TULSI – SVETI BOSILJAK

Muškatni oraščić
September 20, 2017
BAZNA BILJNA ULJA (1. dio)
October 6, 2017

Tulsi u prijevodu znači “onaj s kojim se ne može uspoređivati” pa se smatra jednom od najsvetijih biljaka. Nazivaju ga sveti bosiljak te se uzgaja za religijske i medicinske potrebe te radi esencijalnog ulja. Uvelike je poznata u cijeloj Južnoj Aziji, a u ajurvedi je jedna od najvažnijih biljaka koja se koristi u liječenju i smatraju je stupom holističke biljne medicine. Najpoznatija je ljekovita biljka u Indiji. Članak je objavljen u časopisu "Vita" listopad 2017.

Ocimum sanctum

 

Tulsi u prijevodu znači “onaj s kojim se ne može uspoređivati” pa se smatra jednom od najsvetijih biljaka. Nazivaju ga sveti bosiljak, tusli, tulasi ili madura-tala. Bog Vishnu počašćen je vijencem od lišća svetog bosiljka. U drugim se izvorima navodi kako postoji vjerovanje da je ova biljka izrasla iz pepela božice Tulsi. Sveti bosiljak štuju udane hindu žene u Indiji zbog blagoslova božice Tulsi. Poznat u Italiji kao „bacia-nicola“ (u prijevodu: poljubi me, Nikola) sveti bosiljak se smatra simbolom ljubavi i sreće i kaže se da privlači muškarca njegovoj voljenoj. Koristio se u drevnoj Grčkoj u ceremonijama krunidbe kraljeva za pročišćavanje.

Biljka se uzgaja za religijske i medicinske potrebe te radi esencijalnog ulja. Uvelike je poznata u cijeloj Južnoj Aziji, a u ajurvedi je jedna od najvažnijih biljaka koja se koristi u liječenju i smatraju je stupom holističke biljne medicine. Najpoznatija je ljekovita biljka u Indiji. U hinduizmu se štuje kao simbol boga Krishne, a sljedbenici nose ogrlice od bosiljka. Indijska obitelj koja nema posađen sveti bosiljak u posebno namijenjenoj posudi ne smatra se religioznom. Indijci su ovu biljku odabrali kao biljku nad kojom se zaklinju na sudu. U mnogim istočnjačkim kulturama bosiljak je pogrebna biljka, koja se stavlja na prsa umrlog te se sadi ili razasipa po grobovima. U Indiji se uvijek mogu vidjeti prizori jogija i duhovno naprednih osoba koje koncentrirano meditiraju ili čitaju u blizini tulsija, čak joj se klanjaju i mole zbog njene povezanosti s Božanskim Vishnuom ili Krishnom.

U tradicionalnoj i komplementarnoj medicini tulsi se koristi za pomoć u liječenju upale mišića, reumatskih bolova, artritisa, tendinitisa, grčeva u mišićima, gastritisa, kolitisa, hepatitisa, kolika, nadutosti, grčeva, infekcija, prehlada, viroza, upala gornjih i donjih dišnih puteva, neuralgija, anksioznosti, nemira, unutarnje nervoze, nesanice, unutarnjih konflikata, jačanja imuniteta, alergija.

Na fizičkoj razini tulsi ima sljedeća terapeutska djelovanja: antiseptičko, antivirusno, antibakterijsko, antiinfektivno, antiinflamatorno, spazmolitičko, analgetičko. Posebno se ističe antiseptičko i antiinfektivno djelovanje. Kemijski sastav: sadrži seskviterpene do 46,33% (najviše trans-kariofilene), fenole 43,72% (eugenol), monoterpenole do 3,73%, seskviterpenole do 2,65%,  okside do 1,975 %, monoterpene do 0,735%, etere do 0,295% i estere do 0,06 %.

Na emocionalnoj razini pozitivno djelovanje ovog esencijalnog ulja očituje se tako što je osoba smirena i disciplinirana, emocije i misli ima pod kontrolom, osjeća zadovoljstvo i mir na temelju svojih odluka, ima osjećaj emocionalne sigurnosti, hrabra je i odlučna. Ispunjena mirom i ljubavlju. Negativno djelovanje ovog esencijalnog ulja ukazuje na osobu koja je kruta, zatvorena i ogorčena. Osjećaj straha i tjeskobe teško potiskuje. Emocionalno je odvojena od sebe i drugih, što joj s jedne strane stvara emocionalnu tupost, a s druge strane ljutnju, bijes i tjeskobu. Potiče ugodne emocije kao što su mir, sigurnost, ljubav, hrabrost, odlučnost, zadovoljstvo, a negativne kao što su strah, ljutnja, bijes, ogorčenost, tjeskoba. Sveti bosiljak ima jak učinak na emocije te nas može ojačati kada patimo od strahova ili tuge, navode Bryan Miller i Light Miller u svojoj knjizi “Ayurveda i aromaterapija”.

