IRIS

Litsea
July 13, 2018
INHALACIJA ESENCIJALNIH ULJA
September 5, 2018

Cvijet irisa ili perunike, najčešće u plavoj boji, osvaja ljepotom, elegancijom i profinjenošću. Esencijalno ulje irisa nema konzistenciju ulja, nego sliči maslacu pa se i naziva maslac od irisa. Ljekovite i djelotvorne tvari su esencijalno ulje, smola i tvari poput tanina te glikozid iridin. U aromaterapiji se koristi za opuštanje i njegu kože. Članak je objavljen u časopisu "Vita", kolovoz 2018.

Iris florentina, Iris germanica, Iris pallida

 

Cvijet irisa (Iris florentina, Iris germanica, Iris pallida) ili perunike, najčešće u plavoj boji, osvaja ljepotom, elegancijom i profinjenošću. Naziv “iris” ova je biljka dobila prema starogrčkoj božici Iridi koja se preko duge spustila na Zemlju kako bi ljudima donijela volju bogova s Olimpa. Kada je dotaknula tlo, prelijepi cvijetovi irisa nicali su iz tla. U jeziku cvijeća iris označava vjeru, nadu i dobre vijesti.

Kada su ga stari Slaveni zatekli na Balkanu, prozvali su ga po svom omiljenom bogu Perunu i njegovoj ženi Perunici. Iris pripada obitelji Iridiaceae, red Liliales, s više od 200 različitih vrsta, a latinsko ime roda Iris dolazi od grčke riječi i zapravo znači duga. Među najpoznatijim irisima je firentinski ili bijeli iris (Iris florentina), potječe iz Europe i vjerojatno je među najljepšim pripadnicima roda. Drugi vrlo čest iris je Iris germanica ili iris svetog Antuna, također europskog porijekla. Danas se nagađa da se iris medicinski koristio još 1500 godina pr. n. e. te u vrijeme drevnih Egipćana. Iris su za liječenje koristili i pripadnici indijanskog plemena Cherokee, primjerice, podanke (rizome) irisa prerađivali su u smjesu koju su koristili kao melem za kožu. Pretkolumbovski Amerikanci spravljali su i čaj od podanka irisa protiv probavnih problema, bolova u trbuhu te protov problema bubrega i mjehura, a oblozima od podanaka irisa liječili su čireve, bolove i lezije. Šamani su podanak irisa dodavali duhanu za pušenje, za ublažavanje mučnina.

Pokazalo se da su iridali – triterpenoidi prisutni u svježim rizomima irisa preteča ketona irona koji s vremenom nastaje u dozrelim rizomima. Upravo ironi posjeduju aromatska svojstva i najdragocjenije sastojke koji im daju karakterističan miris, pa su jedinstveni za upotrebu u raznim industrijama. Budući da u svježim rizomima irisa nema ketona irona, on se dobiva proizvodnjom tijekom dugog razdoblja skladištenja, od dvije do čak pet godina. Rizomi irisa su skupi, pa se prosječno vrijeme skladištenja od tri godine često skraćuje te se na tržište plasiraju sušeni rizomi irisa s nižim postotkom irona. Da bi postotak irona bio na odgovarajućoj razini i kako bi se postigla što bolja cijena, ponekad se dodaju ekstrakti obogaćeni ironima. Dvije su metode proizvodnje. U proizvodnji tzv. crnog rizoma irisa uzgojeni svježi cijeli rizomi usitnjavaju se i suše te skladište na tri do pet godina. Druga metoda je proizvodnja tzv. bijelog rizoma – rizomima se ručno guli vanjska ovojnica te se također skladište tri do pet godina. Bijeli tip rizoma smatra se finijim i bogatijim sastojcima te se koristi u prehrambenoj industriji, dok se crni tip koristi u industriji mirisa. Od tisuću tona svježeg rizoma irisa, nakon obrade i procesa sušenja i skladištenja, dobije se oko 300 tona sušenog rizoma. Iz jedne tone sušenog rizoma pak proizvedu se dva kilograma esencijalnog ulja ili maslaca irisa, a od te količine dobiva se samo 400 grama apsoluta irisa (Belletti i sur., 2012).

Esencijalno ulje irisa nema konzistenciju ulja, nego sliči maslacu pa se i naziva maslac od irisa. Ljekovite i djelotvorne tvari su esencijalno ulje, smola i tvari poput tanina te glikozid iridin. Pronađena je i tvar slična inulinu. Ulje se u aromaterapiji koristi za opuštanje i njegu kože. Klinička primjena nije još dovoljno istražena.

Na fizičkoj razini ovo esencijalno ulje može se koristiti kao spazmolitik, mukolitik i ekspektorans te je pogodno za tretiranje bronhitisa, astme i kroničnog kašlja. Može se koristiti za smirenje napuhnutosti i kolika. Na kožu djeluje regenerativno te ublažava upalu, posebno kod akni.

Na emocionalnoj razini djeluje izrazito umirujuće. Pogodan je kod nesanice i anksioznosti. Potiče emocije sreće, zadovoljstva, sigurnosti te donosi emocionalni mir. Umanjuje neugodne emocije zabrinutosti, nezadovoljstva, ljutnje i zabrinutosti.

Na mentalnoj razini opušta um i živčanu napetost. Pomaže u stabiliziranju teških i opsesivnih misli. Ublažava neurotična stanja te potiče samopouzdanje i samosvijest.

Na duhovnoj razini vibracija ovog esencijalnog ulja je vrlo visoka i nosi vibraciju duhovne kvalitete ufanja. Za razliku od nade koja teži i usmjerava nas prema željenom uzvišenom cilju, ufanje u sebi nosi vjeru da je željeni cilj neupitan te da će se svakako ostvariti.

Na energetskoj razini vibracija ovog ulja otvara i balansira sve energetske centre. Tako omogućuje primanje i protok duhovne energije.

 

INFO

  • Ekstrakt kloroformom rizoma Iris germanica pokazuje baktericidno djelovanje protiv Staphylococcus aureus i Pseudomonas aeruginosa, dok ekstrakt etil acetatom pokazuje aktivnost protiv Streptococcus pyogenes i aureus (Orhan i sur., 2003).
  • Antimikrobna aktivnost utvrđena je upotrebom ekstrakta metanolnog iz Iris germanica uzgojene u Egiptu i to protiv aureus, S. marcescens, E. coli, C. albicans, i A. flavus (Ibrahim i sur., 2012).

 

ZANIMLJIVOSTI

  • Cvjetovi irisa koristili su se za dobivanje pigmenata „iris zelena“ i „iris plava“ koje su upotrebljavali srednjovjekovni slikari i ilustratori raznih rukopisa (Eastaugh et al., 2004).
  • Pigmenti iz latica irisa još se dan danas ekstrahiraju i koriste se za davanje plave boje nekim vrstama alkoholnih pića Gin (džin) poput „Magellan blue gin“.
  • Značajna je uloga irisa kao prirodnog fiksativa budući da ima sposobnost pojačavanja mirisa drugih mirisnih tijela (DeBaggio i Tucker, 2009), te kao fiksator okusa kod nekih vrsta vina (Eriksson i sur., 2013).

 

PRAKTIČNI SAVJETI

Obzirom da je ovo esencijalno ulje vrlo skupo i teško ga se može nabaviti, mnogi su uskraćeni za njegovu primjenu. No, lako se može nabaviti prah od Irisa koji možete koristiti kao dodatak u kremama, biljnom ulju ili pilinzima za kožu. Njegovo terapeutsko djelovanje neće izostati.

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. med. techn. clin. aromath.

 

error: Content is protected !!