Litsea

SMILJE
July 5, 2018
IRIS
August 18, 2018

Litsea je drvo koje izraste 5 do 8 metara, a potječe iz tropske azijske regije. Raste na području cijele Kine, Indonezije i Tajvana. Ima glatke, debele listove, cvjetove koji mirišu na limun te plodove u obliku papra, odakle potječe naziv cubeba.

Litsea (Litsea citrata, Litsea cubeba)

 

Porodica: Lauraceae

Nota: gornja

Zemlja porijekla: Vijetnam, Kina

Boja ulja: prozirna

Miris ulja: svjež, sladak, intenzivan, egzotični limunski

Način dobivanja: destilacija vodenom parom zrelih plodova

Kemijski sastav: neral 25-33%, geranial 37-40%, limonen 8-22%

Po kemijskom sastavu spada u monoterpenske aldehide. Aldehidi djeluju protuupalno, antivirusno, antiseptično, smiruju infekcije, smanjuju krvni pritisak i temperaturu, sedativni su, djeluju umirujuće na živčani sustav.

Djelovanje: protuupalno, smirujuće, sedativno, antidepresivno; fungicid, antiseptik, antiinflamatorik, antispazmodik, antivirotik, digestiv, repelent i tonik za psihu.

F (fizička razina):

Koža: gljivične infekcije stopala, gljivična infekcija kandide, akne, vrlo masna koža, pretjerano znojenje – ima tonizirajuće i adstrigentno djelovanje na kožu;

Krvožilni sustav: aritmija i hipertenzija – kardiotonično ulje: jača srce i krvne žile, protiv visokog tlaka, djeluje kod zatvorene srčane čakre;

Dišni sustav: astma, bronhitis, kašalj i prehlada – smatra se djelotvornim sredstvom za jačanje dišnog sustava i bronhijalnim antispazmodikom s izraženim antiseptičnim te antivirusnim djelovanjem. Može biti blagotvorno u astmatičnim stanjima;

Živčani sustav: nesanica, depresivno ponašanje, strahovi, uznemirenost, živčana napetost i stanja povezana sa stresom. Blagotvorno djeluje na djecu s hiperaktivnim ponašanjem, na neuroze, anksioznost.

Mišićno-koštani sustav: artritis, reumatizam, kronični bolovi u mišićima, kronični umor, bolovi u „križima“.

E (emotivna razina) – na emotivnoj razini razvija emocije sreće, veselja, povjerenja, smirenosti, zadovoljstva. Smiruje i opušta, razveseljava, stimulira i podiže raspoloženje, umanjuje uznemirenost, pomaže mirno usnuti, smanjuje nervnu napetost i depresiju. Umanjuje emocije stresa.

M (mentalna razina) – održava mentalnu stabilnost, potiče na razmišljanje, utječe na jasnoću izražavanja, bistri misli, podiže samopouzdanje, samosvijest, umiruje opsesivne misli.

D (duhovna razina) – na duhovnoj razini vibracija litsee je prilagodljivost, duhovna kvaliteta koja donosi mir i sigurnost.

Energija (koordinatorica): 3. i 6. energetski centar

Esencijalno ulje litsee djeluje na 3. i 6. energetski centar. Na treći djeluje na način da umiruje i usmjerava pojačanu životnu energiju, posebno kada je osoba u ekstazi ili afektu. Usmjerava svijest podjednako za dobrobit drugih i sebe. Na šesti energetski centar djeluje na način da umiruje misaone procese, umanjuje mentalni umor i noćne more. Potiče povezivanje inteligencije i intuicije, samim time, holističke uvide. Po karakteru litsea je koordinator.

Mjere opreza: relativno sigurno esencijalno ulje, ne smije se nanositi nerazrijeđeno na kožu, nije za oralnu upotrebu i treba čuvati dalje od dohvata djece. Napomena: ne preporučuje se djeci ispod 6 godina, ne koristiti u prva 3 mjeseca trudnoće, iritacija kože moguća ako se koristi čisto.

 

Malo više o litsei

Ovo uvijek zeleno drvo izraste 5 do 8 metara, a potječe  iz  tropske  azijske  regije, raste na području cijele Kine, Indonezije i Tajvana.  Ima glatke, debele listove, cvjetove koji mirišu na limun te plodove u obliku papra, odakle potječe naziv cubeba. Kod starih naroda jugoistočne Azije, ovo drvo bilo je poznato po svojim ljekovitim svojstvima, bilo im je omiljen začin i od njega su izrađivali namještaj i drvene umjetnine. U tradicionalnoj kineskoj medicini ima dugu povijest primjene: korijen i deblo koriste se u liječenju dismenoreje te uobičajenih tegoba. Novija istraživanja pokazuju da može pomoći u liječenju nekih kardioloških poremećaja. Danas se često koristi u kozmetičkoj industriji kao tvar koja služi za sintezu vitamina A.

error: Content is protected !!