ČAJEVAC – UČINKOVITOST U TRETIRANJU INFEKCIJA

GERANIJ
June 4, 2018
SMILJE
July 5, 2018

Čajevac je zimzelena grmolika biljka, samonikla u Australiji, danas široko kultivirana na plantažama. Njegova snaga se očituje u antiseptičkom i ekspektoransnom djelovanju do te mjere da je postalo neizostavno u izboru komplementarnih i konvencionalnih metoda liječenja ili pomoći u liječenju. Dominantna područja djelovanja ulja čajevca jesu koža, urogenitalni i dišni sustav. Članak je objavljen u časopisu "Zdrave vijesti" lipanj/srpanj 2018.

Čajevac je zimzelena grmolika biljka, samonikla u Australiji, danas široko kultivirana na plantažama. Ima izdužene nepodijeljene listove koji više podsjećaju na iglice, s vidljivim žlijezdama duž listova koje sadrže esencijalno ulje. Cvjetovi su mali i bijele boje. Biljka predstavlja njihovo prirodno blago i uspješnu gospodarsku granu. Godišnje se u Australiji proizvede oko 400 tona tog dragocjenog esencijalnog ulja od čega je većina za izvoz. Ljekovito djelovanje otkrili su starosjedioci kontinenta (Aboridžini). Oni su čajevac koristili na način da zgnječe listove i pretvore ih u masu kojom bi premazivali rane od ozljeda, ugriza i uboda insekata. Esencijalno ulje vrhunskih terapeutskih svojstava dobiva se iz stabla koja jedino  rastu u Australiji. Snažnog je i trpkog mirisa.

Njegova snaga se očituje u antiseptičkom i ekspektoransnom djelovanju do te mjere da je postalo neizostavno u izboru komplementarnih i konvencionalnih metoda liječenja ili  pomoći u liječenju. Dominantna područja djelovanja ulja čajevca jesu koža, urogenitalni i dišni sustav. Izvanredan je za sve upalne probleme kože nastale uslijed opekotina, porezotina, uboda insekata, raznih infekcija od bakterijskih do virusnih uzročnika. Jednako snažno i učinkovito djeluje na upale i infekcije dišnih putova sprečavajući njeno daljnje širenje te oslobađajući pluća nakupljenog sekreta (sinusitis, laringitis, bronhitis, pneumonija). Često se upotrebljava kao pomoć u liječenju vaginoza i kandidijaze, te kao preventiva u razvoju i drugih  ginekoloških infekcija. Od kemijskih komponenti čajevac sadrži: monoterpene (25-40%), seskviterpene (do 7,5%), alkohole (28-58%), okside (do 17,7%). Najaktivnije komponente u esencijalnom ulju čajevca su terpinene-4-ol, alfa-terpineole i alfa-pinene.

  • Znanstveno istraživanje iz 2003, koje se provelo na odjelu mikrobiologije Opće bolnice u Hampshireu (Velika Britanija), pokazalo je da se pripravci na bazi čajevca sa sigurnošću mogu koristiti u tretmanima za umanjenje infekcije MRSA-om. Jaku učinkovitost čajevac je pokazao u inhibiciji sljedećih bakterija: Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermis i Propionibacterium acnes.
  • Garozzo A, Timpanaro R, Stivala A, i sur. (2011) su proveli istraživanje pod nazivom „Djelovanje esencijalnog ulja Melaleuca alternifolia na virus influenze„ koje pokazuje značajnu redukciju influenza virusa A/PR/8 (H1N1) već unutar 2 sata od nastanka infekcije, ali nije bilo spriječeno širenje virusa na zdrave stanice.
  • Ferrini A.M., Mannoni V, Aureli P, i sur (2006) su proveli istraživanje pod nazivom „Esencijalno ulje Melaleuca alternifolia posjeduje snažnu anti–stafilokoknu aktivnost koja se odnosi i na sojeve otporne na antibiotike“

Provedena su testiranja djelovanja esencijalnog ulja čajevca kod nekih bakterija, gljivica i virusa. Većina bakterija pokazuje osjetljivost na esencijalno ulje čajevca već u koncentraciji 1% ili manje. Znatan interes znanstvenika ide u smjeru djelovanja čajevca protiv bakterija otpornih na antibiotike, posebno protiv MRSA-e.

