TAMJAN

ULJE PLODA DIVLJE RUŽE
October 29, 2017
ULJE NOĆURKA
November 21, 2017

Tamjan je jedan od najstarijih mirisa poznatih čovjeku, “ulje svih ulja”, ima najdulju povijest, najviše priča vezano je uz njega i nosi najdublju duhovnost. Tamjan se od davnina koristi u obredima rimokatoličke i pravoslavne crkve zbog vjerovanja da tjera zle duhove. Zbog svojih svojstava u Egiptu je korišten za balzamiranje mumija. Članak je objavljen u časopisu "Vita" studeni 2017.

Boswellia carteri

 

ULJE SVIH ULJA

 

Tamjan je jedan od najstarijih mirisa poznatih čovjeku, “ulje svih ulja”, ima najdulju povijest, najviše priča vezano je uz njega i nosi najdublju duhovnost. Prema ajurvedi, svakodnevno kađenje tamjana u kući donosi dobro zdravlje svim ukućanima. Tamjan se od davnina koristi u obredima rimokatoličke i pravoslavne crkve zbog vjerovanja da tjera zle duhove. Zbog svojih svojstava u Egiptu je korišten za balzamiranje mumija. Tamjan se spominje u najstarijem medicinskom dokumentu, Ebers papirusu, koji potječe iz 1600. godine prije naše ere. Od antike do srednjeg vijeka liječnici su tamjan koristili kao lijek, protiv prehlade i želučanih tegoba. U petom stoljeću prije naše ere Hipokrat je preporučivao žvakanje usitnjenog tamjana s medom protiv kašlja i bolesti pluća. Arapski liječnici upotrebljavali su ga za liječenje rana i zaustavljanje krvarenja, u Kini se koristio kao lijek protiv gube.

 

ZA ZDRAVLJE I LJEPOTU

U desetom stoljeću Avicena je preporučao tamjan kao lijek protiv tumora i čireva, a kao lijek koristila ga je i sv. Hildegarda iz Bingena. Tamjan se od davnina koristi na Bliskom istoku za održavanje zdravlja usne šupljine. Tamošnji ljudi imaju običaj žvakati smolu tamjana. Kraljica od Sabe i Kleopatra, zapisano je, koristile su ga kao kozmetičko sredstvo za njegu kože i kose, a Egipćanke su od tamjanove smole radile crnilo kohl za iscrtavanje oblika očiju. Tamjan ima dezinficirajuće i dezodorirajuće djelovanje, a to znaju i u Omanu, gdje muškarci dime bradu, kosu i odjeću držeći ih iznad zapaljenog tamjana. Esencijalno ulje tamjana ima široku primjenu te je jednako cijenjeno u medicinskoj, kozmetičkoj te duhovnoj i religijskoj primjeni. Ekstrahira se iz smole parnom destilacijom. Miris mu je smolasto balzamičan i pomalo drvenast.

Na fizičkoj razini tamjan sadrži sljedeće kemijske komponente: monoterpene do 75 posto (alfa-pineni, d-limoneni, sabineni, beta-mirceni), alkohole do 2 posto (cis-verbenol, terpinen-4-ol, trans-pinokarveol, viridiflorol), keton do 0,5 posto (verbenoni) te estere do jedan posto (oktil acetat). Njegovo terapeutsko djelovanje je antiseptičko, antiinflamatorno, antikataralno, antidepresivno, cikatrizantno (za iscjeljenje rana), ekspektoransno (pomaže izbacivanje sluzi iz dišnih puteva), imunostimulativno. Kod mišićnokoštanog sustava djeluje kod svih oblika reumatizma i reumatskih bolova te kod kroničnog umora mišića. Što se tiče dišnog sustava, djeluje kod astme, bronhitisa, KOPB-a, dispneje, ortopneje (dispnea pri mirnom ležanju). Na polju imunosnog sustava djeluje kod pada imuniteta i imunološkog deficita. Kod kožnih tegoba djelotvoran je u tretiranju ekcema, rana, suhe i umorne koža. Pomaže i kod depresije.

Na emotivnoj razini ovaj miris potiče pozitivne emocije zadovoljstva, mira, sreće i ljubavi. Jednako tako umiruje anksioznost, strah, paniku, emocionalnu uzbuđenost. Posebno je pogodan kod stanja depresije, depresivnog ponašanja, afektivnosti. Osoba će biti ispunjena ljubavlju, mirom i zadovoljstvom koje proizlazi iz potpunog jedinstva sa samim sobom. Oko sebe širi mir i sreću. Univerzalna ljubav očituje se u svakom pokretu, riječi i djelima.

