YLANG-YLANG

AROMATERAPEUTSKA MASAŽA
May 15, 2018
GERANIJ
June 4, 2018

Drvo ylang-ylang (Cananga odorata) podrijetlom je iz kišnih šuma na Filipinima. Naziv ovog egzotičnog parfemskog drva u prijevodu znači “cvijet nad cvjetovima” ili “miris nad mirisima” zbog njegova zadivljujućeg, zavodljivog mirisa, a već samo ime daje mu uzvišenu notu dostojnu čiste ljubavi. Članak je objavljen u časopisu "Vita" svibanj 2018.

Cananga odorata

 

CVIJET NAD CVJETOVIMA

 

Drvo ylang-ylang (Cananga odorata) podrijetlom je iz kišnih šuma na Filipinima, gdje ljudi namaču njegove mirisne žute cvjetove u kokosovu ulju spravljajući tako pomadu boori-boori, koju koriste za trljanje tijela protiv groznice i infekcija te kako bi nahranili i pomladili kožu. Naziv ovog egzotičnog parfemskog drva u prijevodu znači “cvijet nad cvjetovima” ili “miris nad mirisima” zbog njegova zadivljujućeg, zavodljivog mirisa, a već samo ime (koje dolazi od filipinskog pojma alang-ilang, odnosi se na cvjetove koji vise ili lepršaju na povjetarcu) daje mu uzvišenu notu dostojnu čiste ljubavi.

Ylang-ylang je samonikla biljka na Madagaskaru i Komorskom otočju te na nekim drugim otocima Indijskog oceana. Koristio se tamo, primjerice, tijekom svadbi: dubok, afrodizijački miris budio bi želju za čulnim seksualnim užicima, a opet, zbog blagosti, donosio bi uvijek i dašak nevinosti i čistoće. U Indoneziji se njegovi cvjetovi posipaju po krevetu mladenaca za njihovu prvu bračnu noć. Ondje ylang-ylang često zovu i “jasmin siromašnog čovjeka”. To je ime dobio zato što je sličan jasminu i puno jeftiniji. Simbolizam ylang-ylanga govori o rafiniranosti njegova ulja. Prema legendi, bogovi su podarili kćer bogatom bračnom paru bez djece, uz uvjet da ona nikad u životu ne smije dotaknuti muškarca. Djevojčica Ilang (Cvijet) izrasla je u ljepoticu za kojom su mnogi uzdisali. Jednoga dana, dok je brala cvijeće u vrtu, prišao joj je mladić, primio je za ruke i priznao joj svoju ljubav. Čim su im se ruke dotakle, Ilang je nestala, a na mjestu gdje je stajala izraslo je drvo s vrlo nježnim cvjetovima. Mladić je od tuge viknuo “Ilang! Ilang!”, a i dandanas luta magičnim vrtom zazivajući njezino ime.

Na fizičkoj razini ovo esencijalno ulje bogato je seskviterpenima, alkoholima i esterima, što mu daje iznimna terapeutska svojstva: antispazmotičko, antiseptičko, hipotenzivno, kardiotoničko, sedativno, antidijabetičko, afrodizijačko, a pozitivno djeluje i na kožu. Koristi se kod problema probavnog sustava kao što su kolike i gastrointestinalne infekcije. Na hormonski sustav djeluje kod dijabetesa i bolnih menstruacija. Na krvožilni sustav djeluje kod hipertenzije, aritmije i tahikardije. Na kožu djeluje kod problema peruti te izvanredno njeguje suhu kožu. Na psihu djeluje kod problema anksioznosti, nesanice, frigidnosti i impotencije. Ovo esencijalno ulje može se koristiti za djecu stariju od tri godine u njezi kože, kod problema kolika i hiperaktivnosti. Nema poznatih kontraindikacija.

Na emocionalnoj razini kod emocionalno stabilnih osoba potiče ugodne emocije kao što su zadovoljstvo, razdraganost, nesputanost, veselje i sreću. Kod osoba koje imaju emocionalne probleme i pune su neugodnih emocija može pak potaknuti ogorčenost, nezadovoljstvo, strah, nesigurnost i krivnju. Zbog svog cvjetnog mirisa ulje je ugodno i svi ga vole koristiti. Sastojak je brojnih parfema iako i sam može poslužiti kao parfem. Posebno se lijepo miješa s citrusnim uljima, a zanimljive note daje i sa zemljanim i drvenastim mirisima.

