NEROLI

UTJECAJ AROMATERAPIJE NA BOL
February 16, 2018
JASMIN
May 5, 2018

Za porijeklo naziva eteričnog ulja neroli (Citrus aurantium ssp amara) smatra se zaslužnom talijanska princeza francuskog porijekla Anna Maria de la Tremoille (1670. - 1722.), princeza od Nerola, mjesta blizu Rima, koja je ovo ulje uvela u visoko društvo svoga doba. Ona je voljela miris cvijeta gorke naranče i bila je prva osoba koja ga je dala destilirati i od destiliranog ulja pravila omiljeni parfem. Članak je objavljen u časopisu "Vita" ožujak 2018.

Citrus aurantium ssp.amara

 

Za porijeklo naziva esencijalnog ulja neroli (Citrus aurantium ssp amara) smatra se zaslužnom talijanska princeza francuskog porijekla Anna Maria de la Tremoille (1670. – 1722.), princeza od Nerola, mjesta blizu Rima, koja je ovo ulje uvela u visoko društvo svoga doba. Ona je voljela miris cvijeta gorke naranče i bila je prva osoba koja ga je dala destilirati i od destiliranog ulja pravila omiljeni parfem. Svakodnevno je garderobu osvježavala omiljenim mirisom, od njega je spremala i mirisne kupke te pravila zavodljivu esenciju ulja koju su, njoj iz poštovanja, koristili mnogi mještani tog mjesta. Njene rukavice namirisane tim uljem toliko su bile glasovite da su dobile naziv “rukavice iz Nerole”. U Italiji i Španjolskoj cvjetove nerolija mladenke su nosile u kosi i u vjenčanim buketima, a latice su posipali po bračnoj postelji, jer njihova bjelina simbolizira čistoću i nevinost. Miris navodno ima opuštajući učinak na često nervoznu mladenku, a s druge strane, miris nerolija su kao znak raspoznavanja upotrebljavale i madridske prostitutke.

Na fizičkoj razini ovo esencijalno ulje je prozirno i spada u parfemska ulja. Sadrži monoterpene (do 35%), alkohole (do 40%), estere (od 7 do 21%), aldehide (2,5%) te nešto ketona i oksida. Stoga djeluje antibakterijski, antiinfektivno, neurotonično, regenerativno i flebotonično. Pogodno je za kožu, živčani, probavni i krvožilni sustav te psihu. Kod kože indicirano je za suhu i umornu kožu te za ožiljke, ali i za masnu, jer regulira lučenje sebuma; kod živčanog sustava za umor, nesanicu, prenadraženost simpatikusa te balansira autonomni živčani sustav; kod probavnog sustava blagotvorno djeluje kod kolitisa, kolika i spazama glatke muskulature; kod krvožilnog sustava djeluje na hemoroide i varikozne vene. Osim toga ublažava stanja neuroze, depresije i anksioznosti.

Na emocionalnoj razini miris nerolija umiruje razdražene emocije, emocionalnu nestabilnost i nedostupnost. Ako je osoba pozitivna, tada je miris nerolija čini sretnom i veselom. Bezbrižna je u otkrivanju ljepote ljubavi i svih njenih manifestacija. Zaljubljena je u ljepotu svijeta i ljubavi. Ako je osoba negativna, porive i potrebe koje osjeća ne zna prepoznati, postaje napeta i razdražljiva. Zbog toga se može osjećati ljutito i frustrirano. Može razviti kritičnost i samokritičnost kao posljedicu sebičnosti i nezrelosti. No, ako su joj emocije uravnotežene, ovaj miris dovest će je do emocionalnog oslobođenja i ushita.

