ULJE PLODA DIVLJE RUŽE

BAZNA BILJNA ULJA (3. dio)
October 29, 2017
TAMJAN
November 5, 2017

Ulje ploda divlje ruže izrazito povoljno djeluje na kožu, pa je sukladno tome postoji veliki interes i vrlo je traženo diljem svijeta. Visoka razina hranjivosti ovog ulja i njegova prirodna sposobnost regeneracije stanica čine ovo ulje najboljim saveznikom za različite kozmetološke i dermatološke primjene i tretmane.

(Rosa mosqueta; Rosa rubiginosa; Rosa canina)

 

BOTANIKA

Rosa mosqueta Herrm. (sinonim Rosa eglanteria). Uobičajeno ime je šipak. Ovaj divlji grm je član porodice Rosaceae. Dostiže visinu od više od 2 m, stabljike su fleksibilne i savijene, prekrivene purpurnim trnjem; lišće je listopadno, sjajno, nazubljenih rubova; cvjetovi imaju pet roza latica, svijetlo žute prašnike a miris sličan mošusu. Poredani su u bogate završne cvatove. Cvatnja se odvija jednom u sezoni. Plodovi su najčešće ovalnog oblika, narančasto crvene boje, ali mogu varirati od žute do tamno ljubičaste i crne boje. Ova biljka potječe i rasprostranjena je u Europi, a posebno se  uzgaja u Velikoj Britaniji zbog svog lijepog blijedo obojenog cvijeta. Raste u divljini i u podnožju južnih Andskih planina, u Čileu i Argentini.

 

KARAKTERISTIKE ULJA

Ulje je zlatno crvenkaste boje, zbog karotenoida, a proizvodi se od voća ili sjemenki divlje ruže.

 

METODA EKSTRAKCIJE

Sjemenke čine 70% mase ploda i one su izvor ulja. Ekstrahira se i rafinira primjenom adaptacija konvencionalnih metoda. Plodovi šipka se prvo suše pri temperaturama ispod 80°C kako bi se izbjegla moguća degradacija. Zatim se odvajaju od ostatka ploda kako bi se dobilo sjeme koje se usitnjuje procesom mljevenja. Ulje sjemenki ploda divlje ruže dobiva se postupkom hladnog prešanja. Sirovo ulje sjemenki ploda divlje ruže proizvodi se ekstrakcijom otapalom (heksan), a zatim se može rafinirati kako bi se dobilo ulje s produljenim rokom trajanja. Postoje dvije kvalitete ulja, nerafinirano, a drugo je rafinirano ulje koje može biti izloženo temperaturi do 250° C.

 

KEMIJSKI SASTAV

Masne kiseline – ulje ploda divlje ruže sadrži visoki postotak poli-nezasićenih esencijalnih masnih kiselina. Glavne masne kiseline u ulju ploda divlje ruže su:

  • polinezasićene masne kiseline: oleinska kiselina 10-20%, cis linoleična kiselina 41-50%, α-linolenična kiselina 26-37%
  • zasićenemasne kiseline: palmitinska kiselina  3-5%, 3-stearinska kiselina  1-3%

 Ostale aktivne supstance su: transretinoična kiselina, tanini, flavonoidi, vitamin C i β-karoten.

 

TRADICIONALNA UPOTREBA

Ulje ploda divlje ruže koji izrazito povoljno djeluje na kožu, pa je sukladno tome postoji veliki interes i vrlo je traženo diljem svijeta. Visoka razina hranjivosti ovog ulja i njegova prirodna sposobnost regeneracije stanica čine ovo ulje najboljim saveznikom za različite kozmetološke i dermatološke primjene i tretmane.

Plodovi divlje ruže sadrže oko dvadeset puta veću količinu vitamina C od naranče, a djeca su u tridesetim i četrdesetim godinama prošlog stoljeća dobivali šipkov kako bi nadoknadili potrebe za unosom vitamina C.

Plodovi šipka imaju tonični učinak, a sjeme se nekad koristilo kao diuretik, iako je jedna studija pokazala da šipkov uvarak nema diuretski učinak (Jaretzky 1941). Lišće i plodovi šipka i djeluju blago laksativno (Tyler 1993) i imaju adstrigentno djelovanje (Stuart, 1987).

