CIMET LIST

ULJE BORAŽINE
December 8, 2017
Vetiver
December 19, 2017

Cimet list esencijalno ulje slatkog, oštrog i toplog mirisa ima veliku vrijednost u aromaterapiji, posebno u psihoaromaterapiji. Miris je poznat i nedvojbeno asocira na kolače i božićni ugođaj, dakle na toplinu doma te osjećaje pripadnosti, privrženosti, bliskosti, intimnosti. Kao takav izvrsna je pomoć u rješavanju neuroza i anksioznosti. Članak je objavljen u časopisu "Zdrave vijesti" prosinac 2017./siječanj 2018.

Cinnamomum verum fol.

 

Prvi zapisi o cimetu su nastali u Egiptu još 2000 godina prije Krista. Njegovo botaničko ime potječe od arapskog i židovskog termina amomon, što znači mirisna začinska biljka. Postoje dvije vrste cimeta jedan je kineski cimet, koji se proizvodi od biljke latinskog imena Cinnamomum cassia Blume, koje svoje podrijetlo vuče iz Burme. Kasija cimet se nalazi u Mojsijevom svetom ulju za pomazanje. Ulje kasija cimeta ima dugu tradiciju u biblijskim vremenima, a prvi se puta spominje na svitku papirusa prije 3 600 godina. Druga vrsta cimeta je ljekovita i on se od davnine primjenjuje u narodnoj medicini starih svjetova. Riječ je o vrsti Cinnamomum zeylanicum Nees, koja potječe iz Šri Lanke, odnosno bivšeg Cejlona po kojem je i dobila ime. U prošlosti se, osim za aromatiziranje hrane i pića, koristio i kao konzervans te u svrhu prevencije raznih infekcija.

Ovo esencijalno ulje slatkog, oštrog i toplog mirisa ima veliku vrijednost u aromaterapiji, posebno u psihoaromaterapiji. Miris je poznat i nedvojbeno asocira na kolače i božićni ugođaj, dakle na toplinu doma te osjećaje pripadnosti, privrženosti, bliskosti, intimnosti. Kao takav izvrsna je pomoć u rješavanju neuroza i anksioznosti. U narodu se koristio kao lijek protiv raznih infekcija, posebno probavnih organa i gornjih dišnih putova. Nije zanemariva njegova uloga i sposobnost u podizanju životne energije / libida.

Cimet je usko povezan sa dvije životne kvalitete koje pripisujemo temperamentu, a to su žestina i strast. Žestina se odnosi na brzinu i snagu neke reakcije, što je ponekad vrlo poželjna kvaliteta kada želimo čvrsto promovirati i  zastupati svoj stav ili ideju. Pravilno upotrebljena ona pomaže u pomicanju granica. Strast je povećana količina energije i emocija vezanih uz neki objekt /osobu. Kada je prisutna strast, emocije su često „zamagljene“ pa je ona pogodna za stvaranje krive percepcije. No, u svakom slučaju strast ima pozitivan predznak jer donosi energiju, usmjerenje, upornost, izdržljivost, predanost prema onome u čemu je usmjerena. Posljedično tome, učinkovitost je zagarantirana. Pa je tako cimetovo esencijalno ulje jedno od najučinkovitijih ulja kroz povijest, tradiciju, običaje i aromaterapiju. U narodnoj upotrebi i predaji preporuča se kod uboda insekata.

Cimet list ima slijedeće kemijske spojeve: monoterpeni (β-felandren), sesquiterpeni (β-kariofilen, α-ylangen), alkoholi (α-terpineol, linalool, aromatični cinamik alkohol), esteri  (benzil benzoat, 2-fenil etil benzoat, cinamil acetat), fenoli (eugenol), aldehidi (cis-cinamaldehid), te nešto ketona i oksida. Stoga je  njegovo terapeutsko svojstvo analgetičko, antiinfektivno, antiinflamatorno, lipolitičko, imunostimulirajuće i neurotoničko. Indiciran je za reumatične bolove, zubobolju, bolove tetiva i mišića, upale sinusa, bronhitis, gastritis i enterokolitis. Kod psihičkih problema koristi se za smanjenje neuroze i depresije.

