PALO SANTO

ULJE NOĆURKA
November 21, 2017
ULJE BORAŽINE
December 8, 2017

Sveto stablo ili palo santo je vrlo aromatično drvo čiji je miris izuzetno umirujući i emitira vrlo snažnu energiju, osobito povećava meditativno stanje i duhovni mir. Njegov dim tjera komarce, mrave i ostale kukce. Stablo raste 40 godina, a kada odumre potrebno je još deset godina da bi bilo pogodno za proizvodnju esencijalnog ulja. Članak je objavljen u časopisu "Vita" prosinac 2017.

Bursera graveolens

 

SVETO DRVO

Sveto stablo ili palo santo je vrlo aromatično drvo. Šamani u Južnoj Americi su ga tisućljećima koristili za liječenje raznih bolesti, za čišćenje i uklanjanje negativne energije, a osobito za tjeranje zlih duhova. Odatle naziv santo – sveti, koji su mu dali španjolski osvajači. Zbog svojih iznimnih svojstava bio je vrlo cijenjen kod Inka. Miris svetog stabla je izuzetno umirujući i emitira vrlo snažnu energiju, osobito povećava meditativno stanje i duhovni mir. Njegov dim tjera komarce, mrave i ostale kukce. Stablo raste 40 godina, a kada odumre potrebno je još deset godina da bi bilo pogodno za proizvodnju esencijalnog ulja.

 

SLATKE MIRISNE NOTE

Palo santo pripada porodici Burseraceae i dobiva se parnom destilacijom. Miris je parfemski, osvježavajući. Podsjeća na mješavinu bora, kadulje, mente i limuna. Boja mu varira, od svijetložute do blijedo smeđe. Ovo mistično drvo raste na obali Južne Amerike, a srodno je tamjanu i miri. Miris mu ima slatke note bora, mente, kadulje i limuna. Čarolija svetog drveta je u alkemijskom procesu koji se događa nakon njegove smrti. Da bi palo santo dobilo svoja magična i ljekovita svojstva, mora umrijeti, ali ne bilo kakvom smrću, nego samo prirodnom smrću starih stabala. Stabla žive 80 do 90 godina, a po završetku životnog vijeka moraju ostati još do deset godina u svom prirodnom staništu kako bi se dovršila metamorfoza. Tek tada ožive sva njegova svojstva i postane ljekovito, mistično i sveto. Šamani i iscjelitelji palili su drvo za privlačenje pozitivne energije i potenciranje kontakta s dobrim duhovima, a za tjeranje zlih duhova. Ritualnu svetu vatru ložili su s dragocjenim aromatičnim drvetom kako bi zaštitili mjesto obreda. Ljudi su koristili palo santo svakodnevno za vrijeme molitve, za poticanje dobrog raspoloženja i za pročišćavanje domova. Palo santo uklanja ustajalu, negativnu energiju i pročišćava prostor, povećava pozitivnu energiju, sreću i uspjeh te podiže vibraciju.

Na fizičkoj razini ovo iznimno esencijalno ulje ima analgetičko, antiinflamatorno, antioksidansno, antiseptičko, antialergijsko, ekspektoransno (smiruje kašalj), anksiolitičko i relaksirajuće djelovanje. Takvo djelovanje mu omogućavaju kemijski spojevi kao što su: monoterpeni 37-68,7% (limonen), alkoholi 5-11% (alfa- i gama-terpineol) te oksidni ciklički monoterpenoid do 13,4% (mentfofuran). Djeluje na imunosni sustav tako što umanjuje alergije i pomaže kod pada imuniteta kada postoji sklonost infekcijama. Na dišni sustav djeluje kod prehlada, kašlja, kroničnog bronhitisa, katara tako što pomaže oslobađanju od sluzi. Na urogenitalni sustav djeluje kod cistitisa te menstrualnih problema, posebno kod bolnih menstruacija. U psihoaromaterapiji koristi se za smanjenje tjeskobe, pretjerane zabrinutosti, a sve je popularnije u tretiranju menadžerskog stresa. Ne preporuča se za korištenje kod male djece i osoba koje imaju oštećenu jetru.

Na emocionalnoj razini potiče ugodne emocije kao što su mir, sreća, zadovoljstvo te donosi emocionalnu sigurnost. Ako je osoba puna neugodnih emocija, pojačat će ih i izazvati njihovo čišćenje. To su najčešće emocije ljutnje, bijesa, ogorčenosti i straha. Pozitivno emocionalno stanje osobe očituje se tako što se osoba osjeća smireno, zadovoljna je, mirna i stabilna. Negativno emocionalno stanje osobe očituje se po tome što je sklona manipuliranju, kontroli,te žudi za osobnom i duhovnom moći kako bi prikrila svoje slabosti.

