JASMIN

NEROLI
March 5, 2018
AROMATERAPEUTSKA MASAŽA
May 15, 2018

Smatra se da je ime jasmin nastalo od perzijske riječi “yasmin”, što znači “dar od Boga”. U Indiji i Kini jasmin je vrlo cijenjen, simbol je čistoće te ga obavezno koriste kao žrtveni prinos bogovima. Na Istoku se stoljećima cijeni kao lijek i parfem, a u Indiji ga nazivaju “kraljicom noći” jer mu je miris jači nakon zalaska sunca. Članak je objavljen u časopisu "Vita" travanj 2018.

Jasminum officinale

 

Smatra se da je ime jasmin nastalo od perzijske riječi “yasmin”, što znači “dar od Boga”. U Indiji i Kini jasmin je vrlo cijenjen, simbol je čistoće te ga obavezno koriste kao žrtveni prinos bogovima. Na Istoku se stoljećima cijeni kao lijek i parfem, a u Indiji ga nazivaju “kraljicom noći” jer mu je miris jači nakon zalaska sunca. Hinduski bog ljubavi Kama, koji se poput grčkog Erosa i rimskog Kupida prikazuje s lukom, ima strelice ukrašene jasminovim cvijećem, da bi probole srce željom. Sve tajne jasmina (Jasminum officinale) znala je i egipatska carica Kleopatra. Uz nju se vežu razne legende, poput one da je jedro svoje galije natopila esencijalnim uljem jasmina kako bi zavela Marka Antonija. Shakespeare u svom djelu “Antonije i Kleopatra” opisuje njihov prvi susret: “Obukla se kao Afrodita, a haljine je poprskala opojnim uljem jasmina”. Jasmin pobuđuje spolnu moć i budi spolnu želju kod oba spola te jača samopouzdanje, zbog čega se esencija jasmina nazivala i mirisom harema.

Na fizičkoj razini jasmin pripada porodici Oleaceae. Njegov kemijski sastav čine seskviterpeni, alkoholi, ketoni, esteri i fenoli. Stoga terapeutski djeluje regenerativno, cikatrizantno (pospješuje zacjeljivanje), antispazmotičko, umirujuće, antidepresivno. Koristi se kod problema probavnog sustava (kolike, nadutost, mučnine); dišnog sustava (bronhitis, emfizem, astma, svi oblici otežanog disanja); reproduktivnog sustava (bolne menstruacije); kože (akne, proširene pore, ožiljci, stara i umorna koža); psihe (depresija, impotencija, frigidnost i druge seksualne disfunkcije).

Na emocionalnoj razini njegov miris snažno umirujuće djeluje na emociju straha, panike, tjeskobe, razdraženosti. Umanjuje simptome neuroza i depresije, posebno manične depresije. Emocionalno neuravnotežena osoba osjeća veliku emocionalnu izloženost koja se najčešće manifestira neurotičnim ispadima i emocionalnom nesigurnošću. Nezadovoljna je sobom zbog neispunjenih potreba i nesposobnosti uživanja pa razvija zavist, ljubomoru i posesivnost, što miris jasmina može umiriti. Kod osoba koje su emocionalno uravnotežene potiče emocije zadovoljstva, sreće, veselja, razigranosti. Emocionalno otvara i pomaže u kvalitetnom iskazivanju emocija. Osoba može osjetiti veliko zadovoljstvo i uzbuđenost prilikom otkrivanja novih užitaka ili upražnjavanja postojećih.

Na mentalnoj razini umiruje um, stabilizira mentalnu uzbuđenost ili raspršenost. Otvara um novim spoznajama i uvidima. Omogućava smireno sagledavanje sebe u novim i izazovnim situacijama. Podiže samopouzdanje i samosvijest. Potiče životnu i seksualnu motivaciju te je usmjerava u prihvaćanje novih izazova. Harmonizira i sinkronizira misli i emocije s tijelom. Pozitivne osobe potiče u smjeru prihvaćanja životnih izazova i uživanja u njima, no kod negativnih potiče manipulativnost i neiskrenost.