Na mentalnoj razini miris esencijalnog ulja tamjana pomaže u smirivanju uma, posebno opsesivno-kompulzivnih misli, mentalne prenadraženosti. Pomaže u postizanju koncentracije. Pored toga, potiče umne sposobnosti kao što su promišljanje, kontemplacija i racionalizacija. Pogodan je i za mentalne vježbe koje se odnose na koncentraciju,planiranje i organizaciju. Oslobađa naše misli od negativnih koncepata.

Na energetskoj razini ovo esencijalno ulje djeluje na prvi, četvrti i sedmi energetski centar. Na prvi energetski centar djeluje tako što odmiče energije materijalizma i usmjerava energiju u smjeru materijalne odgovornosti, ali i datosti (sve što trebam imam). Na četvrti energetski centar djeluje oslobađajući nas emocionalnih blokada te vodeći nas u smjeru u kojem prihvaćamo da je davanje oblik primanja. Povezuje materijalne i duhovne energije. Na sedmi energetski centar djeluje tako što duhovni kanal čuva otvorenim te duhovna energija nesmetano teče. Potiče jačanje polja duhovne energije.

Na duhovnoj razini vibracija ovog esencijalnog ulja najbliža je vibraciji “svetosti”, stoga i nosi arhetip sveca. Svetost je duhovna kvaliteta koja se očituje ovdje i sada, u životnoj realnosti. Istovremeno se radi o odvojenosti i posvećenosti. Odvojenost se odnosi na prevladavanje slabosti ega, svjetovnih materijalističkih zamki, a posvećenost se odnosi na obećanje ili zavjet služenja istini. Vibracija ovog ulja usmjerava nas da svakodnevno radimo na svojim vrlinama, da stremimo jedinstvu sa samim sobom te da uđemo u stanje potpunog duhovnog mira i pomirenosti. Pogodna je za iscjeljivanje svih problema i bolesti tijela, uma i duše.

 

ZANIMLJIVOSTI

  • Drvo tamjana raste u izuzetno suhom i pjeskovitom terenu, doslovce terenu bez zemlje. Drvo se zarezuje specijalnim alatima i nakon 10 do 20 dana osušeni biljni sok se skuplja poput bisera. Što je smola svjetlija to je ulje dragocjenije. Destilacija traje oko 10 sati i zahtijeva stručno znanje.
  • To je malo i listopadno stablo koja može narasti 6 do 26 stopa. Ima jedan ili nekoliko debla, a kora se na dodir osjeća poput papira . Ima sitne cvjetiće žućkasto bijele boje
  • Početkom devedesetih godina, ponovno je otkriven izgubljeni grad Ubar koji se nalazi uz “Put tamjana”. Vjeruje se da je to bio primarni put trgovine za tamjan.

 

INFO

  • Hussain i sur. (2013) su proveli znanstveno istraživanje tamjana (Boswellia carteri, B. sacra i serrata) u njegovom antiinflamatornom i antiartritičkom djelovanju, te ga potvrdili
  • Camarada i sur. (2007) utvrdili su aktivno djelovanje tamjana na bakterije coli, P. aeruginosa i neke sojeve S. aureus, ali ne i na MRSA, te djelovanje na gljivicu Candida albicans
  • Frank i sur. (2009) istraživali su antikancerogeno djelovanje tamjana i potvrdili njegov učinak

 

PRAKTIČNI SAVJETI

Otežano disanje

  • Inhalacija – U posudu s cca 1-2 l vruće vode ukapajte: 4 kapi tamjana (Boswellia carteri) i 2 kapi lavande (Lavandula angustifolia) te duboko udišite 10 minuta
  • Nosni džepni inhalator – U filter inhalatora ukapajte 5 kapi tamjana (Boswellia carteri), 3 kapi melise (Melissa officinalis) i 2 kapi timijana  (Thymus vulgaris ct linalool). Udisati po potrebi.
  • Komprese – U posudu s toplom vodom (cca 2 l) ukapajte: 5 kapi tamjana (Boswellia carteri), 3 kapi eukaliptusa (Eucalyptus radiata) i 2 kapi limuna (Citrus limon).

Ulje za njegu kože – U 30 ml arganovog ulja (Argania spinosa) ukapajte: 10 kapi tamjana (Boswellia carteri), 5 kapi smilja (Helichrysum italicum), 5 kapi ruže (Rosa damascena)

Mješavina za meditaciju / smirenje – U mirisnu lampicu ukapajte: 3 kapi tamjana (Boswellia carteri), 2 kapi sandala (Santalum album), 5 kapi slatke naranče (Citrus sinensis)

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. med. techn. clin. aromath.

 

error: Content is protected !!