Na mentalnoj razini ukazuje na pozitivne mentalne koncepte koji se očituju u pozitivnim stavovima prema životu, smrti, ljudskim slabostima i manama. Svijest je visoko razvijena i ukazuje na potrebu podizanja svijesti bližnjih na razinu brige o drugima i pomoć slabijima. Način razmišljanja je konstruktivan, pragmatičan, a um je potpunootvoren prema novim spoznajama i mogućnostima. Ako osoba negativno razmišlja, tada su njeni stavovi i koncepti usmjereni na sebično djelovanje, iskorištavanje slabosti drugih ljudi, uvjerenje o vlastitoj moći i superiornosti.

Na duhovnoj razini ovo esencijalno ulje nosi vibraciju iskupljenja koja nam ukazuje na sposobnost čovjeka da sagleda i osvijesti svoja djela, da svjesno procijeni njihovu ispravnost, testira svoju savjest te na kraju prikupi snagu, hrabrost i odlučnost da ispravi svoje greške. Ova duhovna kvaliteta jasno ukazuje na osobu koja ima jaku i zdravu osobnost, ali i jak duh. Vibracija ovog esencijalnog ulja kontinuirano nas usmjerava u preispitivanje svojih misli i djela te time pomaže u čišćenju savjesti i proširenju svijesti. Pomaže nam da činimo ispravne odabire. Snaga ove vibracije u djeliću sekunde može osloboditi goleme količine duhovne energije te momentalno podići osobu na višu vibraciju.

Na energetskoj razini ovo esencijalno ulje djeluje na prvi, treći, peti i šesti energetski centar. Na prvi energetski centar djeluje dajući snagu, pokretljivost, izdržljivost u realizaciji života ili onog što smo si zadali. Na treći energetski centar djeluje jačajući svijest o sebi, osobnoj odgovornosti. Pročišćava negativne emocije, posebno strah od dezintegracije, gubitka i kazne. Na peti energetski centar djeluje jačajući odlučnost i volju. Snagu osobne volje usklađuje s božanskom voljom. Komunikacija je jasna, a izgovorene riječi neupitne, odraz su jasnih i zdravih granica. Na šesti energetski centar djeluje otvarajući uvide na temelju sinergije inteligencije i intuicije. Donosi duboke spoznaje o ispravnosti, ljubavi i istini. Otvara duhovni kanal. Po arhetipu sveti bosiljak je iskupitelj te svojom arhetipskom energijom potiče življenje u istini koliko god to bilo teško. Dovodi nas u situacije u kojima možemo preispitati svoju vjeru i sustav vjerovanja. Potiče nas da ispravimo pogreške, bilo da smo ih učinili svjesno ili nesvjesno.

 

ZANIMLJIVOSTI

U prirodi postoji oko 60 varijacija bosiljka, a one najčešće su:

  • Rama Tulsi ili zeleni bosiljak
  • Krishna tulsi ili tamno ljubičasti ili crni
  • Vana tulsi – raste u prirodi.

 

INFO

  • Istraživanje koje je provedeno 2005. godine i objavljeno u časopisu Journal of Indian Physiology and Pharmacology, navodi: “Otkriveno je da eugenol u esencijalnom ulju svetog bosiljka smanjuje povišenu razinu šećera u krvi, triglicerida i kolesterola i aktivnosti LDH, GPT, GOT i alkalne fosfataze u krvnom serumu objašnjavajući terapeutske potencijale Ocimum sanctum kao antidijabetički, kardio-zaštitni, hipolipidemijski i hepatoprotektivni agens. “
  • U istraživanju iz 2010 Ocimum sanctum Linn. A reservoir plant for therapeutic applications: An overview by Priyabrata Pattanayak, Pritishova Behera, Debajyoti Das and Sangram K. Panda, published in PubMed govori se za tulsi: “Tulsi se smatra adaptogenom, uravnotežujući različite procese u tijelu i pomaže pri prilagođavanju stresu“.
  • Knjiga „Ocimum sanctum: The Indian Home Remedy In Current Medical Scene” govori o raznim istraživanjima gdje je utvrđeno da esencijalno ulje svetog bosiljka – inhibira in vitro rast coli, B. anthracis i P. aeruginos dokazujući svoju antibakterijsku aktivnost. Također se navodi da sadrži antivirusna i antifungalna svojstva.

 

PRAKTIČNI SAVJETI

Bolovi u mišićima – U 100 ml baznog ulja (50% kantariona Hypericum perforatum i 50% sezama Sesamum indicum) ukapajte: 15 kapi sv. bosiljka (Ocimum sanctum), 15 kapi lavande (Lavandula angustifolia), 10 kapi mažurana (Origanum majorana), 10 kapi klinčića (Eugenia caryophyllata); Način primjene: lokalno utrljavanje, samomasaža ili masaža

Prehlada, kašalj – U cca 2 l ugrijane vode ukapajte: 3 kapi sv. bosiljka (Ocimum sanctum), 2 kapi eukaliptusa globulusa (Eucalyptus globulus), 2 kapi limuna (Citrus limon); Način primjene: inhalacija

Unutarnji nemir, nervoza – U mirisnu lampicu ili stik (nosni džepni inhalator) ukapajte: 5 kapi sv. bosiljka (Ocimum sanctum), 3 kapi timijana (Thymus vulgaris ct. linalol), 3 kapi lavande (Lavandula angustifolia); Način primjene: suha inhalacija

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. med. techn. clin. aromath.

 

error: Content is protected !!