Djelovanje esencijalnog ulja Melaleuca alternifolia pokazuje znatnu antivirusnu aktivnost kod Herpes simplex virusa, a posebice prije ulaska unutar stanica organizma.

  

NAČIN UPOTREBE

Utvrđeno je da je ulje čajevca najbolje sa sigurnošću primijeniti u slijedećim koncentracijama:

  • koža: u preparatima do 1,25 %
  • kosa: u preparatima do 2 %
  • nokti: u pripravcima do 20 %
  • oralna higijena: otopine do 0,2 %
  • intimna higijena do 2 %
  • nerazrijeđeno ulje čajevca uz preporuku isključivo kliničkog aromaterapeuta

  

SINERGIJA ESENCIJALNIH ULJA

Sinergija esencijalnih ulja je način kombiniranja više esencijalnih ulja kako bi se povećala njihova učinkovitost i proširila lepeza terapeutskog djelovanja. Kombiniranje se radi na temelju kemijskog sastava (kemotipa) esencijalnog ulja, utvrđenim terapeutskim svojstvima i evaluacijama već postignutih rezultata u tretiranju infekcija. Odrediti kombinaciju koja će polučiti najbolji učinak ovisi o znanju i iskustvu kliničkog aromaterapeuta.  Esencijalna ulja koja sinergijski djeluju sa čajevcem su: eukaliptus (Eucalyptus globulus, E. radiata, E. citriodora, E. polybractea i E. dives), ružmarin (Rosmarinus officinalis), bor (Pinus sylvestris), mirta (Myrtus communis), borovica (Juniperus communis), niauli (Melaleuca quinqunervia), limun (Citrus limon).

 

PRIPRAVCI

Aromaterapeutski pripravci na bazi čajevca se mogu naći u obliku krema, uljnih mješavina, stikova, losiona, gelova, sapuna i supozitorija (za vaginalnu primjenu). U pripravcima mu se nešto umanjuje njegova snaga, stoga se preporuča da se terapeutski pripravci koriste u roku do 6 mj.

Oprez je potreban! Eterično ulje čajevca smije se nerazrijeđeno nanijeti na manje dijelove kože ako osoba nema osjetljivu kožu ili sklonost alergijskim reakcijama. Nakon svake takve upotrebe čajevca potrebno je kožu namazati nekim hranjivim uljem ili hidratantnom kremom. Nije za oralnu upotrebu.

 

ZANIMLJIVOSTI

Kao lokalni antiseptik odobren je u Kanadi, Australiji, Velikoj Britaniji i SAD-u.

 

PRAKTIČNI SAVJETI ZA SAMOPOMOĆ

Mješavina za infekcije dišnih putova (inhalacije) – U 1 – 2 l  vruće vode ukapajte: 3 kapi čajevca (Melaleuca alternifolia), 2 kapi eukaliptusa (Eucalyptus globulus), 2 kapi limuna (Citrus limon)

Antiseptik za kožu – U gel bazu od 100 ml (1 dcl) ukapajte: 20 kapi čajevca (Melaleuca alternifolia), 10 kapi lavande (Lavandula angustifolia)

Mješavina za intimnu higijenu (pogodno kod vaginoza i kandidijaze) – U 50 ml kantariona (Hypericum perforatum) ukapajte: 10 kapi čajevca (Melaleuca alternifolia), 5 kapi lavande (Lavandula angustifolia), 5 kapi timijana (Thymus vulgaris ct. geraniol); nakon higijene namazati spolovilo

 

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. med. techn. clin. aromath.

error: Content is protected !!