LIMETA

EUKALIPTUS CITRIODORA I POLYBRACTEA
July 2, 2017
MOGUĆNOSTI AROMATERAPIJE U POMOĆI PRI LIJEČENJU BULIMIJE NERVOSE
August 4, 2017

Esencijalno ulje limete vrlo je popularno i prihvaćeno u aromaterapiji prvenstveno zbog ugodnog, osvježavajućeg i citrusnog mirisa. Često se koristi za njegu kože, no puno češće kao važan dodatak u aromapsihoterapiji ili aromaenergoterapiji. Članak je objavljen u časopisu "Vita" kolovoz 2017.

Citrus aurantifolia

 

VESELJE, DUHOVITOST I BRITKOST

 

Limeta je vrsta citrusa koja potječe s himalajskih visova. Plod je manji od limunovog, obično je zelene boje, ali boja može varirati od zelene do žute. Dvije su vrste limete: Citrus latifolia (poznata kao perzijska limeta) i Citrus aurantifolia (poznata kao key limeta). Pripada porodici Rutaceae. Limeta je malo zimzeleno stablo visoko do 4,5 metra, ovješenih grana, glatkih ovalnih listova, malih bijelih cvjetova i malih gorkih plodova. Plod je zelen, a eterično ulje svijetložuto ili zeleno, svježeg, slatkog mirisa kore agruma.

Poput ulja bergamota, grejpfruta, limuna, mandarine i naranče, eterično ulje limete dobiva se iz kore ploda. Ulje limete može se ekstrahirati parnom destilacijom ili hladnim prešanjem, a postupci ekstrahiranja utječu na miris gotovog proizvoda. Postupak dobivanja ulja je hladno prešanje kore ploda ili parna destilacija cijelog zrelog ploda.

U indijskoj tradiciji plodovi limete služe kao obrana od zloduha i obično se njima kite kipovi boga Narasimhe ili božice Kali. U Europu su je donijeli Mauri, a Španjolci i Portugalci odnijeli u Sjevernu Ameriku u 16. stoljeću. Tijekom 19. stoljeća britanskim mornarima se propisivalo svakodnevno konzumiranje limete kao prevencija od skorbuta, što je s vremenom rezultiralo time da se Britance prozvalo Limey (u slengu Britančići).

Danas je dokazan blagotvoran utjecaj ovog ploda zbog velike količine vitamina C koji sadrži. U moderno doba njezina je upotreba poznata u parfemskoj i prehrambenoj industriji i aromaterapiji, a i sastavni je dio nekih sredstava za čišćenje u kućanstvu. Sok limete koristi se u kulinarstvu južne Indije, Srednjeg istoka, jugoistočne Azije i zapadne Indije.

 

ZA KOŽU I PSIHU

Ovo esencijalno ulje vrlo je popularno i prihvaćeno u aromaterapiji prvenstveno zbog ugodnog, osvježavajućeg i citrusnog mirisa. Često se koristi za njegu kože, no puno češće kao važan dodatak u aromapsihoterapiji ili aromaenergoterapiji.

Na fizičkoj razini esencijalno ulje limete sadrži sljedeće spojeve: monoterpeni (od 36 do 60 %), seskviterpeni (do 6,8 %), alkoholi (od 1,4 do 16,9 %), aldehidi (do 5,3 %), esteri (26 do 27 %), ketoni (nešto), oksidi (do 1,8 %), kumarini (do 6,7 %). Aktivni sastojci su: limonen, beta-pinen,alfa-pinen, gama-terpinen, sabinene, geranial, neral, bergamoten. Terapeutska svojstva su: antireumatsko, antiseptičko, imunostimulirajuće, antispazmotičko, aperitivno, febrifugno i lagano sedativno. Djeluje na mišićno koštani sustav (reumatizam, bolovi u mišićima, kronični umor), probavni sustav (mučnina, gubitak apetita, spazmi), imunosni sustav (prehlade, viroze, gripa), na kožu (posjekotine, ogrebotine, akne, masna koža, celulit) te psihu (depresivno ponašanje, depresija, neuroze, tjeskoba, nervna i mentalna podraženost). Snažno sinergijsko djelovanje ima s esencijalnim uljima: borovica (Juniperus communis), bor (Pynus silvestris), ružmarin (Rosmarinus officinalis 1,8 cineole i verbenone), đumbir (Zingiber officinale), cedar (Cedrus atlantica), lavanda (Lavandula angustifolia), bosiljak (Ocimmum basilicum), vetiver (Vetiveria zizanioides).

Na emocionalnoj razini miris limete ima vrlo umirujuće djelovanje na emociju staha i tjeskobe, kao i na emocionalnu nesigurnost, nestabilnost i neiskrenost. Potiče emociju zadovoljstva, veselja, razdraganosti, zanesenosti, sreće te stanje emocionalne opuštenosti. Miris podržava i oslobađa.