Na duhovnoj razini vibracija jasmina potiče duhovnu kvalitetu uživanja u svekolikim datostima života. Vibracija ovog esencijalnog ulja je vrlo ugodna. Razumijevajući njegovu istinsku poruku, uživanje je jedna od kvaliteta koja nam pomaže u transcendiranju iz materijalnog u duhovno, iz tjelesne u duhovnu ljubav. Pogodna je za iscjeljivanje osjećaja krivnje, samokažnjavanja, samokritičnosti i kompleksa manje vrijednosti. Nagrada je sjedinjenje materijalnih i duhovnih ljepota.

Na energetskoj razini ovo esencijalno ulje djeluje na drugi, četvrti i šesti energetski centar. Na drugi energetski centar djeluje tako što pročišćava negativne emocije i strasti te potiče kreativnost za potpuno zdravo uživanje. Tjelesni doživljaji na temelju emocionalnog i duhovnog poticaja uvelike mogu pridonijeti osobnom i duhovnom razvoju. Na četvrti energetski centar djeluje tako što otvara osobu na primanje i davanje emocija, posebno ljubav prema sebi. Na šesti energetski centar djeluje tako što razvija percepciju, razumijevanje i stvara mudrost nastalu na temelju životnih iskustava, a ne naslijeđenih ili kolektivnih uvjerenja.

 

INFO

  • Rath i sur. (2008) proveli su istraživanje o antibakterijskom potencijalu esencijalnog ulja jasmina u tretiranju E. Coli. Istraživanje je pokazalo antibakterijsku aktivnost i mehanizam djelovanja esencijalnog ulja jasmina u tretiranju  E. coli.
  • Abdul-Latif i sur. (2010) proveli su istraživanje u kojem su se ispitivala antimikrobna i antioksidativna aktivnost esencijalnog ulja jasmina. Ustanovljeno je da esencijalno ulje jasmina posjeduje antimikrobnu i antioksidativnu aktivnost, pogodne za tretiranje i liječenje raznih zaraznih bolesti.

 

ZANIMLJIVOSTI

  • Dosad je poznato oko 200 vrsta jasmina, a najučestaliji koje možete pronaći kod nas u uzgoju, pogotovo u priobalju i na otocima su: perzijski jasmin (Jasminum officinale), kineski jasmin (Jasminum poliantum), arapski jasmin (Jasminum sambac), krupnocvijetni jasmin (Jasminum grandiflorum), kineski zimski jasmin (Jasminum nudiflorum) itd. Kod nas u primorju za njega je udomaćen naziv čemin.
  • Ulje jasmina dobiva se euflerage metodom-mukotrpnim slaganje cvjetića do cvjetića, a za malu žličicu ekstrakta potrebno je osam milijuna cvjetova!
  • Jasmin je moćan nadomjestak za lijekove za smirenje. Naime, raznim istraživanjima mirisa i njihovog utjecaj na ljude, znanstvenici su otkrili da miris jasmina jednako funkcionira kao i valium ( jasmin je molekularno sličan lijeku valiumu).

 

PRAKTIČNI SAVJETI

Parfem – U 10 ml jojobe ukapajte 10 kapi  jasmina (Jasminum officinale) – ukoliko vam se miris čini „preslatkasti“ možete dodati 5 kapi esencijalnog ulja limuna (Citrus limon) ili bergamota (Citrus bergamia)

Ulje za pobuđivanje seksualne energije – U 30 ml badema (Prunus amygdalis var. dulcus) ukapajte: 7 kapi jasmina (Jasminum officinale), 5 kapi papra (Piper nigrum), 3 kapi sandala (Santalum album)

Ulje za njegu kože U  50 ml mješavine ulja argana (Argania spinosa) i jojobe (Simmondsia chinensis) 50:50 ukapajte: 10 kapi jasmina (Jasminum officinale), 5 kapi smilja (Helychrisum italicum), 5 kapi ruže (Rosa damascena), 5 kapi lavande (Lavandula angustifolia)

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. med. techn. clin. aromath.    

 

error: Content is protected !!