ELEMI

Bergamot
April 27, 2017
AROMATERAPIJA I NESANICA
May 10, 2017

Drvo elemi raste na Filipinima, ali može se naći u Južnoj i Srednjoj Americi, Australiji, Brazilu i Indiji. Elemi (lat. Canarium luzonicum) tropsko je bogato drvo ili grm otkriven u primarnim šumama Luzona (najveći otok Filipinskog otočja). Esencijalno ulje dobiva se iz oleorezina, odnosno uljne smole biljke – kako bi se do nje došlo, zareže se kora stabla te se prikuplja smola koja se izlučuje iz debla. Članak je objavljen u časopisu "Vita" – svibanj 2017.

Canarium luzonicum

 

ISCJELJUJE DUŠU I TIJELO

 

U aromaterapiji elemi se ponajprije koristi za kožu. Visokoučinkovit je u tretiranju inficiranih rana, upalnih procesa kože te u zacjeljivanju rana. Umanjuje bolove u želucu i crijevima koji su posljedica kolika. Dobar učinak pokazao je i u tretiranju astme. Drvo elemi raste na Filipinima, ali može se naći u Južnoj i Srednjoj Americi, Australiji, Brazilu i Indiji.

Elemi (lat. Canarium luzonicum) tropsko je bogato drvo ili grm otkriven u primarnim šumama Luzona (najveći otok Filipinskog otočja). Esencijalno ulje dobiva se iz oleorezina, odnosno uljne smole biljke – kako bi se do nje došlo, zareže se kora stabla te se prikuplja smola koja se izlučuje iz debla. Ona se zatim podvrgava parnoj destilaciji kako bi se iz nje ekstrahiralo esencijalno ulje. Elemi je povezan s tamjanom, mirom i slatkom mirom (opoponax) te svi pripadaju obitelji Burseraceae.

Elemi je vjerojatno bio jedan od prvih aromata koje su drevni Egipćani koristili za balzamiranje mrtvih, zajedno s tamjanom, mirom, galbanumom i libanonskim cedrom. Također je dokumentirano da su ih Egipćani koristili u svakodnevnoj njezi kože te u ljekovitim pripravcima. Koristi se tisućama godina diljem Bliskog istoka kao antiseptik i  za iscjeljenje ožiljaka i rana. Pojam “elemi” na arapskom znači “gore i dolje” i govori o balansirajućem djelovanju ovog ulja. Tijekom 16. stoljeća elemi je uvezen u Europu i otada se uvelike koristi u narodnoj medicini.

 

LIJEČI AKNE, RANE, ASTMU…

U aromaterapiji elemi se dominantno koristi za kožu, posebno masnu i sklonu aknama. Također se pokazao visokoučinkovitim u tretiranju inficiranih rana, upalnih procesa kože te u zacjeljivanju rana. Umanjuje bolove u želucu i crijevima koji nastaju kao posljedica kolika. Dobar učinak pokazao je u tretiranju astme, emfizema i dispneje kao posljedice raznih kardiovaskularnih, krvnih i imunoloških bolesti. Miris ovog zanimljivog i sve popularnijeg ulja jest mješavina paprenog, drvenastog, limunastog, začinskog i slatkastog mirisa. Kompleksan je i cjelovit, zbog čega ima veliku snagu. Koristi se u kozmetičkoj i parfemskoj industriji.Djelovanje ovog mirisa pogodno je za balansiranje i centriranje kod stanja stresa, nervne iscrpljenosti, živčanog sloma, nervoze i svih tipova anksioznosti.

