AROMATERAPEUTSKA MASAŽA

JASMIN
May 5, 2018
YLANG-YLANG
May 16, 2018

Aromaterapeutska masaža jest zdravstvena tehnika koja se sastoji od tri važne komponente: tehnike dodira tj. masaže, kemijskih komponenti esencijalnog ulja koja nose terapeutska svojstva i mirisa koji potiče psiho-fiziološke reakcije. Članak je objavljen u časopisu "Zdrave vijesti" travanj/svibanj 2018.

Aromaterapeutska masaža jest zdravstvena tehnika koja se sastoji od tri važne komponente: tehnike dodira tj. masaže, kemijskih komponenti esencijalnog ulja koja nose terapeutska svojstva i mirisa koji potiče psiho-fiziološke reakcije. Svaki pokret u masaži je osmišljen da bude u sinergiji djelovanja s esencijalnim uljem. Pokreti pripremaju tijelo i psihu da prime snagu i terapeutsko djelovanje esencijalnih ulja. U aromaterapeutskoj masaži je također važna i sinergija koja se događa između klijenta, aroma terapeuta i samog esencijalnog ulja. Vještina prilagodbe i harmonizacije s klijentom te esencijalnim uljima smatra se najvećom vještinom u aromaterapiji. Prepoznavanje potreba klijenta, znanje o esencijalnim uljima i izrada „prave“ kombinacije te način primjene temelj su holističkog načela u aromaterapiji.

Potrebno je istaknuti da aroma masaža i aromaterapeutska masaža nisu isto. Aromaterapeutska masaža je zdravstvena/medicinska tehnika kojoj je cilj očuvanje i održavanje zdravlja, te pomoć u liječenju kako tjelesnih tako i psihičkih tegoba. Aroma masaža je upotreba esencijalnih ulja u bilo kojoj tehnici masaže koja će sigurno imati ugodne, pozitivne učinke na tijelo i psihu, no ipak puni potencijal i krajnja namjera primjene ulja neće biti ispunjena.

 

