RUŽA

VETIVER
January 5, 2018
UTJECAJ AROMATERAPIJE NA BOL
February 16, 2018

Ruža je cvijet srca i emocija, u Rimu je posvećena Veneri (u Grčkoj Afroditi), božici ljubavi, ljepote, mladosti, plodnosti i savršenstva. Ruža u zapadnoj Europi ima status čuvara tajni pa je i u katoličkim ispovjedaonicama čest motiv izrezbarena ruža. Da bi se dobio kilogram esencijalnog ulja ruže, potrebno je ubrati i destilirati četiri do pet tona latica. Članak je objavljen u časopisu "Vita" veljača 2018.

Rosa damascena

 

KRALJICA ESENCIJALNIH ULJA I CVIJEĆA

 

Ruža je cvijet srca i emocija, prvi put spominje se u drevnoj Mezopotamiji i već je u antičko doba uživala naklonost kraljeva i svećenika. U Rimu posvećena Veneri (u Grčkoj Afroditi), božici ljubavi, ljepote, mladosti, plodnosti i savršenstva, privlačna, cvjetna senzualnost ružinog esencijalnog ulja učinila ga je poznatim afrodizijakom. Rimljani su od Grka preuzeli i ružu kao simbol tajnovitosti pa su stropove gozbenih dvorana često oslikavali ružama, što je značilo da stvari izrečene pod utjecajem vina ne treba širiti kroz glasine, one su “sub rosa dictum” – izgovorene pod ružom. Ruža u zapadnoj Europi ima status čuvara tajni pa je i u katoličkim ispovjedaonicama čest motiv izrezbarena ruža. Esencijalno ulje ruže destilira se iz latica. Pripada porodici Rosaceae. Da bi se dobio kilogram esencijalnog ulja ruže, potrebno je ubrati i destilirati četiri do pet tona latica. Zbog prisutnosti prirodnog parafina esencijalno ulje ruže na niskoj se temperaturi kristalizira, što je jedan od važnih znakova da se radi o pravom ulju ruže, koje se inače vrlo često patvori.

Na fizičkoj razini ruža ima izniman kemijski sastav koji joj omogućuje široko djelovanje pa je njezino terapeutsko svojstvo protuupalno, antiinfektivno antiseptičko, adstrigentno, regenerativno, neurotoničko, iscjeljuje rane, a djeluje kao i seksualni tonik. Koristi se za dišni sustav (bronhitis, astma i sve infekcije); probavni sustav (spazmi svih oblika i uzroka); spolno-mokraćni sustav (cistitis, uretritis, vaginitis); živčani sustav (slabost i razdražljivost živaca i autonomnog živčanog sustava); kožu (akne, čirevi, rane, porezotine, ekcemi, opekline); psihu (frigidnost, impotencija, seksualna nezainteresiranost, depresija, anksioznost). Nema poznatih kontraindikacija.

Na emocionalnoj razini miris ruže kroz povijest je opisan i opjevan nebrojeno puta. Njegov učinak na psihu i raspoloženje donosi višestruke blagodati – podiže i stabilizira raspoloženje, evocira emocije sreće, zadovoljstva, mira, dostojanstva povećavajući razinu empatije. Profinjen miris i vibracija ovog ulja može nas odvesti u dubine vlastitog bića. Jednakom snagom djeluje na neugodne emocije kao što su tjeskoba, strah, zabrinutost, osjećaj nevrijednosti, nesigurnosti i krivnje. Miris ruže uspostavlja balans psihe te potiče samozbrinjavanje, samopoštovanje i samosvijest.

Na mentalnoj razini miris ruže  balansira emocije i podiže raspoloženje na viši stupanj doživljaja, a djeluje i na misli, način razmišljanja i kvalitetu uma. Umiruje ili balansira misli,posebno opsesivne. Način razmišljanja podiže na višu razinu tako što otvara um i percepciju za ono što se događa, a osoba to ne može prepoznati. Potiče motivaciju i entuzijazam. Pomaže u čišćenju negativnih misaonih programa, u kvalitativnoj transformaciji misli te transcendiranju misli na duhovnu razinu. Zbog toga je ovo ulje iznimno vrijedno u psiho i integrativnoj aromaterapiji.