Na mentalnoj razini miris ovog esencijalnog ulja djeluje pomažući u smirivanju opsesivnih misli, mentalne konfuzije, mentalne prenapregnutosti, Usmjerava mentalne procese. Pogodno je za kontemplaciju, promišljanje, analizu i sintezu misli, a samim time za reviziju, validaciju i evaluaciju životnih planova. Zbog toga je sve popularnije u tretiranju menadžerskog stresa i podržavanju životnog i poslovnog učenja i treniranja. Njegova moćna vibracija pomaže u uklanjanju i rješavanju privida. Podiže samopouzdanje, samosvijest i samokontrolu.

Na duhovnoj razini ovo esencijalno ulje nosi vibraciju duhovne kvalitete otkrivenja. Nosi veliku količinu energije koja ima snagu iz temelja promijeniti naš život. Potvrda istine je neumoljiva i nepobitna duhovna moć stoga je i najveći agens za transformaciju ili transcendiranje svijesti. Vibracija ovog esencijalnog ulja je iznimno jaka u otvaranju polja duhovnih energija. Pogodna je za iscjeljivanje negativnih uvjerenja, straha od snage vjerovanja, gubitka kontrole, straha od nepoznatog i straha od promjena.

Na energetskoj razini vibracija palo santo potiče manifestaciju energije brižnosti, zaštite, koordinacije, usmjeravanja, transfera, prisutnosti i pozornosti. Djeluje na prvi, četvrti i sedmi energetski centar. Na prvi energetski centar djeluje tako što uzemljuje, potiče realizaciju i materijalizaciju. Pomaže u usklađivanju s materijalnim vibracijama. Na četvrti energetski centar djeluje pomažući u spajanju i odašiljanju energije “srca”, bezuvjetno primajući i davajući energiju univerzalne ljubavi. Na sedmi energetski centar djeluje pomažući u održavanju, očuvanju i širenju duhovnog kanala.

 

NAČIN PRIMJENE

Aromaterapeutska masaža je način cjelovite primjene esencijalnog ulja zato što kroz masažu ono djeluje na sve razine postojanja. Masaža omogućava ulazak esencijalnog ulja putem kože, stimulaciju spinalnih živaca, stimulaciju parasimpatikusa, poticanje cirkulacije i potpunu mišićnu relaksaciju. Tehnikama disanja potiče se indirektna inhalacija esencijalnog ulja, njegovog mirisa, a time i njegovo psihofiziološko djelovanje. Disanje potiče i oksigenaciju tkiva i njegovu detoksikaciju.

Direktna inhalacija se preporuča kod već navedenih zdravstvenih problema, dok se indirektna inhalacija (udisanje mirisa putem mirisne lampice, raspršivača i sl.) preporuča kod emocionalnih, mentalnih ili duhovnih problema ili osobama čiji je životni stil osobna odgovornost te osobni i duhovni razvoj. Direktnom inhalacijom u organizam unosimo kemijske komponente esencijalnog ulja koje tada imaju lokalno i opće djelovanje na tkivo, dok se kod indirektne inhalacije izlažemo psihofiziološkom djelovanju mirisa i njegovoj energetskoj vibraciji.

Kupka može biti terapeutska ili ritualna. Terapeutska se provodi kod već opisanih zdravstvenih teškoća. Zbog karizme koju ovo esencijalno ulje nosi ritualna kupka se radi u svrhu pročišćavanja od negativnih energija, meditacije, kontemplacije te transcendiranja svijesti. Nikako se ne preporuča osobama koje imaju psihijatrijske dijagnoze ili su pod psihofarmacima. Preporuča se konzultacija s aromaterapeutom.

 

INFO

  • Od strugotina drveta palo santo može se skuhati ljekoviti čaj. Izvrstan je za smirenje, imunološki sustav, živčani sustav i za brži oporavak od bolesti.
  • Esencijalno ulje sadrži 75% d-limonene, koji je poznati antitumorski spoj i djeluje kemopreventivno protiv tumora dojke, bubrega, pluća, kože i gušterače.

 

PRAKTIČNI SAVJETI

Otklanjanje stresa, tjeskobe i strahova – U mirisnu lampicu ukapajte: 3 kapi palo santo (Bursera graveolens), 2 kapi lavande (Lavandula angustifolia), 1-2 kapi timijana (Thymus vulgaris ct. linalol)

Bronhitis, katar, prehlada – Direktna inhalacija, u 2 l vruće vode ukapajte i deset minuta udišite; 4 kapi palo santo (Bursera graveolens), 2 kapi limuna (Citrus limon), 2 kapi bora (Pinus sylvestris)

Mišićna bol, kronični umor – U 50 ml kantariona (Hypericum perforatum) ukapajte, te 1-2 puta dnevno umasirajte u bolno mjesto: 10 kapi palo santo (Bursera graveolens), 10 kapi mažurana (Origanum majorana), 5 kapi klinčića (Eugenia caryophyllata)

Mješavina za meditaciju – U mirisnu lampicu ukapajte: 3 kapi  palo santo (Bursera graveolens), 2 kapi sandala (Santalum album), 1 kap vetivera (Vetiveria zizanoides), 2 kapi bergamota (Citrus bergamia)

 

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. med. techn. clin. aromath.

 

error: Content is protected !!