Fitofarmaceutski lijekovi temeljeni na plodu divlje ruže tradicionalno su korišteni kod funkcionalne astenije te za pomoć pri dobivanju težine  (Bruneton 1995).

 

TERAPEUTSKO DJELOVANJE – UNUTARNJA UPOTREBA

Ulje ploda divlje ruže sadrži male količine trans-retinoične kiseline koja ulju daje terapeutska svojstva. Ulje ploda divlje ruže je anti skorbutno (kod nedostatka vitamina C), anti hemoragično (jača krvne žile) i diuretik.

 

TERAPEUTSKA DJELOVANJE – VANJSKA UPOTREBA

  • regeneracija kože
  • ožiljci
  • rane
  • opekline
  • ekcemi

  

UPOTREBA U KOZMETICI

Ulje ploda divlje ruže koristi se u kozmetičkim kremama i losionima. U Čileu je otkriveno da je ulje regenerator tkiva te ima povoljan učinak na kožu kako bi se spriječilo preuranjeno starenje kože, smanjile otekline i za smanjenja ožiljaka.

Ulje ploda divlje ruže bogato je esencijalnim masnim kiselinama te ima važnu ulogu u reguliranju elasticiteta kože i ponovnom uspostavljanju vlažnosti kože. Esencijalne masne kiseline su glavne komponente staničnih membrana, kojima osiguravaju propusnost i elastičnost. Ove kiseline igraju važnu ulogu u formiranju ceramida – najvažnijih lipida za barijeru epidermisa, te su stoga neophodni za stabilnost i funkciju kožne barijere (Flores Ahumada DA, 2005). Emolijensi (ovlaživači) – uglavnom lipidi i ulje, poboljšavaju fleksibilnost kože te imaju hidratantno i umirujuće djelovanje. Ovi spojevi djeluju na regeneraciju kože i utječu na  propusnost kože čime se poboljšava njena funkcija zaštitne barijere. Stearinska, linoleinska, oleinska, linolenska i laurinska kiselina obično se koriste kao emolijensi u kozmetici (Kraft, JN & Lynde CW, 2005).

Zbog svoje lipofilne prirode biljne masti i ulja su dobri emolijensi. Ovi spojevi učinkovito sprječavaju gubitak vode kroz epidermu zbog svojih okluzivnih svojstava.

Nedostatak masnih kiselina kod ljudi uzrokuje oštećenja kože i pogoršanje njenog stanja, što rezultira deskvamacijom kože (pojačano ljuštenje epitalnih stanica), suhe kože, gubitka fleksibilnosti i glatkoće kože. Keratinizacija (stvaranje fizičke barijere) postaje neorganizirana i mitotički indeks (udio stanica u mitozi) i sinteza DNA su u opadanju. Zaštitna funkcija kože je uvelike smanjena i perspiracija (znojenje) je znantno povećano. Lezije na koži nastale zbog bitnog nedostatka masnih kiselina mogu se ublažiti primjenom ulja koja sadrže visok udio ovih kiselina. Takva se ulja stoga koriste u dermatologiji i kozmetologiji za tretiranje suhe i naborane kože te stimulaciju regeneraciju tkiva kod zacjeljivanja rana. (Holguera, M.C., 1993).

 

REGERATIVNA AKTIVNOST

Ulje ploda divlje ruže, bogato nezasićenim masnim kiselinama, linoleinskim i linolenskim, za koje se zna da su uključens u sintezi prostaglandina, stvaranju stanične membrane, obrambenim mehanizmima tijela, rasta i druge procese vezane uz regeneraciju stanica, pa je ovo ulje pogodno za proces epitelizacije (Moreno Jiménez JC i sur., 1990).

Provedeno je istraživanje sa ženama u dobi izmeđe 45 i 68 godina koje su bile podvrgnute jednostranoj ili obostranoj mastektomiji. Nakon uklanjanja šavova, ispitanice su nanosile ulje ploda divlje ruže dva puta dnevno (ujutro i navečer) u trajanju od tri mjeseca. Nakon tri mjeseca ožiljci su bili manje vidljivi i upadljivi, bez zadebljanja kože te je došlo do poboljšanja elastičnosti i boje kože (Pareja B & Kehl H, 1990).

