EUKALIPTUS GLOBULUS I DIVES

Muškatna kadulja
May 25, 2017
EUKALIPTUS CITRIODORA I POLYBRACTEA
July 2, 2017

Eukaliptus je drvo podrijetlom iz Australije. Još su australski Aboridžini prepoznali i cijenili svojstva eukaliptusa rabeći ga za tretiranje infekcija, kod simptoma groznice i vrućice te kao veoma učinkovit antiseptik. Postalo je poznato kao “drvo-groznice”, a snažno antiinfektivno esencijalno ulje inhalirali su kako bi smanjili malaričnu groznicu. Članak je objavljen u časopisu "Vita" - lipanj 2017.

Eucalyptus globulus; Eucalyptus dives

 

Eukaliptus je drvo podrijetlom iz Australije, koje je u 19. stoljeću bilo jako cijenjeno jer upija vodu iz zemlje (neke vrste čak do 500 litara vode dnevno) te su ga sadili radi isušivanja vlažnih močvarnih terena. To je zimzeleno drvo koje naraste i do stotinu metara u visinu i ubraja se među najviše drveće na svijetu. Postoji oko 700 vrsta eukaliptusa. Eukaliptus ima kožaste listove kopljasta oblika, male bijele cvjetiće koji su, dok su u pupoljku, prekriveni membranom nalik na kapicu, što je i utjecalo na ime ovog drveta koje je poteklo od grčke riječi “eucalyptos”, što prevodimo kao “dobro pokriven” (grč. eu = dobro, kalyptos = sakriti). U Europu ga je u 19. stoljeću donio njemački botaničar Ferdinand von Müller. On je prvi ustvrdio da se eukaliptusovo ulje može rabiti kao sredstvo za dezinfekciju. Još su australski Aboridžini prepoznali i cijenili svojstva eukaliptusa rabeći ga za tretiranje infekcija, kod simptoma groznice i vrućice te kao veoma učinkovit antiseptik. Postalo je poznato kao “drvo-groznice”, a snažno antiinfektivno esencijalno ulje inhalirali su kako bi smanjili malaričnu groznicu.

U osušenom lišću eukaliptusa ima 3% eteričnog ulja čiji je glavni sastojak 1.8 cineol. U aromaterapiji je esencijalno ulje eukaliptusa iznimno važno i cijenjeno zbog izvanrednih terapeutskih svojstava. Najčešće se koriste sljedeće vrste: Eucalyptus globulus,Eucalyptus radiata, Eucalyptus dives, Eucalyptus smithii, Eucalyptus citriodora te Eucalyptus polybractea. Navedene vrste još se razlikuju prema kemotipovima (dominantnom spoju koji naglašava način terapeutskog djelovanja). Iako ova esencijalna ulja nose isto ime – eukaliptus – svako od njih ima svoju osobnost i autentičnost. Pokazuju različito djelovanje na dišne puteve, ohrabrujući i umirujući učinak na emocionalno stanje, poticajni su i smirujući u djelovanju na misli. Svako od njih jedinstveno je po utjecaju na razvoj osobnosti i podizanje svijesti te po djelovanju na obnavljanje čovjekova energetskog sustava.

 

EUCALYPTUS GLOBULUS

Na fizičkoj razini ovo esencijalno ulje bogato je oksidom 1.8 cineolom, kojeg može imati do 5%, monoterpenima alfa-pinenom do 7% i limonenom do 9%, seskviterpenom aromadendrenom do  7%, seskviterpenskim alkoholom globulolom do 7%. Ti sastojci ostvaruju sljedeća terapeutska djelovanja: antiseptičko, antiinfektivno, antiinflamatorno, ekspektoransno (za izbacivanje sluzi), dekongestivno i analgetsko. Stoga se ovo esencijalno ulje koristi kod astme, bronhitisa, upale pluća, katara, upale mokraćnog mjehura, glavobolja i migrena. U kombinaciji s čajevcem protugljivično djeluje na koži. Miris eukaliptusa osvježava, snažan je i pomalo rezak, a neki ga nazivaju “ljekovitim mirisom”.

Na emocionalnoj razini umanjuje žalost, zabrinutost i emocionalnu nesigurnost, a potiče hrabrost, srčanost, odlučnost. Donosi emocionalnu sigurnost i zadovoljstvo.

Na mentalnoj razini miris eukaliptusa fokusira misli, pomaže u jasnom viđenju i određivanju prioriteta. Potiče mentalne aktivnosti i pročišćava um od negativnih misli. Potiče motivaciju i podržava pozitivne stavove prema životu.

Na duhovnoj razini frekvencija ovog esencijalnog ulja potiče kvalitetu strpljenja i izdržljivosti potičući osobu da na osobnoj razini razvija disciplinu i samodisciplinu.

