U napoleonovo vrijeme bio je posebno popularan kao parfem, a postao je glavni sastojak klasične toaletne vode eau-de-Cologne.

error: Content is protected !!