AROMATERAPIJA I NESANICA

ELEMI
May 9, 2017
Muškatna kadulja
May 25, 2017

Nesanica je uporni poremećaj kojeg karakterizira teško uspavljivanje, teško ostajanje u snu ili oboje. Nesanicu prati osjećaj umora koji utječe na dnevno funkcioniranje te izazvati niz neugodnih simptoma koji bitno umanjuju kvalitetu života, te mogu ozbiljno uticati na zdravlje osobe. Članak je objavljen u časopisu "Zdrave vijesti" svibanj/lipanj 2017.

Nesanica je uporni poremećaj kojeg karakterizira teško uspavljivanje, teško ostajanje u snu ili oboje. Nesanicu prati osjećaj umora koji utječe na dnevno funkcioniranje. Nesanica je nedovoljno spavanje i kao takva može izazvati niz neugodnih simptoma koji bitno umanjuju kvalitetu života, te mogu ozbiljno uticati na zdravlje osobe. Gotovo svaka treća osoba pati od povremene nesanice, dok se kronična nesanica javlja u oko 10% slučajeva. Kod mlađih osoba ona je vrlo rijetka. Kod adolescenata najčešće je uzrokovana intenzivnim učenjem ili učenjem tijekom noći, preintenzivnim aktivnostima i emocionalnim uzbuđenjima. Kod odraslih osoba ona je uzrokovana raznim stresnim situacijama i utjecajima, nepovoljnim uvjetima okoline, uzimanjem lijekova i raznim bolestima. Nesanici može pridonijeti uzimanje stimulativnih sredstava (jaka kava, čaj, alkohol, pušenje). Posebno je neugodna u starijoj životnoj dobi jer može pojačati simptome raznih kroničnih bolesti (kardiološke, neurološke, onkološke, psihijatrijske), a time  patnju bolesnika/osobe.

Simptomi nesanice mogu biti umor ili slabost, dnevna pospanost, lošije raspoloženje i razdražljivost, napetost, glavobolje, gastrointestinalni simptomi kao reakcija na gubitak spavanja, poteškoće vezane uz pažnju, koncentraciju i pamćenje, problemi u socijalnim odnosima ili s obavljanjem posla, lošiji uspjeh u školi, smanjena motivacija, razina energije i inicijative te sklonost pogreškama i nesrećama na poslu i tijekom vožnje.

Klasična medicina nesanicu liječi: benzodijazepinima, nebenzodijazepinima (lijekovi slični benzodijazepinima), antidepresivima, antipsihoticima i hormonom melatoninom (hormon epifize) te psihoterapijom. Kao prirodne metode koriste se: čajevi, homeopatija, akupunktura, masaže i druge „body work“ tehnike, te aromaterapija.

Brojna istraživanja provođena diljem svijeta pokazala su da esencijalna ulja imaju pozitivan učinak na smanjenje nesanice i poboljšanje kvalitete spavanja, a jedno od njih su proveli Hwang i Shin (2015). Lillehei i Halcon (2014) radili su meta analizu i sistematični pregled utjecaja inhalacije esencijalnih ulja na spavanje i zaključili da istraživanja sugeriraju pozitivan efekt esencijalnih ulja na spavanje, te da  nema štetne utjecaje i može se koristiti kod osoba s blagim simptomima nesanice. Alnamer (2012) je istraživao hipnotička i sedativna svojstva vodenog ekstrakta lavande  i metanola na miševima (ovim istraživanjem su otklonili mogući utjecaj očekivanja na rezultat) te otkrio da ekstrakt lavande (Lavandula angustifolia) imaju moćno hipnotičko i sedativno djelovanje. Lillehei i suradnici (2015) smatraju da esencijalna ulja sa sedativnim i hipnotičkim svojstvima obećavaju u terapijama vezanim uz nesanicu.

 

NAČIN KORIŠTENJA

U istraživanjima su najčešće korištena sljedeća esencijalna ulja: lavanda (Lavandula angustifolia), mažuran (Origanum majorana), geranij (Pelargonium grraveolens) i bosiljak (Ocimum basilicum). Esencijalna ulja birana su prema rezultatima već provedenih istraživanja i odabrana su ona koja imaju najveću učinkovitost. Koncentracija i postotak zastupljenosti pojedinih esencijalnih ulja u mješavini određuje iskusni aromaterapeut na temelju starosti ispitanika, bolesti koje su prisutne, općem stanju i svom profesionalnom iskustvu. Od tehnika aromaterapije najčešće se koriste mirisne / aroma lampice, raspršivači, nosni džepni inhalatori (stik), komprese te parcijalne masaže (ruke, noge ili leđa).

