VETIVER

Vetiver
December 19, 2017
RUŽA
February 5, 2018

Ovo je esencijalno ulje vrlo popularno u izradi parfema kao fiksativ mirisa. Njegov dubok, senzualan i zemljani miris čini ga uljem prvog izbora u sastavu parfema. Vetiver se zbog svojeg umirujućeg djelovanja naziva i “uljem mira”. Od vetivera se izrađuju prostirke za spavanje, sjenice, paravani, nadstrešnice i lepeze koje svojim mirisom odbijaju insekte i potiču opuštanje. Članak je objavljen u časopisu "Vita" siječanj 2018.

Vetiveria zizanoides

 

Vetiver je trava čiji naziv dolazi iz tamilskog jezika (govori se u Tamil Nadu, državi u južnoj Indiji), a znači “odsječen sjekirom”, što opisuje način na koji se skuplja korijen. Na Javi vetiver zovu “akar wangi” što znači “mirisan korijen”. U Indiji je poznat kao khus-khus. Ondje se ta trava brala i sušila kako bi se njome prekrivale sojenice za zaštitu od sunca. Utkan u čvrste “škure” i zaslone, žilav, vlaknast korijen zatamnjivao je prozore domova u žarka ljetna popodneva. Kad bi se trava poprskala vodom, razvijala bi ugodan, sladak, osvježavajući miris. Korijen od kojeg se dobiva ulje sušio se i mljeo, a koristio se kao repelent za zaštitu tkanina. Njegov miris odbija insekte pa lepeze od vetivera cijene žene od Indije do Jave. U ajurvedskoj medicini oduvijek je široko rasprostranjen u brojnim pripravcima protiv žeđi, sunčanice, groznice i glavobolje.

Mnoge istočne civilizacije biljku koriste za izradu različitih predmeta za svakodnevnu upotrebu. Od vetivera se izrađuju prostirke za spavanje, sjenice, paravani, nadstrešnice i lepeze koje svojim mirisom odbijaju insekte i potiču opuštanje. Vetiver se zbog svojeg umirujućeg djelovanja naziva i “uljem mira”. Ovo je esencijalno ulje vrlo popularno u izradi parfema kao fiksativ mirisa. Njegov dubok, senzualan i zemljani miris čini ga uljem prvog izbora u sastavu parfema. Otok Java jedan je od najvećih proizvođača ulja vetivera. Sanskrtski tekstovi naglašavaju njegovu važnu ulogu za kompozicije parfema te za kulinarske i medicinske primjene, ali i kao pomade za pomazivanje mladenki.

Na fizičkoj razini ovo esencijalno ulje dobiva se parnom destilacijom nasjeckanog i osušenog korijena. Pripada porodici Poaceae. Vrlo je gusto i zlatnosmeđe je boje. Izvrsno se miješa s jelom, čempresom, borom, cedrom, tamjanom te sa svim citrusima. Njegovo terapeutsko djelovanje je antiseptičko, antiinflamatorno, endokrino i imunostimulirajuće. Djeluje na mišićno-koštani sustav kod problema artritisa i mišićne napetosti, na hormonski sustav kod obilne menstruacije ili njezina izostanka. Pogodan je za tretiranje upaljenih vena. Stimulira rad egzokrinog dijela gušterače. Jača imunitet te ga mnogi smatraju imunomodulatorom. Umiruje živčani sustav i psihičku napetost. Na kožu djeluje tako što umanjuje infekcije i “suši” akne. Nema poznatih kontraindikacija.

Na emocionalnoj razini miris ovog esencijalnog ulja, koji je slatkast, zemljan, drvenast i balzamičan, pobuđuje emocije mira, ljubavi, zadovoljstva. Potiče empatiju, prihvaćanje i emocionalnu inteligenciju. Umiruje emocije straha, panike, emocionalnu nesigurnost. Pomaže kod emotivnog otvaranja dajući osjećaj mira i sigurnosti. Osoba koja ima u sebi kvalitete vetivera smirena je, sigurna u sebe te zrači mudrošću i ljubavlju. One koje nemaju razvijene kvalitete vetivera često su nesigurne u sebe, nemirne, razdražljive i frustrirane.

Na mentalnoj razini miris i vibracija ovog ulja smiruje misli, posebno opsesivne, konfuzije, mentalnu uzbuđenost. Potiče mentalnu izdržljivost pa je pogodan za profesije koje se bave umnim radom ili terapeutikom. Koristi se kod prakticiranja duhovno-mentalnih vještina kao što su meditacija, kontemplacija, kreativna vizualizacija i druge. Centrira misli i svijest u poziciju “ovdje i sada”. Pomaže u osvještavanju sadašnjeg trenutka.

Na duhovnoj razini vibracija vetivera ima veliku snagu u poticanju stvaranja ili materijalizacije duhovnih ili drugih vrijednosti. Ova duhovna kvaliteta usmjerena je prema očuvanju života, njegovu razvoju te prikazu duhovnih vrijednosti. Održava i prikazuje temelje ljudskih vrijednosti bilo kroz religiju, duhovnost, umjetnost, znanost ili mističnost. Vibracija ovog esencijalnog ulja kontinuirano nas podsjeća da pripadamo “zemlji”, da smo od nje nastali i da ćemo se u nju vratiti. Ključna riječ koja opisuje duhovnu moć ovog ulja je snaga duha.

Na energetskoj razini vetiver djeluje na prvi, četvrti i sedmi energetski centar. Na prvi energetski centar djeluje tako što otvara mogućnost materijalizacije i realizacije, ali tako da nema vezanosti za ono što je stvoreno. Na četvrti energetski centar djeluje tako što onemogućava nastanak blokade i drži taj centar otvorenim. Osoba pripada energiji samoj i u potpunosti je kontrolira. Energija ljubavi, primanja i davanja nesmetano teče. Na sedmi centar djeluje držeći duhovni kanal potpuno otvoren.

 

ZANIMLJIVOSTI

Prvi parfem koji u svojoj kompoziciji ima vetiver lansiran je od parfemske kuće Givenchy pod nazivom eau de Vetiver 1959. godine kao osobni parfem Huberta Givenchy-a.

  • P.Guerlain je svoj čuveni vetiver lansirao 1961.g. koji ostaje kao jedan od najboljih klasičnih muških mirisa.
  • Dominique Ropion je stvorio parfem Vetiver Extraordinaire u kojem je izdvojio njegovu začinsku i drvenu notu, na račun njegove travnate note. Ljubitelji parfema kažu da se parfem bukvalno stapa s kožom i da je vrlo muževan.

 

PRAKTIČNI SAVJETI

Opuštanje psihičke napetosti/ mentalnog umora  – U mirisnu lampicu ukapajte: 3 kapi vetivera (Vetiveria zizanoides), 2 kapi slatke naranče (Citrus sinensis), 2 kapi lavande (Lavandula angustifolia)

Ulje za njegu kože i relaksaciju – U 100 ml biljnog ulja (50% badema i 50% argana) ukapajte: 10 kapi vetivera (Vetiveria zizanoides), 10 kapi tamjana (Boswellia carterii), 5 kapi sandala (Santalum album), 5 kapi lavande (Lavandula angustifolia)

Imunostimulirajuća kupka – U 1 dcl sojinog vrhnja ukapajte: 8 kapi vetivera (Vetiveria zizanoides), 5 kapi limuna (Citrus limon), 5 kapi timijana (Thymus vulgaris ct. linalool), 5 kapi kadulje (Salvia officinalis), 5 kapi eukaliptusa (Eucaliyptus globulus)

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. med. techn. clin. aromath.

 

error: Content is protected !!