ELEMENTI AROMATERAPEUTSKE MASAŽE 

 1. Tehnika aromaterapeutske masaže sastoji se od elemenata: klasične i neuromuskularne masaže, akupresure te limfne drenaže. Pokreti iz klasične masaže prokrvljuju cijelo tijelo, stimuliraju cirkulaciju te pripremaju tijelo da što bolje i kvalitetnije upije esencijalno ulje. Pokreti iz neuromuskularne masaže pomažu kod „zakočenja“ tj. problema s mišićima, tetivama i zglobovima, oslobađajući pokret i protok energije. Na taj način se umanjuje eventualna bol i napetost, te osigurava protok energije koja je poveznica između tijela i psihe. Akupresura također umanjuje napetost, oslobađa i dovodi energiju te stimulira organe i sustave organa, pojačavajući tako djelovanje esencijalnog ulja kad ono uđe u tijelo. Elementi limfne drenaže koriste se za poticanje limfne cirkulacije i pomoć u otklanjanju limfnog zastoja. Na taj način pomažemo tijelu da se oslobodi toksina, stvori balans u tjelesnim tekućinama, a esencijalnim uljima da svojim diuretičkim učinkom uklone višak tekućine.
 • Gok Metin Z. i sur. (2017) istraživali su utjecaj aromaterapeutske masaže na neuropatsku bol kod dijabetičara. Koristili su esencijalna ulja ružmarina (Rosmarinus officinalis ct. 1.8 cineol), geranija (Pelargonium graveolens), lavande (Lavandula angustifolia), eukaliptus (Eucalyptus citriodora) i germanska kamilica (Chamaemelum recutita). Ustanovili su da je aromaterapeutska masaža jednostavna i učinkovita nefarmakološka intervencija koja se može koristiti kod ublažavanja neuropatske boli
 • Gok Metin Z. i Ozdemir L. (2016) istraživali su utjecaj aromaterapeutske masaže i refleksoterapije na bol i umor kod bolesnika s reumatoidnim artritisom. Koristili su esencijalna ulja lavande (Lavandula angustifolia), borovice (Juniperus communis), ylang-ylang (Cananga odorata) i ružmarin (Rosmarinus officinalic ct. 1.8 cineol). Ustanovili su da je aromaterapeutska masaža jednostavna i učinkovita nefarmakološka intervencija koja se može koristiti kod ublažavanja reumatske boli i umora.
 1. Kemijski spojevi u esencijalnim uljima su aromatski ugljikovodici i vrlo jake bioaktivne tvari. Imaju veliku sposobnost zaštite organizma (antiseptičko, antiinflamatorno, imunostimulirajuće i analgetičko djelovanje), stimulacije (neurotoničko, kardiotoničko, hepatotoničko i cirkulatorno djelovanje), relaksacije (sedativno, anksiolitičko, spazmolitičko), te balansiranja funkcija organa i psihe (hormonalno, balansiranje vegetativnog živčanog sustava, regenerativno, antinociceptivno djelovanje). Radi se o skupinama terpena, alkohola, ketona, fenola, aldehida, oksida, estera i kumarina. Iako su načelno ne štetne, ipak se radi o esencijama koje zahtijevaju znanje i pažnju prilikom njihove upotrebe. Svaka nepravilna upotreba može dovesti do neugodnih nuspojava. Znanstvena istraživanja se provode u dva smjera; mikrobiološko i farmakološko proučavanje djelovanja kemijskih spojeva na neki mikroorganizam ili promijenjenu fiziologiju organa: na psihičko i zdravstveno stanje/ponašanje osobe (smanjenje stresa, boli, tjeskobe, nesanice) kod stresa, traume ili ozbiljnih bolesti. U oba smjera, istraživanja donose egzaktne i obećavajuće rezultate koji aromaterapiju sve više potvrđuju kao granu komplementarne medicine.
 • Hirota i sur. (2010) su dokazali da monoterpen limonene ima antiinflamatorno i antinociceptivno djelovanje, te potencijalno antioksidativno djelovanje
 • Santos i Rao (2000) istraživali su djelovanje oksida 1.8 cineola te ustanovili da ima antiinflamatorno i analgetičko djelovanje.
 1. Miris je osjetilni doživljaj koji se stvara u mozgu. Aromatične molekule ulaze u nosnu sluznicu te podražajem stvaraju elektrokemijski impuls u njušnoj stanici koja ga prenosi u živčani tj. u limbički sustav. U limbičkom sustavu se događa cijeli niz podražaja i reakcija koji djeluju na psihu i tijelo. Miris ima sposobnost izazvati emociju, te samim time pojačati ili umanjiti njen psihički doživljaj. Snaga psihičkog doživljaja djeluje na tijelo preko vegetativnog živčanog sustava i hipofize, pa to zajedno (emocije, tijelo) nazivamo psihofiziologijom mirisa. Mirisima se u aromaterapeutskoj masaži postiže procjena psihičkog stanja osobe, smirivanje ili stimuliranje emocija, time pomaže u osvještavanju psiho fizičkog doživljaja. Bazična primjena mirisa se temelji na prepoznavanju ugodno/neugodno što već ima lagani terapeutski učinak, a ciljana primjena pojedinih vrsta mirisa ima snažan terapeutski učinak koji usmjerava tijek terapije ili u potpunosti može promijeniti raspoloženje. Takvim djelovanjem što oslobađa prirodne iscjeljujuće sposobnosti tijela i psihe.
 • Itai i sur. (2000) istraživali su djelovanje mirisa lavande (Lavandula angustifolia) na depresiju i anksioznost kod bolesnika koji odlaze na dijalizu te ustanovili pozitivan učinak mirisa tj. smanjenje anksioznosti i depresije.
 • Akhlagi i sur. (2011) istraživali su djelovanje mirisa nerolija (Citrus aurantium var amara) na anksioznost kod pacijenata koji se pripremaju na kirurški zahvat, te ustanovili pozitivan učinak.
 • Ballard i sur. (2002) istraživali su miris melise (Melisa officinalis) na pacijentima koji boluju od demencije, te ustanovili smanjenje uznemirenosti i poboljšanje kognitivnih sposobnosti.

Može se zaključiti da je aromaterapeutska masaža učinkovita kod: smanjenja boli, poboljšanja cirkulacije, kroničnog umora, glavobolja, nesanice, tjeskobe, svih oblika stresa, neuroza, depresivnog ponašanja te zdravstvenog osvještavanja.

 

ZANIMLJIVOSTI

 • sposobnost da se prepozna neki uobičajeni miris koristi se i u dijagnostici neurodegenerativnih bolesti
 • mirisi mogu pobuditi naša sjećanja na neke događaje u prošlosti
 • benzaldehid je prvi identificirani aromatični spoj (1818 g), izoliran iz gorkih badema
 • napretkom analitičke tehnike spoznaje o sastavu ekstrakata i esencijalnih ulja su u porastu, npr. 1960. u prosjeku je bilo 10 identificiranih spojeva u pojedinom ekstraktu, a danas je to oko 100 spojeva.

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. med. techn. clin.aromath.

 

error: Content is protected !!