Na mentalnoj razini umiruje i  “usporava” misli te potiče bolju koncentraciju i fokusiranost. Potiče samopouzdanje, samokontrolu te podiže razinu svjesnosti. Pomaže u poticanju motivacije i usmjeravanju namjere. Psihološki djeluje u smjeru osvještavanja tijela, spolnosti i seksualne energije. Potiče sposobnost i umijeće uživanja te ljubavne predanosti.

Na duhovnoj razini evocira spolnost kao duhovnu kvalitetu koja ukazuje na temeljne različitosti i jedinstvo muško/ženskog bića. Povezana je sa seksualnošću i reprodukcijom. U duhovnom smislu spolnost je instrument ili način provođenja seksualne energije. Spolnost potiče podvojenost, a time ponekad zlonamjerno ili neadekvatno konzumiranje seksualne energije. Da bi spolnost postala kvalitetan instrument seksualne energije, potrebna je osobna odgovornost, zrelost, zdrava osobnost i visok sustav vrijednosti. Isto tako je potrebno u sebi pomiriti i integrirati mušku i žensku stranu. Duhovna vibracija ovog ulja pogodna je za iscjeljivanje seksualnih, mentalnih i energetskih blokada, niskog samopouzdanja, samopoštovanja, kompleksa manje vrijednosti, ali i narcisoidnosti, egocentričnosti, egoizma, seksualnih zlostavljanja i nastranosti.

Na energetskoj razini ovo esencijalno ulje djeluje na drugi, treći i četvrti energetski centar. Na drugi energetski centar djeluje tako što nas oslobađa blokada vezanih za seksualnost, djeluje na načine uživanja te prihvaćanja emocija i situacija vezanih uz seksualnost. Na treći energetski centar djeluje omogućujući jasno sagledavanje sebe u partnerskim i ljubavnim odnosima. Pomaže da naučimo i koliko da uložimo, ali da ne prijeđemo vlastite granice vezane uz samopoštovanje. Na četvrti energetski centar djeluje tako što nam pomaže u oslobađanju od blokada vezanih uz primanje i davanje ljubavi te njeno prihvaćanje.

 

INFO

  • Hongratanaworakit i Buchbauer (2006) proveli su istraživanje sa ciljem ispitivanja učinka esencijalnog ulja ylang-ylanga na fiziološke parametre ispitanika (temperatura kože, puls, interval disanja i krvni tlak) putem transdermalne apsorpcije. Ustanovljeno je da je ylang-ylang utjecao na smanjenje krvnog tlaka, povećanje temperature kože i pojave osjećaja smirenosti i opuštenosti. Time je dokazan njegov relaksirajući učinak te je indiciran za aromaterapeutsku primjenu kod stanja stresa i depresije.

 

ZANIMLJIVOSTI

  • Prema legendi, Coco Chanel zatražila je od poznatog parfumera Ernesta Bo da pronađe i razvije savršenu aromu za upotrebu u ženskom parfemu. Ernest Bo je Chanel kreirao niz uzoraka za pokuse u stvaranju novih parfema, a Coco se svidio peti uzorak, koji je kreiran koristeći ugodne esencije cvijeća Ylang-ylanga, jasmina i ruže.
  • U indoneziji je ylang ylang često zvan „ jasmin siromašnog čovjeka“. To ime je dobio zato jer je sličan jasminu i puno jeftiniji.

 

PRAKTIČNI SAVJETI

Ulje za njegu suhe kože – U 50 ml ulja argana (Argania spinosa) ukapajte: 10 kapi ylang-ylanga (Cananga odorata), 5 kapi lavande (Lavandula angustifolia), 5 kapi palmarose (Cymbopogon martinii)

Ulje za smirivanje kolika i bolne menstruacije – U 100 ml ulja suncokreta (Helianthus annuus), 20 kapi ylang-ylanga (Cananga odorata), 20 kapi lavande (Lavandula angustifolia), 10 kapi kadulje (Salvia officinalis)

Romantična kupka – U 50 ml sojinog vrhnja ukapajte: 10 kapi ylang-ylanga (Cananga odorata), 8 kapi papra (Piper nigrum), 5 kapi nerolia (Citrus aurantium var. amara flos)

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. med. techn. clin. aromath.    

 

error: Content is protected !!