Vetiver

CIMET LIST
December 15, 2017
VETIVER
January 5, 2018

VETIVER (Vetiveria zizanoides)

  

Porodica: Poaceae

Nota: donja

Zemlja porijekla: Južna Indija, Indonezija, Sri Lanka, Filipini, Komorski otoci, zapadna Afrika, Južna Amerika

Boja ulja: tamno smeđa

Miris ulja:  dubok, dimno-zemljani, snažan, dugotrajan, topao, pun

Način dobivanja:  destilacija vodenom parom korijena i korjenčića

Kemijski sastav: alkoholi 40%, ketoni 15%, ima nešto estera, sesquiterpena i kiselina, a  45% sadržaja nije definirano.

Po kemijskom sastavu spada u seskviterpenske alkohole koji su lagano analgetički, antispazmodički, protuupalni, antialergijski, imaju umirujuće, antiseptičko, baktericidno, protugljivično i balansirajuće djelovanje.

F (fizička razina) – Djeluje antiseptično i tonizirajuće, potiče cirkulaciju, spazmolitik je (djeluje protiv grčenja glatke muskulature), djeluje protiv crijevnih parazita i nametnika, potiče rad jetre i gušterače, jača obrambeni sustav organizma; regulira razine ženskih hormona, uterotonik je i ima emenogogno djelovanje pa  je odličan kod amenoreje i slabe menstruacije; pomaže kod mišićnih bolova, iščašenja, uganuća, istegnuća, ukočenosti, lumbaga, reumatizma i artritisa;  regulira aktivnost žlijezda lojnica, preporuča se za njegu suhe, dehidrirane i nadražene kože, koristi se za prevenciju i reduciranje  bora i strija te za poboljšavanje tonusa umorne, zrele kože, potiče  zacjeljivanje rana i posjekotina, umiruje upaljenu i nadraženu kožu; afrodizijak je, sedativ, djeluje kod depresije, nesanice, stresa.

E (emotivna razina) – zbog umirujućeg djelovanja naziva se “uljem mira”. Na emotivnoj razini donosi osjećaje smirenosti, sigurnosti i povjerenja. Smiruje, uravnotežuje emocije, revitalizira, umiruje hiperaktivnost, nestrpljivost, razdražljivost, ljutnju i nemir. Koristi za olakšanje stresa, napetosti, histerije, tjeskobe i depresije; izrazito pomaže kod burnout sindroma.  Djeluje protiv straha, straha od života, smrti, od promjene.

M (mentalna razina) –ima sposobnost da smiri i centrira um, tako što smiruje i pročišćuje misli i daje nam fokus. Njegova sposobnost da opusti i istovremeno revitalizira, čini ga izvrsnim za tretiranje nervne napetosti i nervne iscrpljenosti.

D (duhovna razina) – njegove duhovne komponente su snaga i postojanost.

Energija (mag) : 1. i 7. energetski centar

Esencijalno ulje vetivera ima karakter maga, snažnog duha čija vibracija nam daje sposobnost ostvariti i materijalizirati nsše ideje, želje i potencijale. Aromaterapeuti ga preporučuju kao zaštitu za solarni pleksus (3.čakra), jer umanjuje ulazak negativne energije i time emocionalno sagorijevanje osobe (terapeuti, profesori, medicinske sestre,  liječnici i dr.).

Mjere opreza: Ovo ulje je vrlo sigurno. Nije za oralnu upotrebu. Ne nanositi nerazrijeđeno na kožu i sluznice. Čuvati dalje od dohvata djece.

 

Malo više o vetiveru

Ime ove trave dolazi od njena tamilskog imena (jezik koji se govori u Tamil Nadu, države u Južnoj Indiji) vetiver što znači odsječen sjekirom – opis načina na koji se skuplja korijen. Na Javi se vetiver zove “akar wangi” što znači “mirisan korijen”. U Indiji je poznat kao Khus-khus. Otok Java jedan je od najvećih proizvođača ulja vetivera, koje se puno upotrebljava u parfemskoj industriji kao fiksativ mirisa. U Indiji i na Javi, vetiver je vrlo cijenjen od lokalnog stanovništva zbog svoje moći odbijanja insekata. Sanskrtski tekstovi naglašavaju njegovu značajnu ulogu za kompozicije parfema te za kulinarske i medicinske primjene. Stoljećima je sastavni dio tradicionalne indijske i kineske medicine.  U ayurvedskoj medicini oduvijek je široko rasprostranjen u bezbrojnim pripravcima koji su korišteni protiv žeđi, sunčanice, groznice i glavobolje.  U Indiji se ta trava ubirala i sušila kako bi se njome prekrivale sojenice za zaštitu od sunca. Utkan u čvrste „škure“ i zaslone, žilav, vlaknast korijen zatamnjuje prozore domova u žarko ljetno popodne. Kad bi se trava poprskala vodom razvijala bi ugodan, sladak, osvježavajući miris. Korijen od kojeg se dobiva ulje sušio se i mljeo, a koristio se kao repelent za zaštitu tkanina. Obzirom da njegov miris odbija insekte, lepeze od vetivera cijene žene od Indije do Jave. Na Istoku se korijenje koristi i za zaštitu domaćih životinja od nametnika. Korijen vetivera je jestiv i sušen se koristi kao začin. Mnoge istočne civilizacije biljku koriste za izradu različitih predmeta svakodnevne upotrebe. Od vetivera se izrađuju prostirke za spavanje, sjenice, paravani, nadstrešnice i lepeze koje svojim mirisom odbijaju insekte i potiču opuštanje.

error: Content is protected !!