Na mentalnoj razini miris limete pomaže u uspostavljanju bolje koncentracije, pročišćava i osvježava misli. Potiče mentalnu aktivnost i bistri misli, stoga je pogodan kod mentalnih napora i učenja. Potiče motivaciju i entuzijazam, formiranje pozitivnih misli i namjera. Umanjuje konfuziju i mentalnu raspršenost, stoga je pogodan za “reviziju” misli u smislu određivanja prioriteta. Pogodan je za osobe koje su sklone idealizaciji i iluzijama u traženju jasnoće i osobne istine. Podiže svijest do razine uvida u osobne zablude, kao i u važnost i ljepotu životne “igre”.

Na duhovnoj razini vibracija ovog esencijalnog ulja nosi kvalitetu duhovitosti, sposobnosti sagledavanja i doživljavanja života na pozitivan način, pronalaženja ljepote i smisla u teškim situacijama. Jača snagu duha, volje i povjerenja u život. Snaga duha očituje se u jednostavnosti, razumijevanju te na kraju prihvaćanju i povjerenju. Ova vibracija potiče na otkrivanje duhovnih istina kroz svijest o spoju tijela, uma i duha te ljepoti božanske kreacije.

Na energetskoj razini ovo ulje djeluje na četvrti i peti energetski centar tako što u život unosi entuzijazam i veselje, kako bismo se otvorili prema promjenama i prihvatili ih s osmjehom na licu. Kroz četvrti energetski centar podiže energetsku, emocionalnu i fizičku otpornost te otvara mogućnost da vidimo i odaberemo ono što nas može voditi kroz život s vedrinom. Prepoznajemo i vidimo pravu sliku života koja ponekad može boljeti, ali osmjeh je na licu jer se prepoznaje ono što je dobro. Potiče kvalitetnu razmjenu energije, pročišćenu od osobnih strahova ili blokada. Na peti energetski centar djeluje kroz jasnoću i britkost komunikacije koja je u kontaktu s višom svijesti te na zavodljiv i pomalo poetski način otkriva duboku povezanost i kontakt s mudrošću života.

 

PRIMJENA ESENCIJALNOG ULJA

Klinička primjena esencijalnog ulja provodi se putem dermalne aplikacije (lokalno utrljavanje, masaže) te suhe i klasične inhalacije. Stanja koja se tretiraju su: kronični bolovi, otežano disanje, kronični umor, depresija, konstipacija, te upale kože nastale kao posljedica akni, gnojnih čireva.

Preventivna primjena (način održavanja zdravlja i psiho fizičkog balansa) se provodi putem masaža, kupki, kompresa, suhe inhalacije i raspršivača, te redovite aroma psiho i energoterapije.

Napomena: esencijalno ulje ima fototoksično djelovanje, stoga se nakon dermalne aplikacije ne preporuča izlaganje suncu minimalno 12 h.

 

MOJE TERAPEUTSKO ISKUSTVO

Limetu najčešće koristim u tretiranju posljedica stresa, najčešće managerskog ili problematičnih međuljudskih odnosa. Olakšava mi terapeutski razgovor u smislu da su klijenti otvoreniji i raspoloženiji za razgovor, te uključeni u rad na sebi. Umiruje im tijelo i psihu, budi pozitivno raspoloženje i otklanja umor.

 

ZANIMLJIVOSTI

Limeta je zimzeleno drvo koje naraste između 4-5 m visine. Može doživjeti i do 150 godina. Smatra se da najbolje rezultate u uzgoju daje prvih 12 godina starosti. Cvijet je bijele boje i opojnog je mirisa. Na istom stablu se nalaze muški i ženski cvjetovi, stoga je biljka samoplodna. Plodovi limete se beru dok su zeleni jer tada imaju najviše korisnih tvari, između ostalog i kvalitetno esencijalno ulje. Berba je moguća 3-4 puta godišnje.

 

PRAKTIČNI SAVJETI

Mješavina za povećanje koncentracije i učenje – U mirisnu lampicu ukapajte: 4 kapi limete (Citrus aurantifolia), 2 kapi ružmarina (Rosmarinus officinalis), 2 kapi eukaliptusa (Eucalyptus globulus)

Mješavina za smanjenje kroničnog umora – U 100 ml bademovog ulja (Prunus amigdalis var. dulcis) ukapajte: 20 kapi limete (Citrus aurantifolia), 10 kapi lavande (Lavandula angustifolia), 10 kapi đumbira (Zingiber officinale); mješavinu utrljati po tijelu nakon tuširanja.

Mješavina za smanjenje posljedica depresivnog ponašanja /depresije – U 50 ml sojinog vrhnja ili u jednu veliku žlicu meda umiješajte: 15 kapi limete (Citrus aurantifolia), 10 kapi ylang-ylanga (Cananga odorata), 5 kapi tamjana (Boswellia carteri); mješavinu razmutite u napunjenoj kadi i boravite u njoj najmanje 20 min.

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. med. techn. clin. aromath.

error: Content is protected !!