Miris cimeta je istovremeno oštar, sladak i prodoran. Po kvaliteti je topao i ugrijavajući. Asocira na zimu, kuhano vino i božićne kolače. Može nas odvesti daleko u djetinjstvo evocirajući uspomene obiteljskog druženja i doma. Isto tako može nas učvrstiti u sadašnjosti potičući osjećaje obiteljskih vrijednosti. Njegov miris potiče pozitivne emocije tako da  se osoba osjeća snažno i samopouzdano što joj daje osjećaj zadovoljstva. Lakše ispunjava svoja očekivanja, ima veći osjećaj slobode i emocionalne uzbuđenosti što je može potaknuti na daljnje izazove. Kad je osoba  negativna i u svojim slabostima,  pojačava negativne  emocije koje se tada iskazuju kao sklonost tiraniziranja bliskih osoba ili okoline. Potencira strah i nesigurnost.

Njegov miris pomaže u jačanju koncentracije i otklanjanju negativnih misli, posebno opsesivnih. Usmjerava ih te pomaže u namjeri osnaživanja kako psihološkog tako i energetskog. Preporuča ga se koristiti pri izradi i analizi poslovnih ili životnih planova jer uvodi red, rad i disciplinu u preuzetim odgovornostima. Duhovna vibracija ovog esencijalnog ulja je disciplina.

Na energetskoj razini energija cimet lista djeluje na treći i četvrti energetski centar na način da svijest o sebi, koja je sada već stvorena i dovoljno jaka da pokrene promjene, može usmjeriti da se u potpunosti oslobodi  životnih tereta koji ga sputavaju. Odluke koje se donesu, ovom energijom su bitno osnažene i usmjerene u ostvarenje cilja. Ova energija naglašava snagu u donošenju odluka i pojačava svjesnost da smo sami odgovorni za ono sto stvaramo bilo mišlju, djelom ili riječju.

Sinergija esencijalnog ulja cimeta s porodicom Rutaceae (limun, slatka i gorka naranča, grejp, bergamot) pojačava njegovo antiseptičko djelovanje i ublažava neželjene posljedice fenola na kožu.  Sinergija s porodicom Pinaceae (bor, jela, smreka, cedar) pojačava njegovo analgetičko i antiinflamatorno svojstvo. Sinergija s porodicom Myrtaceae (eukaliptusi, čajevac, cajeput, klinčić, kanuka, mirta, niauli) pojačava njegovo imunostimulirajuće i antiinfektivno djelovanje.

 

PRAKTIČNI SAVJETI

Božićna mješavina za prostor – U mirisnu lampicu ukapajte: 3 kapi cimet lista (Cinnamomum verum fol.), 5 kapi jele (Abies alba), 5 kapi slatke naranče (Citrus sinensis)

Božićna kupka za intimnost i strast – U par žlica sojinog vrhnja ili žlicu meda ukapajte: 7 kapi cimeta (Cinnamomum verum fol), 5 kapi papra (Piper nigrum), 5 kapi jasmina (Jasminum sambac)

Božićna mješavina za obiteljski ručak – U mirisnu lampicu ukapajte: 2 kapi cimeta list (Cinnamomum verum fol.), 1 kap klinčića (Syzygium aromaticum), 3 kapi đumbira (Zingiber officinale), 5 kapi mandarine (Citrus reticulata)

 

OSOBNO ISKUSTVO

Esencijalno ulje cimet lista najviše koristim u tretmanima psihosomatskih bolesti probavnog trakta (gastritis, kolitis, iritabilni kolon, spazmi),  u problemima neuroze i anksioznosti te u poremećajim prehrane kao što je kompulzivno jedenje.

 

INFO

Esencijalno ulje cimeta može izazvati iritaciju kože ili sluznice stoga ga je potrebno pažljivo koristiti, a ne preporuča se bebama i maloj djeci. Esencijalno ulje cimet lista se bitno razlikuje od esencijalnog ulja cimet kore po kemijskom sastavu. Cimet list sadrži od 60-80% fenola, dok cimet kora sadrži  do 76% aldehida, pa se niti jedan ne koristi u postotku većem od 1% (preporuka IFRA).

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. med. techn. clin. aromath.

 

error: Content is protected !!