Na fizičkoj razini najvažniji aktivni kemijski sastojci su: 54 % limonen (monoterpen), 15 % elemol (seskviterpenski alkohol), 3,5 % elemicin (eter). Ostali sastojci su: alfa-felandren (monoterpen) 15 %, 1,8 cineole (oksid) 2,5 %, mircen (monoterpen) 2,4 %, metil eugenol (eter) 0,3 %, karvon (keton) 0,2 %. Postoci kemijskog sastava variraju ovisno o klimatskim uvjetima i kvaliteti ekstrakcije. Visoki postoci monterpena imaju snažno antiseptičko i imunostimulirajuće djelovanje. Seskviterpeni pročišćavaju od toksina i pomažu u prijenosu kisika na staničnoj razini. Seskviterpenski alkoholi djeluju protuupalno, sedativno, podržavaju imunitet i djeluju analgetski. Također su dobri dekongestanti, pomažu pri probavi i kod zarastanja rana. Ketoni djeluju smirujuće, blagi su antiseptici i sedativi. Eter elimicin djeluje antispazmotički, adaptogeno i antiinflamatorno.

Na emocionalnoj razini miris ovog esencijalnog ulja umiruje emocije, umanjuje strahove i pruža osjećaj sigurnosti. Kompaktnost i specifičnost mirisa omogućuje emocionalnu sinergiju i stabilnost. Pogodan je kod svih oblika stresa, afektivnosti, napadaja straha i emocionalne pobuđenosti. U suprotnom njeguje i održava emociju zadovoljstva, tolerancije te održava harmoniju.

Na mentalnoj razini miris ovog esencijalnog ulja djeluje na kognitivne sposobnosti i vitalnost uma. Umiruje uzburkane i konfuzne misli. Samim time omogućuje jasnoću misli i širinu pogleda. “Omekšava” krutost uma i “tvrda” uvjerenja. Omogućuje smirenost i konstruktivno razmišljanje.

Na duhovnoj razini vibracija ovog esencijalnog ulja podržava duhovnu kvalitetu postojanosti iz koje proizlaze snaga i izdržljivost, očuvanje životnih vrijednosti i kontinuirano iscjeljivanje životnih rana, snaga duhovne postojanosti koja odolijeva izazovima.

Na energetskoj razini energija ovog esencijalnog ulja djeluje na drugi, treći i četvrti energetski centar. Na drugi djeluje stabilizirajući emocije i raspršenu kreativnu energiju usmjeravajući je u postojanost i kvalitetu življenja. Na treći energetski centar djeluje tako što pomaže u asimilaciji i osvještavanju životnih situacija i posljedica međuljudskih odnosa te samopouzdanja. Na četvrti energetski centar djeluje tako što nas punim povjerenjem otvara prema životu, prema sebi i ljubavi pomažući nam da s ljubavlju iscijelimo svoje najdublje rane.

 

INFO

Prednosti i ljepotu esencijalnog ulja elemija uočili su i voditelji francuske tvrtke Chanel sklopivši 2011. godine sporazum s lokalnom vlasti filipinske pokrajine Sorsogon, prema  kojem bi svaki mjesec otkupili najmanje deset tona ovoga ulja. Time je počeo filipinski izvoz eteričnog ulja elemija, ubrzo i u druge zemlje koje su, uz Francusku, lideri u proizvodnji kozmetike, poput Sjedinjenih Američkih Država.

 

RECEPTI ZA KUĆNU PRIMJENU

Ulje za njegu masne i oštećene kože – U 50 ml baznog ulja lješnjaka (Corylus avellana) ili argana (Argania spinosa) ukapajte 10 kapi esencijalnog ulja elemija (Canarium luzonicum), 5 kapi esencijalnog ulja lavande (Lavandula angustifolia), 5 kapi esencijalnog ulja geranija (Pelargonium graveolens), 5 kapi esencijalnog ulja smilja (Helichrysum angustifolium)

Otežano disanje – U suhi inhalator (stik) ukapajte: 4 kapi esencijalnog ulja elemija (Canarium luzonicum), 2 kapi esencijalnog ulja tamjana (Boswellia carteri) i 2 kapi esencijalnog ulja eukaliptusa (Eucalyptus radiata).

Balansiranje emocija i misli – U mirisnu lampicu ili aroma lampicu ukapajte: 3 kapi esencijalnog ulja elemija (Canarium luzonicum), 2 kapi esencijalnog ulja bergamota (Citrus bergamia) i 2 kapi esencijalnog ulja lavande (Lavandula angustifolia).

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. med. techn. clin. aromath.

 

error: Content is protected !!