Muškatni oraščić

MOGUĆNOSTI AROMATERAPIJE U POMOĆI PRI LIJEČENJU BULIMIJE NERVOSE
August 4, 2017
TULSI – SVETI BOSILJAK
October 4, 2017

Muškatni oraščić (Myristica fragrans)

 

Porodica: Myristicaceae

Nota: srednja

Zemlja porijekla: Indonezija, Šri Lanka – proizvode tzv. Istočno indijski muškat

Boja ulja: prozirna do raznih nijansa žute

Miris ulja: ugodan, topao, začinski, slatkast, snažan

Način dobivanja: destilacija vodenom parom osušenih sjemenki ili osušenih plodova

Kemijski sastav: monoterpeni 75%, alkoholi 6%, fenoli i fenolni eteri 6%, oksidi 2%, sesquiterpeni 1%, ima a ostatak nije definiran.

Po kemijskom sastavu spada u monoterpene koji imaju lagano analgetičko djelovanje, oni su stimulirajući, tonizirajući, antivirusni, imaju baktericidno, ekspektoransno i dekongestivno djelovanje, izvrsni su za dišni sustav i kožu.

Djelovanje: analgetik, antiemetik (kao miris kod trudnica, prva 3 mjeseca protiv mučnine i povraćanja), antioksidant, antireumatik, antiseptik, antispazmodik, afrodizijak, karminativ, digestiv, emenagogik, stimulira želučane sokove, stimulira, tonizira.

F (fizička razina): Djeluje stimulirajuće kako na naše tijelo (ubrzavajući cirkulaciju i probavu te seksualnu energiju) Indikacije: artritis, giht, mišićni grčevi, bolovi, spora cirkulacija, reumatizam, mučnina, nadutost, slaba probava, bakterijske infekcije, frigidnost, impotencija, neuralgija, nervoza, smetenost.  Potiče rad jajnika pa ima emenagogično djelovanje te se koristi kod bolnih menstruacija. Stimulirajuće djelovanje izraženo je kod umora i malaksalosti.

E (emotivna razina) –  Donosi emocije sreće, veselja, zadovoljstva, ispunjenosti i uznesenosti.

M (mentalna razina) – Potiče apstraktno i kreativno razmišljanje.

D (duhovna razina) – Njegova duhovna kvaliteta je jedinstvenost i autentičnost.   .

Energija (individualac): 1 i 3. energetski centar.

Esencijalno ulje muškatnog oraščića ima karakter individualca. Ova energija upućuje na samodostatnost, ali i na sposobnost povezivanja s vanjskim svijetom / drugim ljudima. Snažan stimulator koji ima sposobnost kanaliziranja svoje energije u okolinu. Ona nam pomaže da se individualiziramo, integriramo te nam daje čvrstinu, sigurnost i snagu. Omogućuje nam da imamo svoj svijet u svijetu.

Mjere opreza: Relativno je sigurno ulje. Ne preporuča ga se koristiti za masaže u trudnoći. Nije za oralnu upotrebu, ne smije se nanositi nerazrijeđeno na kožu. Čuvati dalje od dohvata djece.

 

Zanimljivosti

Ova je biljka – čudo. Ne zna se što je ljepše: izgled drveta (kao neki ogromni fikus),  izgled omotača ili ploda, ili miris (ime mu je „fragrans“- „mirišljavi“). Stablo muškatni orah poznato je pod latinskim imenom Myristica fragrans, a pripada u istoimenu porodicu (Myristicaceae). Ova vrsta dolazi sa Bande, jednog od Molučkih otoka začina (istočna Indonezija). Samo ime dolazi od latinskog nux što znači orah te muscat što znači muškatni ili mošusni (misli se na miris). Muškatni orah spominje Plinije u prvom stoljeću, a u šestom stoljeću su ga arapski trgovci donijeli u Konstantinopol. Kasnije su trgovinu ovog začina nadzirali Nizozemci, a male količine dosezale su astronomske svote. Nije ni čudo da je muškatni orah u srednjem vijeku i renesansi bio pojam bogatstva i moći. Bogataši su ga nosili sa sobom u raskošnim posudicama ili malim mlincima načinjenim od dragocjenih kovina.

Tek tijekom Drugog svjetskog rata je Francuz po imenu Pierre Poivre uspio ‘prokrijumčariti’ nekoliko proklijalih sjemenki na Mauricijus (do tada su ih Nizozemski trgovci namakali u vapnu kako bi spriječili klijavost), čime završava monopol Nizozemaca nad uzgojem i trgovinom muškata. “British East India Company” uspješno je proširila uzgoj u Indiju, Šri Lanku, Singapur te na Zapadno Indijsko otočje (Meksički zaljev), posebice Grenadu  (otočna država na jugoistoku Karipskog mora), gdje je muškatni oraščić nacionalni simbol istaknut na crveno-žuto-zelenoj zastavi. Danas je Grenada drugi po veličini proizvođač i izvoznik muškatnog oraha (nakon Indonezije).

 

Muškatni oraščić i povijest intoksikacije

Muškatni orah se koristio u egiptu kao zamjena za hašiš. Također se koristio u Indiji, ili se žvakao ili snifao sa duhanom. Prvo je predstavljen Europi kao začin a tek kasnije kao ljekovita biljka.  Prva intoksikacija sa muškatnim oraščićem je zabilježena 1576. godine kada je trudna Engleskinja pala u delirij nakon što je pojela 10-12 muškatnih oraščića. U kasnom 19. i početkom 20 st. muškatni oraščić je postao vrlo popularan kao sredstvo kojim se izaziva namjerni pobačaj, abortus. Počelo se pojavljivati jako puno slučajeva trovanja i sve više se počelo istraživati njegovo djelovanje. Ne zna se točno kada je počela rekreativna konzumacija muškatnog oraha iako najvjerojatnije sve počinje početkom 20-tog stoljeća u američkim zatvorima, gdje su ga konzumirali kao zamjenu za marihuanu. Neki istraživači tvrde da se muškatni orah nije konzumirao u te svrhe sve do kraja drugog svjetskog rata. Ipak, Malcolm X spominje “Društvo Muškatnog oraha” u Charlestown zatvoru 1946 god. gdje su ga redovito konzumirali kroz neko duže vrijeme. Malcolm X je o svojem iskustvu pisao u svojoj autobiografiji iz 1965. god. Njegova autobiografija potaknula je mnoge de se sve više zanimaju za narkotično djelovanje muškatnog oraha. Upotreba muškatnog oraha po zatvorima se toliko rasprostranila da su ga povukli iz kuhinjskih zatvora. Sama činjenica da je jeftin i dostupan učinilo ga je vrlo popularnim među zatvorenicima, vojnicima, muzičarima itd. Jazz saksofonist Charlie Parker je znao za njegovo djelovanje i uzimao ga je sa Coca-colom ili mlijekom.

error: Content is protected !!