Na mentalnoj razini miris ovog esencijalnog ulja umiruje misli, pomaže u sagledavanju vlastitih potreba, povećava koncentraciju i pomaže u pronalaženju pozitivnih rješenja, posebno kod međuljudskih odnosa. Podiže samopouzdanje i samopoštovanje vodeći osobu da svoja životna iskustva interpretira na zdrav način pronalazeći u njima svrhu i ljepotu. Miris ovog ulja usmjerava namjeru prema osobnoj zrelosti, a da se pri tome ne gubi senzibilnost i “mladalačka zanesenost”.

Na duhovnoj razini ovo esencijalno ulje nosi vibraciju zanesenosti. Zanesenost je duhovna kvaliteta koja nas spaja s osjećajem blaženstva. Na osobnoj razini potiče maštu i razvija kreativnost, a na duhovnoj veliča stanje ljubavi. Razvija empatiju i senzibilitet prema osjećajima drugih ljudi. Vibracija ovog esencijalnog ulja usmjerava nas prema razvoju osjećaja važnih za oplemenjivanje međuljudskih odnosa, poticanja tradicionalnih vrijednosti muško-ženskih odnosa te predanosti ljubavi kroz drugu osobu. Njeguje vjernost, lojalnost, pripadnost, posvećenost i bezuvjetnu ljubav. Pogodna je za iscjeljivanje emotivnih povreda, emocionalnih gubitaka, emocionalne zatvorenosti, emocionalne nestabilnosti te za oplemenjivanje mentalnih koncepata vezanih za vjeru i povjerenje u ljubav.

Na energetskoj razini vibracija nerolija djeluje na drugi, četvrti i šesti energetski centar. Na drugi energetski centar djeluje podižući potrebu za uzbuđenjem i zdravim uživanjem. Kreativnost se može razviti do zavidne  razine. Emocije koje se proživljavaju su uzbudljive i obojene željom za užitkom. Na četvrti energetski centar djeluje tako što osoba postaje svjesnija energije ljubavi (prije svega prema sebi) i otvara se u smislu prihvaćanja i primanja iskustva ljubavi. Ima sposobnost osjetiti tuđe emocije i u stanju ih je proživjeti. Na šesti energetski centar djeluje tako što osoba prepoznaje i dopušta intuiciji da je vodi u istraživanju ljubavi, erotičnosti i ljepote do one razine kada one postaju sama umjetnost.

 

INFO

  • Huang i sur. (1981) su otkrili da myrcenol i nerol imaju antihistaminičko djelovanje.
  • Jager i sur (1992) su ustanovili da neroli ima sedativno djelovanje

 

ZANIMLJIVOSTI

  • Neroli se može naći u mirisnoj liniji L´Occitane, a njihov drugi miris s dominacijom nerolija je Notre Flore Neroli (2007)
  • Creed je napravio Neroli Souvage (1994) kao citrusni unisex
  • Dva originalna muška mirisa sa cvijetom divlje naranče koji su u skorije vrijeme izažli na tržište su Fleur de Male (Gaultier) i Fahrenheit 32 (Dior). Iako su cvijetni, ne gube na muževnosti

 

PRAKTIČNI SAVJETI

Ulje za njegu lica (umorna i suha koža) – U 50 ml argana (Argania spinosa) ukapajte 10 kapi nerolija (Citrus aurantium ssp amara), 5 kapi tamjana (Boswellia carteri), 5 kapi smilja  (Helichrysum italicum)

Mlijeko za tijelo – U 200 ml baze ukapajte: 10 kapi nerolija (Citrus aurantium ssp amara), 20 kapi slatke naranče (Citrus sinensis), 20 kapi pačulija (Pogostemon cablin)

Erotična kupka za dvoje – U 30 ml bademovog ulja ukapajte: 10 kapi nerolija (Citrus aurantium ssp amara), 5 kapi ylang-ylanga (Cananga odorata), 5 kapi crnog papra (Piper nigrum). Kada je kada puna, razlijte mješavinu u vodu i uživajte slijedećih pola sata.

 

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. med. techn. clin. aromath.    

error: Content is protected !!