Na duhovnoj razini duhovna kvaliteta ovog esencijalnog ulja je dobrostivost. Ova je kvaliteta vrlo bliska empatiji i velikodušnosti, no ujedno je svojstvo duše. Može se opisati kao plemenito svojstvo duše koje je u sinergiji sa zdravom osobnošću. Ova duhovna vibracija usmjerava nas da “poliramo” svoju osobnost do potpunog sjaja i ljepote istovremeno njegujućiljepotu duše. Dovodi nas do potpune osviještenosti vlastite osobnosti koja je sposobna pokazati ljubav i empatiju. Ovdje je na djelu sinergija ega i duše. Pogodna je za iscjeljivanje osjećaja manje vrijednosti, samokritičnosti, samokažnjavanja, potiskivanja emocija, straha od različitosti, grizodušja i kompleksa.

Na energetskoj razini ovo esencijalno ulje djeluje na prvi, treći, četvrti i šesti energetski centar. Na prvi energetski centar djeluje pomažući u ostvarivanju želja i potreba, ima veliku sposobnost materijalizacije i ovladavanja materijom. Na treći energetski centar djeluje tako što jača osobnu moć, samopouzdanje i samopoštovanje. Aktivno djeluje na svijest i podiže razinu svjesnosti koja se u slučaju ruže odnosi na jasno spoznavanje sebe u odnosu na život i životne vrijednosti. Na četvrti energetski centar djeluje otvarajući ga prema davanju i primanju bez zadrške i s punim povjerenjem. Na šesti energetski centar djeluje jačajući intuiciju za prepoznavanje božanskih signala i sinkroniciteta. Pomaže u otvaranju osobe prema duhovnom iscjeljenju.

 

ZANIMLJIVOSTI

  • Berba ruža, koja počinje tradicionalnim Praznikom ruža i biranjem Carice ruža, traje dvadesetak dana. Svako jutro, oko 5 sati, berači ruža kreću na polja, jer ružin cvijet treba ubirati prije nego što je isparila rosa. Tada se od njega dobivaju najveće količine i najkvalitetnije ružino ulje.
  • Ružino ulje čuva se u posebnoj «banci», u trezoru, u središtu Sofije. Skupocjena tekućina transportira se u posebnim mjedenim posudama, omotanima u platno. Otvor se zatvara pečatnim voskom, pečat je napravljen 1934. g. i samo je jedan takav, a čuva se u posebnoj blagajni u trezoru.

 

INFO

  • Patvorenje ruže vrši se sa: jeftinijim esencijalnim uljima palmarose i geranija, sintetskim spojevima poput damascenona, ružinih oksida, stearoptena, beta-ionona, feniletilnog alkohola i citronelola.
  • Marofi M. i sur. (2015) istraživali su utjecaj aromaterapije primjenom Rosa damascena na postoperativni stupanj boli kod hospitalizirane djece, te su utvrdili da je nakon svake primjene aromaterapije kao i na kraju tretmana stupanj boli bio znatno smanjen u grupi koja je primala Rosa damascena Mill. u odnosu na placebo grupu.
  • Hajibagheri A. i sur. (2014) istraživali su utjecaj aromaterapije primjenom Rosa damascene na kvalitetu sna kod kardioloških bolesnika, te zaključili da aromaterapija sa Rosa damascena-om može znatno poboljšati kvalitetu sna pacijentima hospitaliziranima na kardiološkom odjelu.

 

PRAKTIČNI SAVJETI

Meditacija/kontemplacija – U  mirisnu lampicu ukapajte: 2 kapi ruže (Rosa damascena), 2 kapi tamjana (Boswellia carteri), 3 kapi limuna (Citrus limon)

Ulje za njegu tijela – U 50 ml arganovog ulja (Argania spinosa) ukapajte: 5 kapi ruže (Rosa damascena), 10 kapi smilja(Helychyisum italicum), 5 kapi tamjana (Boswellia carteri), 10 kapi rimske kamilice (Chamaemelum nobile)

Krema za smanjenje bora oko očiju – U 20 mg baze dodajte: 5 ml macerata od smilja, 2 kapi ruže (Rosa damascena), 2 kapi geranija (Pelargonium graveolens), 2 kapi palmarose (Cymbopogon martinii)

 

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. med. techn. clin. aromath.

 

error: Content is protected !!