Dominantno esencijalno ulje u mješavinama je lavanda (Lavandula angustifolia) koja posjeduje dva kemijska spoja kao što su alkohol linalool koji ima sedativno djelovanje i  ester linalyl acetate koji ima uspavljujuće djelovanje (Kardag i suradnici, 2012). Zatim esencijalno ulje mažurana (Origanum majorana) ima umirujući učinak i smanjuje prijenos bola u živčanom sustavu, stoga djeluje analgetički i kao takav doprinosi ublažavanju simptoma nesanice. Često korišten geranij (Pelargonium graveolens) u svom kemijskom sastavu također posjeduje visok postotak alkohola linaloola i geraniola. Geraniol umanjuje bol i ima protuupalno djelovanje, a linalool, kao što je već rečeno, ima sedativno djelovanje. Bosiljak (Ocimum basilicum ct metyl cavicol) u svom kemijskom sastavu posjeduje metyl-cavicol koji ima analgetički učinak (umanjuje sve vrste bola od glavobolje do spazma glatke muskulature ) te  samim time djeluje umirujuće.

U mješavinama ističu se slijedeća djelovanja: sedativno, analgetičko i antidepresivno. Sedativno djelovanje je važno zbog česte uznemirenosti (anksioznosti) koja nastaje kao posljedica već postojećih bolesti (kardiološke, neurološke i psihijatrijske) ili zbog procesa starenja. Ovo djelovanje također umanjuje psihomotoričke simptome. S obzirom na to da starija dobna skupina u visokom postotku pati od različitih bolova koji mogu biti jedan od uzroka nesanice, analgetičko djelovanje je ovdje od velikog značenja. Antidepresivno djelovanje također umanjuje anksioznost i strah, te podiže raspoloženje.

Za razliku od konvencionalnih lijekova koja se koriste u tretiranju nesanice, a koja su proizvedena sintetskim putem (time posjeduju brojne vrlo neugodne nuspojave), navedena esencijalna ulja prirodno u sebi sadrže spojeve sličnog, a ne štetnog djelovanja. Specifičnost i „korak dalje“ u istraživanju i primjeni esencijalnih ulja jest u najučinkovitijim kombinacijama esencijalnih ulja kako bi se postiglo što učinkovitije djelovanje. Velika se pažnja posvećuje psihičkom doživljaju mirisa (o kojem također uvelike ovisi uspješnost primjene) i odgovarajućoj tehnici primjene. Suha inhalacija pomoću stika omogućava direktni unos molekula esencijalnih ulja u organizam i podražaj olfaktornog sustava, te samim time prijenos elektrokemijskog impulsa do središnjeg živčanog sustava. Upotreba stika je jednostavna i lagana. Suhe komprese (koje se npr. mogu staviti na noćni ormarić pored uzglavlja) omogućuju izloženost osobe djelovanju esencijalnog ulja nekoliko sati kroz noć, što osigurava kontinuitet u primjeni / djelovanju esencijalnih ulja.

 

AROMATERAPEUTSKI TRETMAN

Većina istraživanja bavila se biokemijskim i farmakološkim utjecajem esencijalnih ulja, no posljednjih nekoliko godina istražuje se sinergija utjecaja koji nastaju u međusobnom djelovanju esencijalnih ulja, korisnika i aromaterapeuta. Esencijalno ulje nije lijek već vrlo moćna prirodna ljekovita tvar koja u sebi sadrži cijeli niz različitih kemijskih komponenti stvorenih prema zakonima prirode, a ne čovjeka. Stoga je znanje o esencijalnom ulju, kao i duboko razumijevanje utjecaja esencijalnog ulja na osobu, iznimno važno za uspješno provođenje aromaterapije.

Možemo zaključiti da je utjecaj na nesanicu (ili neki drugi problem) jedinstvena sinergija triju vrlo važnih čimbenika: esencijalnog ulja, korisnika aromaterapije (osobe) i kvalitetno educiranog aromaterapeuta. Kvalitetno postavljen protokol aromaterapije korisnicima esencijalnih ulja (posebno psihijatrijskim i kardioliškim) daje osjećaj sigurnosti. Time postaju smireniji i opušteniji, što povećava sam učinak aromaterapije.

 

KORISNI SAVJETI

Mirisna lampica – 4 kapi lavande (Lavandula angustifolia), 2 kapi mažurana (Origanum majorana), 2 kapi mandarine (Citrus reticulata)

Uspavljujuća kupka – U 2 žlice sojinog vrhnja ili meda razmutite: 10 kapi lavande (Lavandula angustifolia), 5 kapi geranija (Pelargonium graveolens), 5 kapi slatke naranče (Citrus sinensis)

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. med. techn. clin. aromath.

 

error: Content is protected !!