U drugom  istraživanju na 10 ispitanika koji su bolovali od varikoznih ulkusa, nakon operacije na rane primijenjena je 26% uljna otopina ploda divlje ruže. Uočeno je poboljšanje epitelizacije kod svih bolesnika u odnosu na kontrolnu skupinu. Nisu zapažene nuspojave. Dobiveni rezultati navode istraživače kako je navedeni uljni preparat pogodan za tretiranje spomenutih procesa (Moreno Jiménez JC et al., 1990).

Camacho F i sur. (1994) također su proveli evaluaciju djelovanja čistog ulja divlje ruže na ožiljke i defekte nastale nakon operacija. Neki autori posebno pripisuju povoljne učinke ulja ploda divlje ruže transretinoičnoj kiselini budući da ovaj sastojak ima značajno protuupalno djelovanje koji znatno pospješuje proces irigacije stanica te time ubrzava regeneraciju tkiva. (Flores Ahumada DA, 2005; Gille et al, 1997).

 

OSNAŽUJUĆI UČINAK

Pored djelovanja na različite slojeve kože, ulje ploda divlje ruže ima osnažujuće djelovanje na najudaljenije slojeve stanica kože, na fibroblaste i na stanice koje proizvode kolagen, elastin, hialuronsku kiselinu koji su odgovorni su za čvrstoću i elastičnost kože (Kasayama S et al, 1994).Osnažujući učinak ulja divlje ruže na stanice kože doktori Pareja B i Kehl H (1990) pripisali su najvećim dijelom transretinoičnoj kiselini.

 

PREVENCIJA I KOREKTIVNA AKTIVNOST

Ulje sjemenki divlje ruže pokazalo je blagotvorne učinke na starenje kože pod utjecajem djelovanja sunčeve svjetlosti. Izloženost kože sunčevoj svjetlosti proizvodi važne morfološke promjene na koži (fotostarenje, dermatohelioza). Dermatohelioza se javlja na različite načine s različitim intenzitetom, od površinskih bora ili aktivnih keratoza do varijacija u raspodjeli melanina.

Pareja B i Kehl H (1990) proveli su istraživanje sa osobama koje su bile naviknute provoditi ljeto na plažama. Studija je uključivala 20 ženskih ispitanica u dobi od 25 do 35 godina. Najčešće promjene koje su se pojavile na koži bile su površinske bore i mrlje. Ispitanice su primjenjivale ulje ploda divlje ruže u razdoblju 4 mjeseci (od svibnja do kolovoza 1988). Značajne promjene zapažene su od trećeg tjedna nadalje – površinske bore i mrlje su se smanjile, i do kraja četvrtog mjeseca njihova je koža poprimila gladak i svjež izgled gotovo skoro bez mrlja. Ulje ploda divlje ruže preporuča se za prevenciju i korekciju promjena na koži nastale pod utjecajem sunčeve emanacije, te za smanjenje mrlja na koži.

 

PREPORUČENA DOZA

Preporučena doza u izradi kozmetičkih preparata je od 0,5 – 5,0 %.

 

UPOTREBA U KULINARSTVU

U kulinarstvu se koristi kao čaj kako bi pomogao u održavanju zdrave razine kolagena (Bartram 1996). Pripravci od šipka divlje ruže bio je popularan kao slatkiš u srednjem vijeku (Chevallier 1996). Želei, sirupi, džemovi i biljni čajevi danas se proizvode od ploda divlje ruže (Schauenberg & Paris 1990).

 

MJERE OPREZA

U slučaju predoziranja može doći do iritacije (transretinoična kiselina uglavnom je bez štetnih sekundarnih učinaka).

 

SABINA FUREŠ, aromaterapeut

 

 

LITERATURA:

  1. Price, L., „Carrier Oils for Aromatherapy & Massage“(3rd edition), England, 1999.
  2. Battaglia, S., „The Complete Guide to Aromatherapy“, Perfect Potion, Zillmere, Queensland, Australia, 2004.
  3. Bartram T., „Encyclopedia of herbal medicine“, Grace, Christchurch, 1998.
  4. Khan, I.Abourashed, E.A., „Leung’s Encyclopedia of common natural ingredients used in food, drugs, and cosmetics“, John Wiley & Sons, Inc., Hoboken, New Jersey, 2010.
error: Content is protected !!