Na energetskoj razini vibracija eukaliptusa globulusa djeluje na četvrti, peti i šesti energetski centar. Na četvrti energetski centar djeluje tako što pomaže u emocionalnom otvaranju prema sebi i drugima, a tako i u kvalitetnoj razmjeni emocija i energije. Na peti energetski centar djeluje tako što jača volju i pomaže u otklanjanju frustracija kroz jasnu i kvalitetnu komunikaciju. Na šesti energetski centar djeluje potičući uvide i pomaže u njihovu osvještavanju i prihvaćanju.

 

EUCALYPTUS DIVES

Na fizičkoj razini ovo esencijalno ulje sastoji se od monoterpena alfa-felandrena do 30% i ketona piperitona do 50%, ima ponešto monoterpenskih alkohola linalola, alfa-terpineola, piperitola. Zbog svog kemijskog sastava ima sljedeća terapeutska djelovanja: antiseptičko, antiinfektivno, mukolitičko, lipolitičko i cikatrizantno (pospješuje zacjeljivanje). Pogodan je za njegu masne kože i one sklone aknama. Također se koristi kod bolesti dišnih puteva kao što su upala pluća i bronhitis, ali i kod nekih vrsta vaginitisa. Popularan je i u tretiranju celulita.

Na emocionalnoj razini miris ovog esencijalnog ulja umiruje i relaksira. Uz prepoznatljiv miris eukaliptusa, kroz njega se proteže nota ugodnog parfemskog mirisa koji mu daje stabilnost i profinjenost. Umiruje stanje straha, zabrinutosti ili druge emocionalne pobuđenosti. Pogodan je za tretiranje tjeskoba i svih vrsta emocionalne napetosti. Pomaže u postizanju emocionalne stabilnosti.

Na mentalnoj razini miris eukaliptusa divesa umiruje misli, oslobađa od mentalne napetosti, opsesivnih misli. Regenerira um, stoga je pogodan za kontemplacije i meditacije. Preporučuje se onima koji su izloženi velikim mentalnim naporima.

Na duhovnoj razini frekvencija ovog ulja potiče i razvija duhovnu kvalitetu razumijevanja i tolerancije. Dovodi nas u stanje razumijevanja važnosti međusobne povezanosti i djelovanja. Usklađuje nas, same sa sobom i s drugima.

Na energetskoj razini vibracija ovog ulja djeluje na četvrti i šesti energetski centar. Na četvrti energetski centar djeluje tako što nas otvara prema “svijetu”, potiče razmjenu energije na miran i stabilan način, potiče stanje ljubavi prema sebi i drugima. Na šesti energetski centar djeluje otvarajući uvide, povezujući racionalno i apstraktno, proširujući “sliku”, potičući kreativnost i donoseći razumijevanje.

 

MOJE TERAPEUTSKO ISKUSTVO

Eukaliptus globulus najviše koristim u tretmanu infekcija dišnih puteva i za podizanje energetskog statusa osobe.

Eukaliptus dives najčešće koristim u psihoaromaterapiji ili aromaenergoterapiji kod raznih oblika neuroza.

 

ZANIMLJIVOSTI O EUKALIPTUSU

  • Eukaliptus “upija” zvuk tako da dva čovjeka, ako stoje s dvije različite strane stabla, ne mogu razgovarati na udaljenosti od deset metara.
  • Tobolčar koala hrani se samo lišćem eukaliptusa, a na jelovniku mu je sedamdesetak od poznatih 700 vrsta.
  • U prirodi eukaliptusovo ulje isparava iz lišća i ispunjava zrak sitnim kapljicama na kojima se lome sunčeve zrake, zbog čega šuma eukaliptusa dobiva karakterističnu plavkastu nijansu. Plave planine, koje okružuju zapadni dio Sydneyja, svoje su ime dobile upravo po toj pojavi.
  • Edmundo Navarro de Andrade odlučio je obnoviti brazilsku šumu koja je nestajala strahovitom brzinom te je počeo 1910. uvoziti eukaliptus iz Australije. Zaslužan je za sadnju 38 milijuna ovih stabala. Danas se u Brazilu uzgaja više od dvije milijarde stabala eukaliptusa.

 

RECEPTI ZA KUĆNU PRIMJENU

Prehlade i upale dišnih puteva – Za inhalaciju u 2 l vruće vode ukapajte i udišite: 2 kapi eukaliptusa (Eucalyptus globulus), 2 kapi čajevca (Melaleuca alternifolia), 2 kapi limuna (Citrus limon)

Njega masne i problematične kože – Za uljnu mješavinu potrebno je 30 ml jojobe (Simmondsia chinensis), 10 kapi eukaliptusa (Eucalyptus dives), 5 kapi čajevca (Melaleuca alternifolia), 5 kapi geranija (Pelargonium graveolens)

Za smanjenje mentalne napetosti – U lampicu ili na stik ukapajte: 4 kapi eukaliptusa (Eucalyptus dives), 2 kapi lavande (Lavandula angustifolia), 2 kapi mandarine (Citrus reticulata)

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. med. techn. clin. aromath.

 

error: Content is protected !!